Μέχρι τις 16 Απριλίου οι αιτήσεις για τη 2η πρόσκληση Νέων Αγροτών (upd)

Τρέχει για έναν μήνα η 2η πρόσκληση για το μέτρο των Νέων Αγροτών

Προς ολοκλήρωση η διαδικασία πληρωμής των επιλαχόντων νέων αγροτών - Ποσό 9,4 εκατ. ευρώ για τρεις Περιφέρειες

Διαβάστε αναλυτικά:

  • Ποιες περιφέρειες αφορά
  • Τα κριτήρια επιλεξιμότητας
  • Τα σενάρια ένταξης επιλαχόντων

Με διαδικασία… εξπρές άνοιξε χθες, Πέμπτη 15 Μαρτίου, η δεύτερη πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου έναν μήνα, έως τις 16 Απριλίου, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η 2η πρόσκληση εφαρμόζεται στις περιφέρειες όπου, μετά την 1η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου, προέκυψε υπόλοιπο δημόσιας δαπάνης και οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για νέα προκήρυξη του προγράμματος νέων γεωργών. Πρόκειται, δηλαδή, για τις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα 26,6 εκατ. ευρώ και κατενέμεται ανά περιφέρεια ως εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: 4.494.000 ευρώ
  • Περιφέρεια Ηπείρου: 8.196.000 ευρώ
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 4.867.500 ευρώ
  • Περιφέρεια Αττικής: 4.425.000 ευρώ
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 4.685.000 ευρώ

Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης, χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός πέντε ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ.

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το 2017. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2017. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής της 2ης πρόσκλησης (έτος αναφοράς 2017). Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα, να εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Κριτήρια επιλεξιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης

  1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να:
  • Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της αρχηγού της εκμετάλλευσης.
  • Έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 8.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ.
  1. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
  • Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
  • Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.
  1. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
  2. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 από τον υποψήφιο δικαιούχο.
  3. Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, ισχύουν ακόμη τα ακόλουθα:
  • Η ιδιοκτησία στο πλαίσιο της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος. Συνεπώς, στη γεωργική έκταση του υποψήφιου δικαιούχου συνυπολογίζεται και η γεωργική εκμετάλλευση που ανήκει στον/στη σύζυγο, εφόσον αυτή έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1.
  • Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης.
  • Το σύνολο της εκμετάλλευσης του υποψηφίου πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που αυτός έχει υποβάλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιλαχόντες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», πριν από την έκδοση της πρόσκλησης προηγήθηκαν διαβουλεύσεις σχετικά με τους επιλαχόντες της 1ης πρόσκλησης στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στην περίπτωση που η 2η πρόσκληση, η οποία αφορά πέντε περιφέρειες, δεν τύχει πλήρους ανταπόκρισης, το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει αναμένεται να διοχετευτεί για την ένταξη επιλαχόντων άλλων περιφερειών, με υψηλή βαθμολογία. Μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ φέρεται να είναι διατεθειμένο να αξιοποιήσει και άλλα κονδύλια του ΠΑΑ προς αυτή την κατεύθυση, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση της 2ης πρόσκλησης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, Χ. Κασίμη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως στο υπουργείο έχουν κάνει προεργασία και υπάρχει «μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη μεταφορά πρόσθετων (πέραν αυτών της υπερδέσμευσης) κονδυλίων στο Υπομέτρο 6.1 μέσω της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του ΠΑΑ».

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Το διάστημα από τις 15 Μαρτίου 2018 έως και 16 Απρίλιου 2018 ορίζεται ως η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης- φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τη δεύτερη πρόσκληση που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν κάνει ΟΣΔΕ το 2017, να είναι κάτω των 41 ετών και δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 26.667.500 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τη 2η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ της Ελλάδας 2014-2020