Μίνιμουμ τα 5 στρέμματα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα

Ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» θα απονέμει το σχετικό σήμα που θα έχει ισχύ για τρία έτη

Μίνιμουμ τα 5 στρέμματα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα

Ελάχιστη έκταση 5 στρεμμάτων, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% θα πρέπει να καλλιεργείται ή να χρησιμοποιείται για κτηνοτροφική δραστηριότητα, θα πρέπει να διαθέτει ένα αγρόκτημα, προκειμένου να χαρακτηριστεί «πολυλειτουργικό» και να φέρει το σχετικό σήμα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φιλοδοξεί να καλύψει το νομικό κενό για έναν θεσμό που είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Τσαυτάρη, δηλαδή το 2014, αλλά μέχρι σήμερα παρέμενε «στον αέρα».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας πολυλειτουργικού αγροκτήματος έχουν:

  • Εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
  • Συμπράξεις φυσικών και νομικών προσώπων εγγεγραμένων στο Μητρώο.
  • Συμπράξεις φυσικών/νομικών προσώπων με άλλα φυσικά/νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μετέχουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση εκχώρησης της εκμετάλλευσης του πολυλειτουργικού αγροκτήματος σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα πρέπει το πρόσωπο αυτό να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Για ορεινές περιοχές και νησιά (εκτός Κρήτης, Εύβοιας, Ρόδου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς) –«ειδικές περιοχές», δηλαδή, όπως αποκαλούνται στην ΚΥΑ– το όριο της ελάχιστης συνολικής έκτασης μπορεί να είναι μικρότερο, στα 4 στρέμματα.

Σε κάθε πολυλειτουργικό αγρόκτημα επιτρέπονται η λειτουργία και η εκμετάλλευση αγροτουριστικής μονάδας έως 10 δωματίων, μέγιστης δυναμικότητας 40 κλινών.

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο Γιώργος Μπλουκίδης, ιδιόκτητης πολυλειτουργικού αγροκτήματος στη Βατερή Εύβοιας, εξέφρασε την άποψη ότι «η KYA βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, υπάρχουν, όμως, ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, διότι αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων. Η διαδικασία χορήγησης των πιστοποιητικών θα πρέπει να γίνεται άμεσα και όχι να μπλέκουμε με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΠΑΑ, για παράδειγμα, δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης, προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Πιστοποίηση

Τις διαδικασίες πιστοποίησης των αγροκτημάτων και απονομής του σήματος που έχει ισχύ τρία έτη θα αναλάβει ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα κυριότερα εκ των οποίων έχουν ως εξής:

  • Έκταση: Στην περίπτωση που ο προσανατολισμός του αγροκτήματος δηλώνεται ως γεωργικός (φυτικής κατεύθυνσης), η καλλιεργήσιμη έκταση πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% της διαθέσιμης συνολικής έκτασης του αγροκτήματος.
  • Φυτικό κεφάλαιο: Το φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την καλλιέργεια τουλάχιστον δύο ειδών φυτικής παραγωγής, εκ των οποίων η μία τουλάχιστον επιλογή να αφορά την καλλιέργεια τοπικών/παραδοσιακών ποικιλιών, με τη χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και την καλλιέργεια με παραδοσιακές ή/και φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους παραγωγής.
  • Ζωικό κεφάλαιο: Ως ελάχιστος πληθυσμός εκτροφής ζωικού κεφαλαίου ορίζονται, συνδυαστικά ή μη, οι τρεις μεγάλες μονάδες ζώων. Στην περίπτωση που ο προσανατολισμός του αγροκτήματος δηλώνεται ως γεωργικός (ζωικής κατεύθυνσης), τουλάχιστον το 40% της διαθέσιμης συνολικής έκτασης του αγροκτήματος θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφική δραστηριότητα (στάβλοι, αμελκτήρια, αποθήκες ζωοτροφών, έκταση ελεύθερης βοσκής κ.λπ.), καθώς και το 40% τουλάχιστον των ζώων να αποτελείται από αυτόχθονες φυλές.
  • Παρασκευή γευμάτων: Προτιμώνται τα παραγόμενα προϊόντα του αγροκτήματος, προϊόντα από το καλάθι της οικείας περιφέρειας, καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα, προερχόμενα από γειτνιάζουσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις μεταποίησης και μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής. Εφόσον το 50% τουλάχιστον των παρεχόμενων γευμάτων αναδεικνύει την τοπική κουζίνα ή τοπικές διατροφικές συνθήκες, τότε ο προσανατολισμός του αγροκτήματος μπορεί να χαρακτηριστεί ως γαστρονομικός.
  • Οικοτεχνία: Στην περίπτωση που το πολυλειτουργικό αγρόκτημα διαθέτει μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής του υπευθύνου της μονάδας στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Συνεργασίες εμπορικού – πολιτισμικού χαρακτήρα: Ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα μπορεί να αναπτύσσει συνεργασίες με:

α) γεωργικές ή/και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ή/και αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣ), ή/και ομάδες παραγωγών, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνικών μεθόδων, την εμπορία ή/και την έκθεση μικρής κλίμακας τοπικών αγροτικών προϊόντων, την προβολή και προώθηση αυτών κ.ά.

β) επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη μεταποίηση, την τυποποίηση και τη συσκευασία των παραγόμενων προϊόντων τους.

γ) παραγωγούς εγγεγραμμένους στο ΚΗΜΟ ή επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), για την οικοτεχνική παραγωγή.