Μονομαχία Ελλάδας – Τουρκίας για την τσιπούρα στο Βέλγιο

Μονομαχία Ελλάδας – Τουρκίας για την τσιπούρας στο Βέλγιο

Του Νίκου Αντύπα

Στο Βέλγιο, το 2014, τα ιχθυηρά κατέλαβαν μεγαλύτερο μερίδιο στο διατροφικό καλάθι της μέσης βελγικής οικογένειας σε βάρος του κρέατος και των προϊόντων του.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στις Βρυξέλλες, σημαντικό μερίδιο της κατανάλωσης ιχθυηρών καταλαμβάνουν τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, ενώ ως προς τα νωπά ιχθυηρά πρωταγωνιστούν ο μπακαλιάρος, ο σολομός και ακολουθούν η γλώσσα και το παγκάσιους.

Στα νωπά θαλασσινά παρατηρήθηκε ανοδική πορεία των φρέσκων οστρακοειδών, ενώ τα μύδια παίζουν πάντα κυρίαρχο ρόλο, αφού χαρακτηρίζονται και ως «εθνικό φαγητό» των Βέλγων.

Επίσης, τα ωμά προϊόντα, ιαπωνικής καταναλωτικής συνήθειας, όπως sushi, sashimi αλλά και tartare και carpaccio, σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη. Το 2015 οι βελγικές εισαγωγές ιχθυηρών ανήλθαν σε 1,42 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 0,19% σε σχέση με το 2014. Το 33,8% αντιστοιχεί σε οστρακοειδή, ενώ ακολουθούν τα φιλέτα ψαριών οποιασδήποτε μορφής συντήρησης με μερίδιο 30,3% και τα μαλάκια με 11,1% μερίδιο επί των συνολικών εισαγωγών. Τα νωπά ή διατηρημένα απλής ψύξης ψάρια αντιπροσωπεύουν το 11% των εισαγωγών.

Τα ελληνικά νωπά ψάρια καταλαμβάνουν το 0,9% της συνολικής αγοράς και το 2015 οι εξαγωγές μας ανήλθαν σε 1,34 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με το 2014. Ηγετικό ρόλο στην κατηγορία αυτή κατείχαν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Δανία και η Τουρκία, η οποία εισήλθε δυναμικά στη βελγική αγορά νωπών ψαριών.

Στις ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών πρωταγωνιστούν η τσιπούρα με 44,8% και το λαβράκι με 33,5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στη βελγική αγορά σε εισαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού για τα ελληνικά προϊόντα. Η αγορά ιχθυηρών του Βελγίου είναι πολύ σημαντική και η προσέγγισή της θα πρέπει να γίνει στοχευμένα.