Μνημόνιο Συνεργασίας ΣΕΒΕ – GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Σε περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους, στοχεύει το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν την Τρίτη 20/6, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Κουφουδάκης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία – όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των δύο φορέων – η φορολογική μεταχείριση των αγροτών δεν βοηθάει στην αύξηση της μεταποίησης, αλλά αντίθετα συχνά τους στρέφει στις «μαύρες» πωλήσεις πρώτων υλών, έστω και σε χαμηλότερη τιμή, η μεταξύ τους συνεργασία στοχεύει στην τόνωση του εξαγωγικού προφίλ του πρωτογενούς τομέα.

«Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουμε στους συνεταιρισμούς- μέλη μας, θέλουμε να εντάξουμε από φέτος και την ενίσχυση των εξαγωγικών προσπαθειών […] Δεν προσδοκώ άμεσα αποτελέσματα, εντός τριών ή τεσσάρων μηνών, αλλά αναμένω ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα έχουμε πράγματα να δείξουμε» σημείωσε ο κ. Κουφουδάκης, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι στόχος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι το 2017 να ενεργοποιηθεί τέταρτος άξονας στο μετοχικό της σχήμα, στο οποίο οι εταίροι είναι προς το παρόν τρεις: ο παραγωγικός τομέας με τη συμμετοχή 71 συνεταιριστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν 152.042 παραγωγούς, ο χρηματοπιστωτικός, μέσω της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς “Εξέλιξη ΑΕ” και ο τεχνολογικός, μέσω της NeuroPublic AE.

«Είμαστε σε διεργασίες για να εντάξουμε έναν τέταρτο άξονα, ο οποίος μπορεί να αποτελείται για παράδειγμα από κάποιο ακόμη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή από εταιρείες του χώρου των ασφαλίσεων είτε ακόμη και από συμβούλους γεωπόνους» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς αν η εισδοχή αυτή θα γίνει μέσω μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρότι όλα διερευνώνται ακόμη, δεν θεωρεί πιθανόν να γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Για τον ΣΕΒΕ, η συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αναμένεται να έχει επίσης οφέλη για τα μέλη του: κι αυτό διότι ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 30%, των μελών του είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έχει ως στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και άρα και στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο δρ Λουφάκης, η Κεντρική Μακεδονία κατέχει κυρίαρχη θέση στον αγροδιατροφικό κλάδο της Ελλάδας, με μερίδιο 27%, έναντι 22% για την Αττική, 13% για την Πελοπόννησο και 10% για τη Θεσσαλία.

Οι πέντε κυριότεροι προορισμοί για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, που αποτελούν το 23% των ελληνικών εξαγωγών με βάση στοιχεία του 2016 – «μόνο τα καύσιμα έχουν μεγαλύτερες εξαγωγές» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λουφάκης- είναι οι χώρες Ιταλία (18%), Γερμανία (13%), Ηνωμένο Βασίλειο (6%), Βουλγαρία (6%) και ΗΠΑ (5%).

«Ναι μεν οι εξαγωγές μας προς την Ιταλία είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά συνήθως εξάγουμε χύμα πρώτες ύλες, με χαμηλή προστιθέμενη αξία. Οι Έλληνες εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων πρέπει να κάνουν προσπάθεια για εξαγωγές σε χώρες που εισάγουν, π.χ. τρόφιμα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρυσι οι εξαγωγές αγροδιατροφικών σημείωσαν αύξηση 6,6% και ανήλθαν σε 5,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προειδοποιητικό σήμα που δίνουν οι εξαγωγές του κλάδου στο πρώτο τετράμηνο του 2017, καθώς παρουσιάζουν μείωση 3,5%, ποσοστό που όμως μπορεί να ανατραπεί, καθώς ο κλάδος έχει έντονη εποχικότητα» σημείωσε ο δρ Λουφάκης.

Συλλογικότητες και κίνητρα

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της τελετής υπογραφής, ο κ. Κουφουδάκης επισήμανε ότι, παρότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας δεν χτυπήθηκε από το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, το τρίτο τελικά τον χτύπησε. «Όλοι οι αγρότες κοιτάζουν πώς θα πουλήσουν μαύρα αμέσως μόλις συγκεντρώσουν το προϊόν, έστω και με χαμηλότερη τιμή. Υπάρχουν υποσχέσεις για κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για παραγωγούς σε οργανωμένες ομάδες, αναμένουμε να τα δούμε στη πράξη» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κλάδος της αγροτοδιατροφής, για να αναπτυχθεί και εξαγωγικά, χρειάζεται συλλογικότητες. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να αποκτήσουν την δύναμη που είχαν παλιά και την οποία, δυστυχώς, δεν είχαν σωστά χρησιμοποιήσει. Πρέπει να σχηματιστούν ομάδες παραγωγών, να λειτουργήσει ο συνεργατισμός».

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο κ. Κουφουδάκης κάλεσε τον ΣΕΒΕ να συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής στο διήμερο διαβαλκανικό συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης ετήσιας διοργάνωσης που θα γίνει εκτός Αθηνών, στις 9-10 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Καινοτομία και γνώση στον πρωτογενή τομέα» και με προσκεκλημένους ομιλητές τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ