Μηδική: Κλείνει ο κύκλος της συλλογής, πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι

midiki-georgia-sillogi

Οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού ευνόησαν τις πρώτες κοπές της μηδικής, με τις αποδόσεις να είναι αρκετά υψηλές

Με αυξομειώσεις, σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο στη Δυτική Ελλάδα η πέμπτη και τελευταία κοπή της μηδικής, με τους παραγωγούς να ελπίζουν στην απορρόφηση του προϊόντος τους σε καλή τιμή λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Οι βροχοπτώσεις του καλοκαιριού ευνόησαν τις πρώτες κοπές της μηδικής, με τις αποδόσεις να είναι αρκετά υψηλές, όμως οι δύο τελευταίες ήταν προβληματικές λόγω της εμφάνισης του πράσινου σκουληκιού, που κατέφαγε σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στον Κάμπο της Ηλείας, όπου οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του σκουληκιού.

«Από τις 15 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου είχαμε στην περιοχή πολλές συννεφιές και βροχές, με αποτέλεσμα το πρώτο, το δεύτερο και ακόμα καλύτερα το τρίτο ‘‘χέρι’’ να φέρει μεγάλη παραγωγή τριφυλλιού. Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην τέταρτη και τώρα στην πέμπτη κοπή, από τα τέλη Ιουλίου και μετά, οπότε και έκανε την εμφάνισή του λόγω υγρασίας το πράσινο σκουλήκι. Έτσι, η παραγωγή στην τέταρτη κοπή ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τις προηγούμενες και τώρα η πέμπτη είναι κατά 40% πεσμένη», μας εξηγεί ο Παντελής Ανδριόπουλος, παραγωγός από τη Ροδιά Ηλείας που καλλιεργεί περί τα 220 στρέμματα βιολογικής μηδικής. Η τιμή της κυμαίνεται από 14 έως 16 λεπτά το κιλό, ενώ, όπως μας εξηγούν παραγωγοί της Ηλείας, η ζήτηση είναι μειωμένη, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν προτιμούν τη μηδική για τη σίτιση των ζώων τους.

«Εάν δεν ανέβει η τιμή στο γάλα, δεν πρόκειται να αυξηθεί η ζήτηση. Κάτω από 16 λεπτά το κιλό δεν μπορεί να πωληθεί το τριφύλλι, γιατί τότε ο αγρότης θα μπει μέσα», μας λέει ο κ. Ανδριόπουλος. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή μηδικής φτάνει γύρω στα 1.800 κιλά το στρέμμα.