Στο σύνολο της χώρας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πρώτη κοπή της μηδικής και έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες για τη δεύτερη. Παράλληλα, έχουν ήδη συλλεχθεί και άλλα είδη, όπως η βρόμη. Οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές.
Ως προς την ποιότητα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ύπαρξη ζιζανίων υποβαθμίζει την ποιότητα των ζωοτροφών.
Οι τιμές παραγωγού είναι ταυτισμένες με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Οι χαμηλές τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, η δύσκολη χρηματοδότηση και η δυσχέρεια στην άμεση ρευστοποίηση επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κτηνοτρόφων και των παραγωγών ζωοτροφής.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Καλή η παραγωγή, χαμηλές οι τιμές

Σε όλη σχεδόν την Περιφέρεια Στερεάς έχει ολοκληρωθεί η κοπή του πρώτου χεριού της μηδικής και ακολουθεί η βρόμη. Στα μέσα με τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει και η δεύτερη κοπή. Σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργίου από την Τιθορέα Φθιώτιδας, παρά την ικανοποιητική παραγωγή, οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες από τις περσινές: «Η παραγωγή στο ξεκίνημά της ήταν ικανοποιητική για το πρώτο χέρι κοπής. Έχουν γίνει εμπορικές πράξεις κυρίως με κτηνοτρόφους νησιωτικών περιοχών όπου λόγω της ξηρασίας υπάρχει και ζήτηση. Δυστυχώς, οι τιμές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί κυμαίνονται από 8 έως 10 λεπτά το κιλό. Πέρσι την ίδια περίοδο πουλάγαμε 14 λεπτά περίπου».

Ως προς το θέμα των προσβολών από έντομα και ασθένειες δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Χριστοδούλου, γεωπόνος από τον Ορχομενό Βοιωτίας, «λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ίσως να έχουμε προσβολές από διάφορα έντομα, όπως κάμπιες και μελίγκρες. Καλό είναι οι παραγωγοί μηδικής να ενημερώνονται από τους τοπικούς γεωπόνους για την πορεία των καλλιεργειών τους και την παρουσία εντόμων».

ΣΕΡΡΕΣ: Η βιολογική έκανε τη διαφορά

Ευνοϊκές είναι την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και μέχρι στιγμής, οι συνθήκες για τη μηδική στον Νομό Σερρών. Ήδη, η διαδικασία της συγκομιδής, της κοπής του πρώτου χεριού, έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρωθεί για τα παλιά φυτά, αυτά δηλαδή που φυτεύτηκαν πριν από μια πενταετία, ενώ από τα μέσα Μαΐου αναμένεται και για τα νεοφυή. «Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές για την καλλιέργεια και οι ζέστες του Απριλίου συνετέλεσαν ώστε τα φυτά να μεγαλώσουν γρήγορα και να κοπούν αρκετές ημέρες νωρίτερα», αναφέρει η Μαρία Βουρλίδα από τον ΑΣ Ένωση Αγροτών Σερρών. Χαρακτηριστικό, όπως λέει της πρώιμης συγκομιδής, είναι ότι ο ΕΛΓΑ αρχίζει και ασφαλίζει την καλλιέργεια στις 15 Μαΐου.

Διαβάστε σχετικά: Πρακτικές συμβουλές για ποιοτικότερα ενσιρώματα

Ο Νομός Σερρών καταλαμβάνει χιλιάδες εκτάσεις καλλιέργειας μηδικής. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων έφτασε τα 120.000 στρέμματα, καθώς η ένταξη της μηδικής στη βιολογική γεωργία και οι επιδοτήσεις αποτέλεσαν κίνητρο για πολλούς παραγωγούς να στραφούν στην καλλιέργεια βιολογικής μηδικής. Σε ό,τι αφορά τις τιμές για το πρώτο χέρι της συμβατικής μηδικής, κυμάνθηκαν, σε γενικό πλαίσιο, στα 7-8 λεπτά για τα υποβαθμισμένης ποιότητας και από την αποθήκη του παραγωγού και 10-11 λεπτά για αυτά με την καλύτερη ποιότητα. Ωστόσο, και φέτος φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος προς τους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Η μείωση στο γάλα έφερε πτώση και στο τριφύλλι

Προ δεκαημέρου, οι παραγωγοί μηδικής προχώρησαν στο πρώτο κόψιμο του τριφυλλιού, καθώς η παραγωγή πρωίμησε λόγω καλών καιρικών συνθηκών. Το δεύτερο κόψιμο αναμένεται στα μέσα του μήνα και θα ακολουθήσουν άλλα 3-4, με το τελευταίο να τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Φέτος σπάρθηκαν πολλά στρέμματα στον κάμπο, κυρίως από κτηνοτρόφους, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίζουν φθηνή τροφή για τα ζώα τους.

Η τιμή στις πρώτες πωλήσεις ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό, Λευτέρη Μαντζώνη, «όταν οι κτηνοτρόφοι βλέπουν την τιμή του γάλακτος να παίρνει την κατηφόρα, μειώνουν τα έξοδα σε όλα τα επίπεδα. Έτσι κι εμείς οι παραγωγοί τριφυλλιού είμαστε παράπλευρες απώλειες αυτής της κατάστασης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος οι πρώτες αγορές έγιναν με 10-11 λεπτά/κιλό (έναντι 14-15 λεπτών πέρυσι) από το χωράφι, δηλαδή με τα μηχανήματα των κτηνοτρόφων. Αν η κοπή γίνει από τον ίδιο τον παραγωγό, τότε η τιμή αυξάνεται κατά 2-3 λεπτά.

Δυστυχώς, η προσπάθεια που έγινε στον Νομό Λάρισας για τη συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών Μηδικής, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, έπεσε στο κενό.

Ξάνθη: Στα 12 λεπτά το πρώτο χέρι η μηδική

Η μηδική ανθεί σαν καλλιέργεια στον Νομό Ξάνθης, αλλά το εισόδημα των παραγωγών που την καλλιεργούν μαραίνεται από τις χαμηλές τιμές. Ο καλλιεργητής από την Εξοχή Ξάνθης, Βασίλης Καντιλίδης, πουλάει μηδική, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, απευθείας σε κτηνοτροφικές μονάδες ή μικροπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω ελεύθερης πτώσης στις τιμές του γάλακτος.

Σχετικά με τις τιμές σημειώνει ότι πέρυσι πούλησαν 14-15 λεπτά και φέτος έδωσαν με 12 λεπτά το πρώτο χέρι. «Πουλάμε την μπάλα 3,5 με 3,80 με καλύτερη τιμή τα 4 ευρώ, ενώ πουλούσαμε 5». Στα προβλήματα συγκαταλέγεται η ψείρα λόγω υγρασίας, ειδικά όπου γειτνιάζει με την ελαιοκράμβη.

Οι στρεμματικές αποδόσεις κινούνται στα περσινά επίπεδα, άρα είναι σχετικά χαμηλές, στις 10 μπάλες/στρέμμα. Ο κ. Καντιλίδης μείωσε τα στρέμματα που καλλιεργεί μηδική, όπως και πολλοί συνάδελφοί του. «Εδώ και δύο χρόνια, είμαστε απλήρωτοι από το πρόγραμμα για τα βιολογικά. Και οι καινούργιοι που εντάχθηκαν δεν πληρώθηκαν. Επίσης, ήταν να δώσουν συνδεδεμένη 25 ευρώ/στρέμμα και έγινε 14,80», αναφέρει. Ενώ η τιμή παραγωγού πέφτει, τα καύσιμα καίνε και κοντά σε αυτά έρχεται η φορολογία και επιβαρύνει δραματικά τους καλλιεργητές.