Το μέτρο 16 φέρνει κοντά αγρότες και ερευνητικούς φορείς

Κάθε μεμονωμένος παραγωγός που έχει εντοπίσει ένα πρόβλημα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν που θα του δώσει τη λύση

agrotes-andreas-patsis

Να έρθει κοντά ο ερευνητής στον παραγωγό και μέσω της κοινής τους συνεργασίας να λύσουν το πρόβλημα που θα έχει εντοπίσει ο ίδιος ο παραγωγός είναι ο κύριος στόχος του μέτρου της συνεργασίας. «Το θέμα, ωστόσο, είναι πως πολλές φορές οι αγρότες δεν έχουν ή δεν μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα που έχουν στις καλλιέργειές τους. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά, εντάσσεται μέσω του μέτρου η έννοια του «innovation broker», του διαμεσολαβητή καινοτομίας δηλαδή, που θα φέρει κοντά αγρότες με ένα κοινό πρόβλημα, οι οποίοι έπειτα θα απευθυνθούν σε κάποιον ερευνητικό φορέα ή πανεπιστήμιο», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Ευάγγελος Δελλής, γεωπόνος και στέλεχος της Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ.  

Το ενδιαφέρον για το Μέτρο 16

Οι ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί στις περιφέρειες τον τελευταίο καιρό μπορούν να δώσουν το κλίμα ενδιαφέροντος τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και των ερευνητικών φορέων. Ο κ. Δελλής τονίζει πως «στις ημερίδες είχαν κληθεί και προσκληθεί παραγωγοί, συλλογικά σχήματα, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και όσοι είχαν έρθει ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να μάθουν τον τρόπο δημιουργίας επιχειρησιακών ομάδων. Ωστόσο, όπως είδαμε, οι αγρότες που βρέθηκαν εκεί ήταν αυτοί που ψάχνουν περισσότερο να μάθουν κάτι καινούργιο και να εξελίξουν την καλλιέργειά τους.

Διαμεσολαβητής καινοτομίας

Διαμεσολαβητής καινοτομίας μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζει το πρόβλημα των αγροτών μιας περιοχής και μπορεί να τους φέρει κοντά, μας πληροφορεί ο κ. Δελλής, ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας πως και κάθε μεμονωμένος παραγωγός που έχει εντοπίσει ένα πρόβλημα μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν που θα του δώσει τη λύση, όπως σε έναν ερευνητικό φορέα, ένα πανεπιστήμιο ή μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης.