Μετατίθεται για λίγες ημέρες η ημερομηνία συνάντησης για τη Διεπαγγελματική Φέτας (upd)

feta

Μετατίθεται για λίγες μόνο ημέρες η ημερομηνία συνάντησης (ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 13/7) των φορέων για την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Φέτας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr, ο λόγος δεν είναι άλλος από κάποιες έκτακτες επαγγελματικές υποχρεώσεις του προέδρου του Συνδέσμου  Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) , κ. Χρήστου Αποστολόπουλου ο οποίος όπως μας έκανε γνωστό θα πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό.  

«Θα προσπαθήσουμε η συνάντηση να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν συντρέχει κανένας άλλος λόγος για την αλλαγή της ημερομηνίας. Η συνάντηση έχει αποφασιστεί και θα πραγματοποιηθεί άμεσα», ξεκαθαρίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο «ypaithros.gr».

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα όπως δημοσιεύθηκε στην «ΥΧ»:

Το σημαντικότερο ίσως βήμα για την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ (Ε∆ΟΦ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 13 Ιουλίου, σε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Παρά τις όποιες διαφορές απόψεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και όσους βιάστηκαν να προεξοφλήσουν τη δημιουργία αδιεξόδου, παραγωγοί γάλακτος και επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων –σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ρεπορτάζ της «ΥΧ»– βρήκαν τη χρυσή τομή και έδωσαν τα χέρια την προηγούμενη Τρίτη.

Έχοντας, λοιπόν, θέσει τη βάση για τη συμμετοχή όλων, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και γαλακτοβιομηχανίες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 13 Ιουλίου, σε μια συνάντηση η οποία αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός εθνικού οργάνου, το οποίο θα προασπίζεται τα συμφέροντα της φέτας αλλά και των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος.

Κατάθεση φακέλου στο ΥΠΑΑΤ

Σημειώνεται ότι, λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου, κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ ο φάκελος για την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ (Ε∆ΟΦ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση της αγοράς στον τομέα της φέτας και του αιγο̟πρόβειου γάλακτος, καθώς και την προώθησή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Λαμβάνοντας, δε, πάντοτε υπόψη τα συμφέροντα των καταναλωτών, η Διεπαγγελματική επιδιώκει την αυστηρή τήρηση των εθνικών και ενωσιακών προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων, που τίθενται για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ» ΠΟΠ καθώς και τη διασφάλιση από τυχόν απομιμήσεις και παραπλανήσεις του καταναλωτή στα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η ΕΔΟΦ και οι φορείς που θα την απαρτίζουν –όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ λίγο μετά την κατάθεση του φακέλου στο ΥΠΑΑΤ– είναι πιστοί στις αρχές της ενότητας και της συµµετοχής όλων, σύμφωνα και µε τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι η ευκαιρία και παράλληλα η μεγάλη ανάγκη να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη φέτα ΠΟΠ –όπως και τα άλλα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα– από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού, µε σκοπό να πετύχουμε την πλήρη κατοχύρωση της φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ µε τρίτες χώρες.

Από την πλευρά μας, θα προασπίσουμε το συμφέρον του προϊόντος και θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ισότιμη συµµετοχή όλων, µε σκοπό να προασπιστεί η αναγνωρισιµότητα και η αυθεντικότητά του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δηλώσεις ενότητας από τους φορείς

«Μετά από πολλές διαβουλεύσεις, μετά από παλινωδίες και πισωγυρίσματα, η επιμονή μας για ενότητα όλων των φορέων που πρέπει να συμμετάσχουν στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Μόνο έτσι, μέσα από αυτή την ενότητα, θα είναι πιο αποτελεσματική η προστασία της φέτας και των παραγώγων του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και καλύτερη η προώθησή της και προστασία της στην εσωτερική και στις διεθνείς αγορές. Θεωρώ ότι την επόμενη Πέμπτη, στη συνάντησή μας στην Αθήνα, θα βγει λευκός καπνός», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια.

Ενωτικές είναι κι οι δηλώσεις του Παύλου Σατολιά, προέδρου ΟΔΙΠΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι από αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να αποκλειστεί κανείς. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας που θα προστατεύσει ολόκληρο τον κλάδο από την πρωτογενή παραγωγή ως την μεταποίηση και την εμπορία. Ο ΟΔΙΠΠΑΦ και ο ΣΕΚ έχουν πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής, με πολλές συναντήσεις και επαφές. Πάντα, η θέλησή μας ήταν να συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Να μην αποκλειστεί κανείς, αφού χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας για την προστασία αυτού του μοναδικού προϊόντος», δήλωσε ο κ. Σατολιάς.

Και πρόσθεσε: «Στα πλαίσια αυτού, σχεδιάζεται μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη Διεπαγγελματική της φέτας. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν και δεν πρέπει να μας αποκλείσει κανείς».

Την αισιοδοξία του για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής με την συμμετοχή όλων των φορέων εξέφρασε μέσω της «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος. «Παρότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει κάποιες διαφορετικές μεταξύ τους προσπάθειες, και ίσως αντιδιαμετρικά αντίθετες, μετά από μια συνάντηση που είχαμε με την ηγεσία του ΣΕΚ την Τρίτη 4 Ιουλίου, αισθάνομαι αισιόδοξος ότι τελικά οδηγούμαστε στη δημιουργία μιας πολύ σημαντικής Διεπαγγελματικής, που θα χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή συμμετοχή μελών. Είμαι, επίσης, πολύ αισιόδοξος για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, ανεξάρτητα από ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Όσο πιο ισχυρή είναι η Διεπαγγελματική, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να δούμε μετά την επίτευξη της δημιουργίας της Διεπαγγελματικής, είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

Παρά τις διαφορές απόψεων, παραγωγοί γάλακτος και επιχειρήσεις γαλακτοκοµικών προϊόντων βρήκαν τη χρυσή τοµή
Παρά τις διαφορές απόψεων, παραγωγοί γάλακτος και επιχειρήσεις γαλακτοκοµικών προϊόντων βρήκαν τη χρυσή τοµή

Για διάθεση συνεργασίας μίλησε ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, τονίζοντας: «Πιστεύω πολύ στο ρητό η ισχύς εν τη ενώσει. Και μόνο που δεν θα υπάρχει διαίρεση και διάσπαση, μόνο καλό μπορεί να είναι για την προσπάθεια που γίνεται. Διαστάσεις απόψεων σίγουρα θα υπάρξουν, αλλά το κοινό αυτό μέτωπο που δημιουργείται είναι αυτό που θα λύσει τα πράγματα πιο γρήγορα. Με τον τρόπο αυτό, επίσης, θα δώσουμε την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται το τελικό προϊόν, ώστε να προστατευθεί και ο κτηνοτρόφος και να έχουμε μια βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή. Ώθηση, όμως, θα δοθεί και στη μεταποίηση. Καλή διάθεση υπάρχει από όλους και η γραμμή είναι “όλοι μαζί”».

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Στέργιος Κύρτσιος, ο οποίος τόνισε: «Αν ενωθούμε όλοι, θα πετύχουμε το καλύτερο. Δεν παύουμε, όμως, να λέμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει και προστασία των παραγωγών. Πιστεύω πως φτάνουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας. Η πίεση των κτηνοτρόφων έχει φέρει και άλλα σημαντικά αποτελέσματα, όπως η αλλαγή άποψης πολλών κομμάτων, που πλέον εμφανίζονται έτοιμα να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας CETA για τη φέτα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που μετά την επίσκεψή του στην Θεσσαλία, έδειξε ότι κάτι πάει προς το καλύτερο».

Η εικόνα των Διεπαγγελματικών στην Ευρώπη

Και ενώ στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την ίδρυση της ΕΔΟΦ, η Κομισιόν, πριν από λίγους μήνες, δημοσίευσε μελέτη, στην οποία παρουσιάζονται πληροφορίες για την οργάνωση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ) του αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ. Η κατάσταση, λοιπόν, εμφανίζεται διαφοροποιημένη μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, επί του παρόντος, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις έχουν τυπικά αναγνωριστεί μόνο σε οκτώ χώρες: Γαλλία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Έντεκα χώρες της ΕΕ έχουν νομικό πλαίσιο για ΔΟ, αλλά δεν έχουν ακόμη καμία τυπικά αναγνωρισμένη Διεπαγγελματική. Ως αιτίες για τη μη-αναγνώριση ΔΟ σε αυτές τις 11 χώρες, αναφέρονται η έλλειψη ενημέρωσης, η προτίμηση σε άλλες οργανωτικές δομές, η έλλειψη χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, η δυσπιστία προς την κάθετη συνεργασία και διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 9 κράτη-μέλη που δεν έχουν σε ισχύ νομικό πλαίσιο για ΔΟ: Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Σουηδία, Σλοβενία και Ην. Βασίλειο.

Την 1η Ιουνίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συλλογή στοιχείων για τη μελέτη, υπήρχαν 123 αναγνωρισμένες ΔΟ. Ο αριθμός των ΔΟ στην Ευρώπη αυξήθηκε από τις 56, το 1990, σε 123 το 2016, ενώ αναμενόταν η αναγνώριση μερικών ακόμη το β΄ εξάμηνο του ίδιου έτους. Οι περισσότερες από τις μισές αναγνωρισμένες ΔΟ είναι γαλλικές (63), ενώ στις υπόλοιπες επτά χώρες οι αριθμοί έχουν ως εξής: 7 στην Ελλάδα, 6 στην Ουγγαρία, 3 στην Ιταλία, 27 στην Ισπανία, 7 στην Ολλανδία, 5 στη Ρουμανία και 5 στην Πορτογαλία.