Μπάμια: Χωρίς εκπλήξεις εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος

mpamia-kalliergeia-apodoseis
Οι ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας της μπάμιας σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής παραγωγού στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, αποτρέπει σταδιακά τους παραγωγούς από τη διατήρησή της, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά στις περιοχές όπου για δεκαετίες αποτελούσε σημαντική έως και κύρια καλλιέργεια.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι φυτεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και τα πρώτα μαζέματα θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου στις περιοχές της Κομοτηνής, ενώ μετά τα μέσα του ίδιου μήνα υπολογίζουν ότι θα είναι έτοιμες για συγκομιδή οι πρώτες μπάμιες στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, καθώς οι βροχές του προηγούμενου διαστήματος πήγαν πιο πίσω την καλλιέργεια.

Στην Κομοτηνή, καλλιεργούνται περίπου 100 στρέμματα με μπάμιες, σε 10-15 χωριά, σε χωράφια των 2-3 στρεμμάτων το καθένα κατά μέσο όρο, με κύριο χαρακτηριστικό την οικογενειακή εργασία, που μειώνει το κόστος συγκομιδής. Σχεδόν όλη η παραγωγή της περιοχής είναι συμβολαιακή, κυρίως με τον Μπάρμπα Στάθη, κάτι που εξασφαλίζει μια «όχι καλή, αλλά σίγουρη» τιμή, όπως μας είπε ο κ. Χαλίλ που εδώ και πέντε χρόνια καλλιεργεί 5 στρέμματα με μπάμιες. Η τιμή παραγωγού φέτος, όπως και τα τελευταία τρία χρόνια, είναι στο 1,3 ευρώ το κιλό και οι κανονικές αναμενόμενες αποδόσεις για την περιοχή κινούνται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με την καλλιεργητική φροντίδα που έχει προηγηθεί. Ο ίδιος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια «έχει πολλή εργατική δουλειά και δεν συμφέρει να πληρώσεις εργάτες, γι’ αυτό βάζουμε λίγα στρέμματα και δουλεύουμε με την οικογένεια».

Πριν από 15 χρόνια στα Ψαχνά καλλιεργούνταν 4.000-5.000 στρέμματα, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.500 και, κυρίως, συμπληρωματικά σε άλλες καλλιέργειες. Μέχρι στιγμής, δεν διαφαίνονται ιδιαιτερότητες στις αποδόσεις, ωστόσο, είναι σχετικά νωρίς ακόμη να κάνει κανείς ασφαλή πρόβλεψη, μας είπε ο γραμματέας της ΕΑΣ Εύβοιας, Κώστας Τζαβάρας. Οι αποδόσεις στην περιοχή κυμαίνονται, ως επί το πλείστον, μεταξύ 1,8 και 2,5 τόνων το στρέμμα «ανάλογα με την επιτυχία του χωραφιού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στις λαϊκές αγορές από τους ίδιους τους παραγωγούς, και μόλις ένα πολύ μικρό μέρος της διατίθεται στα άλλα κανάλια της αγοράς μέσω χονδρεμπόρων. Οι πρώτες τιμές θα «ανοίξουν» στους πάγκους της λαϊκής στα 6-7 ευρώ για να πέσουν μέσα στον Αύγουστο στα 3 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται από τους χονδρέμπορους στα 4-5 ευρώ τις πρώτες 7-10 μέρες της συγκομιδής και μετά πέφτει και στο 1,2 ευρώ, ακόμα και στα 80 λεπτά.

Συστηματική φθίνουσα πορεία παρατηρείται στην καλλιέργεια στα 4-5 χωριά της Ημαθίας που είχαν παράδοση για δεκαετίες, ενώ σε ορισμένα από αυτά αποτελούσε ακόμα και το 90% της ενασχόλησης των κατοίκων. Τα τελευταία 6-7 χρόνια σταδιακά τα καλλιεργούμενα στρέμματα έχουν περιοριστεί στο 1/3, σύμφωνα με τον Νικόλαο Σαρακατσιάνο, αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας Ημαθίας, καθώς οι δυσκολίες της καλλιέργειας και η μείωση της τιμής του προϊόντος για τον παραγωγό οδηγεί σταδιακά στην εγκατάλειψή της.