Μέχρι τέλος Ιουνίου πληρώνονται εκκρεμότητες στη βιολογική γεωργία για το 2014

Μέχρι τέλος Ιουνίου πληρώνονται εκκρεμότητες στη βιολογική γεωργία για το 2014
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Έως τα τέλη Ιουνίου πρόκειται να ξαναγίνουν πληρωμές για τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, για το 2014 ενώ ως το τέλος του 2017, αναμένεται να τακτοποιηθούν κι εκκρεμότητες άλλων ετών, πλην ενδεχομένως μερικών ενστάσεων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. Απαντώντας σ΄ επίκαιρες ερωτήσεις για καθυστερήσεις στις πληρωμές της βιολογικής γεωργίας- κτηνοτροφίας, των βουλευτών Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Γεωργαντά και  Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου.

-Διαφήμιση-

Ο κ.Τσιρώνης ανέφερε πως διαχρονικά υπήρξαν εκκρεμότητες πληρωμών στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και μάλιστα εξήγησε πως η πολιτική ηγεσία βρήκε εκκρεμότητες στις πληρωμές πριν το 2010, γεγονός που παραδέχτηκε και ο κ.Γεωργαντάς και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών.

Υποστήριξε πως δημιουργήθηκαν προβλήματα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΑΟΚ, δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο κ.Κεγκέρογλου πρότεινε να υπάρξει προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ, υπουργείου Εσωτερικών και ΔΑΟΚ, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις.

Ο οικολόγος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για το 2014, μολονότι έχουν αυξημένα κόστη σε σχέση με τους συμβατικούς παραγωγούς. Εξήγησε πως υπήρξαν κάποια προβλήματα, που προέκυψαν και από την τεχνική λύση, διότι η βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία πρέπει να είναι σαφώς οριοθετημένη χωροταξικά, για να μην βγάζει έξω τα χωράφια το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτίμησε πως αυτό το πρόβλημα θα μειώνεται, σε χρόνο αποπληρωμής, όσο θα βελτιώνεται η κατάσταση με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και με την κατανομή κονδυλίων στις Περιφέρειες.

Σημείωσε πως εκκρεμούν πληρωμές για τη βιολογική γεωργία 35% από το 2014 και για τη βιολογική κτηνοτροφία 45%. Εξήγησε πως έχει συμφωνηθεί πως οι αιτούντες κονδυλίων, λόγω Natura, δεν θα μπορούν να μπουν και στο μέτρο της νιτρορύπανσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως θα υπάρξει επαναπροκήρυξη του μέτρου για τη βιολογική γεωργία, ενώ θα υπάρξει και το κριτήριο της εμπειρίας, ώστε να μη μείνουν οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές εκτός. Εξήγησε πως ήδη υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ από τον ίδιο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και χαρακτήρισε ζήτημα χρόνου να υπάρξουν πληρωμές το αμέσως επόμενο διάστημα. 

-Διαφήμιση-
Delegate