Μιχάλης Σάλλας: Παραμένει «παρών» στο τραπεζικό αύριο της χώρας

Η είδηση εξαγοράς του 15% της Παγκρήτιας Τράπεζας από τον Μιχάλη Σάλλα αλλάζει το τραπεζικό τοπίο, σε μια χρονική περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων

Μιχάλης Σάλλας: Παραμένει «παρών» στο τραπεζικό αύριο της χώρας

Ο Μιχάλης Σάλλας αποφασίζει να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια Συνεταιριστική Τράπεζα της πατρίδας που τον γέννησε. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, μάνατζερ, τραπεζίτης και ακαδημαϊκός, όντας Κρητικός, φιλοδοξεί να συμβάλει στην «περαιτέρω ανάπτυξη» της Παγκρήτιας Τράπεζας και να «διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της», όπως δήλωσε ο ίδιος την περασμένη Τρίτη, οπότε και έγινε γνωστή η υπογραφή του Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης και Εμπιστευτικότητας (MOU).

Σύμφωνο, με το οποίο εκφράστηκε η επιθυμία συμμετοχής του στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ως στρατηγικού επενδυτή, με ποσοστό τουλάχιστον 15% επί του συνόλου των συνεταιριστικών μεριδίων και στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας της Παγκρήτιας Τράπεζας. Και οι δυο πλευρές, ο νέος στρατηγικός επενδυτής και η διοίκηση της τράπεζας, της οποίας πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης (βασικός μέτοχος της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης), εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017.

«Γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της», δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο Μιχάλης Σάλλας.

Η τράπεζα

Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας, με πάνω από 80.000 μέλη συνεταιριστές, με 1,6 δισ. ευρώ δάνεια και 1 δισ. ευρώ καταθέσεις, με παρουσία σε όλη τη χώρα μέσω του δικτύου των περίπου 100 καταστημάτων της. Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ο άνθρωπος που, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, σφράγισε τις επιχειρηματικές και τραπεζικές εξελίξεις, ενώ πριν είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου γεννήθηκε, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου πήρε το διδακτορικό του στα Οικονομικά. Άλλωστε, η καριέρα του ξεκίνησε στη Γερμανία, ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη προτού επιστρέψει στην Ελλάδα ως καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε μέχρι το 1997.

Με έντονη αντιστασιακή δράση την περίοδο της χούντας, συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε, καθώς από μαθητής ήταν ενταγμένος στη Νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Το 1974, μόλις 24 ετών τότε, ήταν ένας από τους 149 ανθρώπους που πήρε πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστεί στην εκδήλωση της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ. Για μια επταετία, ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Σάλλας, που θεωρείτο εξπέρ στα χρηματοοικονομικά, από το 1981 (πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ) ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κατά τις χρονικές περιόδους 1987-1988 και 1987-2007 και πρόεδρός του το 2015.

Η Πειραιώς

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αποχώρησε από τα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Τον Δεκέμβρη του 1990, επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, ο Μιχάλης Σάλλας ήταν ο εμπνευστής μιας μη τραπεζικής εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο. Το όνομά της, Eurosec. Μετέπειτα, η ομάδα διευρύνθηκε με τη Unifinance, η οποία και υπέβαλε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ίδρυση τράπεζας.

Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Τότε προέκυψε και η πρόθεση της Εμπορικής Τράπεζας να πουλήσει το 67% της μικρής και ζημιογόνου Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Μιχάλης Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, με τους κ.κ. Δασκαλόπουλο (ΔΕΛΤΑ), Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (IKEA) και, μετέπειτα, τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (Χαλυβουργική).

Η ζημιογόνος τότε (1991) Τράπεζα Πειραιώς έγινε γρήγορα κερδοφόρα υπό το μάνατζμεντ του Μιχάλη Σάλλα. Την ανέλαβε με 200 άτομα και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Όταν αποχώρησε, τον περασμένο Ιούλιο, από πρόεδρος του ΔΣ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, την άφησε με μερίδιο αγοράς κοντά στο 30% και 20.000 άτομα προσωπικό. Δημιούργησε μια σύγχρονη καινοτόμο τράπεζα, με έμφαση στην ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking και τη Συμβολαιακή Γεωργία. Στα 25 χρόνια παρουσίας του στο τραπεζικό γίγνεσθαι της χώρας, η Τράπεζα Πειραιώς απορρόφησε, μεταξύ άλλων, τις τράπεζες: Μακεδονίας – Θράκης, ΕΤΒΑ, Λαϊκή Κύπρου, Ελληνική, Κύπρου, Αγροτική και Γενική, ενώ είχε θυγατρικές στο εξωτερικό (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Σερβία, Αλβανία και Ουκρανία).

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο Μιχάλης Σάλλας δεν σίγησε, καθώς κατέθετε τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπισή της και από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς στήριξε τις επιχειρήσεις, την αγορά και την οικονομία. Ο Μιχάλης Σάλλας κατέχει και το πλειοψηφικό πακέτο της οινοποιητικής εταιρείας Σεμέλη ΑΕ.