Μισόλογα και ήξεις αφήξεις για τις συντάξεις των «ενεργών» συνταξιούχων αγροτών

Κινδύνους από τα μέτρα για τους συνταξιούχους διαβλέπει η ΤτΕ

Με προσπάθεια να γλυκάνει το «χάπι» της περικοπής της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν από το 2017 και μετά μοιάζει η απάντηση ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού σε σχετική επιστολή που έστειλαν στο Μαξίμου τρεις συνεταιρισμοί της Ηπείρου.

Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσπρωτίας- Πρέβεζας «Ένωση Αγροτών» και η «Ένωση» Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γύρω από το άρθρο 20 του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) το οποίο προβλέπει «ψαλίδισμα» έως 60% στις αποδοχές ενεργών συνταξιούχων αγροτών.

Στην απάντησή της η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού από το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής,  Εύη Μαυροφρύδη υπογραμμίζει καταρχήν ότι οι αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι καθώς «και όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2016 και μετά τις 13/5/2016 και διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα δεν υπάγονται στο αρ. 20 του 4387/2016».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2017 καθώς, σύμφωνα με την κα Μαυροφρύδη, «ο νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής» για την οποία, όπως σημειώνει, θα εκδοθούν προσεχώς «αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής του νόμου λαμβανομένων υπόψη των μεταβατικών περιόδων».

Επιπλέον, στη συνέχεια της απάντησής της, αναφέρεται στην αναγκαιότητα «δημιουργίας μιας νέας γενιάς παραγωγών στην ύπαιθρο , που σήμερα , λόγω και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Μιας γενιάς υπαρκτής , που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει δημιουργικά , στις σημερινές συνθήκες του μεγάλου ανταγωνισμού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας  και  τις κάθε είδους ενισχύσεις , κυρίως μέσω νέων συλλογικών – συνεργατικών σχημάτων , με ουσιαστική αφομοίωση των νέων τεχνολογιών , της καινοτομίας , της συνεχούς ενημέρωσης , κατάρτισης και επιμόρφωσης».

Τα γραφόμενα της συμβούλου του πρωθυπουργού παραπέμπτουν ευθέως στις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή ο οποίος, απαντώντας σε σχετικά ερώτηματα στη Βουλή, εμμέσως πλην σαφώς έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις των αγροτών που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Αναλυτικά η απάντηση της συμβούλου του κου Τσίπρα:

« Λάβαμε την επιστολή σας και θέλουμε να τονίσουμε ότι η στήριξη της αγροτικής οικογένειας και του εισοδήματος της είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση είχε ως στόχο να άρει το άδικο σύστημα των προηγούμενων κυβερνήσεων και να διασφαλίσει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν σύνταξη, είτε πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν άμεσα είτε είναι νέοι αγρότες που θα δουλέψουν και θα λάβουν σύνταξη αργότερα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει να μηδενιστεί η βασική σύνταξη των αγροτών το 2026.

Ο νέος νόμος για την κοινωνική ασφάλιση κατοχυρώνει για όλους 384 ευρώ  κατώτερη εθνική σύνταξη, καλύπτοντας και τους αγρότες. Οι αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι και όσοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2016 και μετά τις 13/5/2016 και διατηρούν την αγροτική τους δραστηριότητα δεν υπάγονται στο αρ. 20 του 4387/2016.

 Για τους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν από 1.1.2017,  ο νόμος προβλέπει μεταβατική περίοδο προσαρμογής. Για την περίοδο μετά την 1.1.2017 θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής του νόμου λαμβανομένων υπόψη των μεταβατικών περιόδων.

Ταυτόχρονα  όμως όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε την μεγάλη αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας γενιάς παραγωγών στην ύπαιθρο , που σήμερα , λόγω και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού αποκτά επείγοντα χαρακτήρα . Μιας γενιάς υπαρκτής , που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει δημιουργικά , στις σημερινές συνθήκες του μεγάλου ανταγωνισμού τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας  και  τις κάθε είδους ενισχύσεις , κυρίως μέσω νέων συλλογικών – συνεργατικών σχημάτων , με ουσιαστική αφομοίωση των νέων τεχνολογιών , της καινοτομίας , της συνεχούς ενημέρωσης , κατάρτισης και επιμόρφωσης .

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ταυτόχρονα με την μεγαλύτερη δυνατή προστασία των απόμαχων παραγωγών σήμερα και αύριο , ανοίγουμε  νέα  χρηματοδοτικά προγράμματα και αξιοποιούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία , κυρίως μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020  αλλά και του ΕΣΠΑ 2014-2020 , για το νέο παραγωγικό δυναμικό της υπαίθρου , ώστε να αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομεα και στην δίκαιη ανάπτυξη του.

Σε αυτήν την κατεύθυνση , και με την ματιά στραμμένη στο μέλλον , κινούνται και οι σχετικές μεταρρυθμίσεις, όπως είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι εκπρόσωποί σας και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν μαζί του.

Η επιστολή που έστειλαν οι τρεις συνεταιρισμοί στο γραφείο του πρωθυπουργού

«Μετά  την  ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού Νομοσχεδίου και εν όψει της εφαρμογής των προβλεπόμενων διατάξεων, μεταξύ των άλλων προβλέπεται όπως όσοι συνταξιοδοτηθούν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα του αγρότη, θα έχουν περικοπή στην σύνταξη του Ο.Γ.Α σε ποσοστό 60%.

 Η εφαρμογή του μέτρου αυτού πέραν του ότι αδικεί κατάφορα τους αγρότες, θα τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας ο οποίος είναι πλέον ο μοναδικός ο οποίος δύναται να συμβάλλει  στην ανάπτυξη και έξοδο από την μακροχρόνια οικονομική κρίση. Επίσης ένα μέρος των αγροτών οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν  μετά  την  1/7/2016  θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση, δεδομένου του ότι οι συντάξεις του Ο.Γ.Α είναι μικρές και το αγροτικό εισόδημα λειτουργούσε σαν συμπλήρωμα της σύνταξης.  

Βέβαια η αδικία στους γεννηθέντες το έτος 1949 είναι μεγαλύτερη, διότι θα συνταξιοδοτηθούν το έτος 2016 και ήδη έχουν στην κατοχή τους αγροτικές εκμεταλλεύσεις τις οποίες δεν δύναται να παύσουν άμεσα, όπως άλλωστε το κατανοείτε και εσείς, διότι χωρίς να γνωρίζουν εξαρχής τις επερχόμενες αλλαγές, έχουν εκδώσει παραστατικά, υπέβαλαν αιτήσεις για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την εκμετάλλευσή τους.

  Γι’ αυτό  σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του και στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας να αρθεί η πραγματοποιούμενη αδικία σε βάρος των αγροτών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν επωμιστεί τεράστια βάρη τόσο φορολογικά όσο και ασφαλιστικά τα οποία είναι δυσανάλογα με τις εισοδηματικές τους δυνατότητες, αλλά και του υπέρογκου κόστους παραγωγής.

  Κατανοώντας την δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα μας, πιστεύουμε ότι θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια για την επίλυση του προβλήματος και θα λυτρώσετε χιλιάδες αγρότες από την εξαθλίωση.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».