-Ειδική έκδοση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τα απολύτως απαραίτητα προμηθεύονται πλέον από τις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές, με τους παραγωγούς να εκτιμούν ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί αυτές τις ημέρες εν όψει των Χριστουγέννων. Το ypaithros.gr επισκέφτηκε την Τρίτη 20/12 την λαϊκή αγορά στην Καισαριανή και συνομίλησε τόσο με παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές όσο και με καταναλωτές.

Μόνο για τα απολύτως απαραίτητα στις λαϊκές αγορές εν όψει εορτών

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ποιες όμως είναι οι τιμές των βασικών προϊόντων που αγοράζουν αυτές τις ημέρες οι καταναλωτές της Αθήνας; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η τιμή της πατάτας κυμαίνεται από 0,75 λεπτά έως 1,00 ευρώ/κιλό, του μαρουλιού 50-60 λεπτά/τεμάχιο. Λάχανο μπορεί κάποιος να βρει από 50 έως 80 λεπτά/κιλό, σέλινο 1,20-1,50/κιλό, πράσο 80 λεπτά έως 1,00 ευρώ/κιλό, μπρόκολο από 1,00-2,00 ευρώ/κιλό, κουνουπίδι 1,00-1,15 ευρώ/κιλό, ντομάτα 1-1,50 ευρώ/κιλό και ρόδια 1,50-1,70 ευρώ/κιλό.


Παύλος Μποζιάρης επαγγελματίας πωλητής

Μαυράκης Γεώργιος παραγωγός από την Ιεράπετρα

«Η κατανάλωση σε βασικά προϊόντα καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί να υπάρχει σχετικά αυξημένη κίνηση αλλά οι καταναλωτές μπορεί να ψωνίσουν ένα μαρούλι ακόμα και μισό λάχανο» μας αναφέρει ο Γιάννης Σιδέρης, παραγωγός από το Γραμματικό. Όπως λέει: «Πολύς κόσμος πια με τους δύσκολους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής δεν μαγειρεύει πια στο σπίτι του, και γι’ αυτό δεν επισκέπτεται τις λαϊκές αγορές τόσο συχνά όσο παλαιότερα. Ο κόσμος την περίοδο των εορτών προτιμά το λάχανο και το μαρούλι για να φτιάξει σαλάτες αλλά και σέλινο για χοιρινό, και φυσικά πατάτες. Οι τιμές είναι καλές και μπορώ να πω και χαμηλότερες από πέρσι. Κόσμο στην αγορά βλέπεις αλλά το πολύ με μία σακούλα. Έχουν εξαφανιστεί τα καρότσια που έβλεπες παλιότερα».

Γιάννης Σιδέρης, παραγωγός από το Γραμματικό
Γιάννης Σιδέρης, παραγωγός από το Γραμματικό

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κωνιωτάκης, μέλος του Σωματίου Παραγωγών Δ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών ανέφερε στο ypaithros.gr: «Η κίνηση φέτος στις λαϊκές αγορές εν όψει εορτών, δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, και μιλάω για τα τελευταία 10 χρόνια. Οι μήνες, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο, έχουν μικρή αγοραστική κίνηση καθώς οι καταναλωτές έχουν πολλές υποχρεώσεις (εφορία, σχολικά είδη, τέλη κυκλοφορίας) και μόλις έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Κωνσταντίνος Κονιωτάκης, μέλος του Σωματίου Παραγωγών Δ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών
Κωνσταντίνος Κωνιωτάκης, μέλος του Σωματίου Παραγωγών Δ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών

Τόνισε επίσης ότι: «Όσο υπήρχαν τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων υπήρχε αύξηση επισκεψιμότητας στις λαϊκές αγορές κατά την διάρκεια των εορτών. Τώρα αυτά έχουν κοπεί στον δημόσιο τομέα και εν μέρει στον ιδιωτικό και γι’ αυτό παρατηρείται μικρότερη κίνηση και κατανάλωση προϊόντων αυτήν την εποχή σε σχέση με άλλες χρονιές». Επιπλέον ο κ. Κωνιωτάκης μας έκανε γνωστό πως «στα βασικά προϊόντα αυτήν την περίοδο υπάρχει σχετικά αυξημένη ζήτηση. Οι λαϊκές όμως απευθύνονται σε μικροεισοδηματίες, συνταξιούχους, άνεργους που τις επισκέπτονται συχνά, αλλά δεν μπορούν να ξοδέψουν ένα ικανοποιητικό ποσό».

Ο ίδιος όμως εκτιμά ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχει μία αύξηση της ζήτησης κατά 20-30% στα βασικά προϊόντα (πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, μαρούλια)».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress