Zεσταίνουν τις μηχανές για τις 23 Ιανουαρίου οι αγρότες σε Αργολίδα, Kρήτη, Κέρκυρα (upd)

Mπλόκο στις 23 Ιανουαρίου σχεδιάζει ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας

Αντίστροφη για την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεων στις 23 Ιανουαρίου μετρούν πλέον οι αγρότες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Ήδη τις τελευταίες ώρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Αργολίδα, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Ειδικότερα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αργολίδας, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, οργανώνει συσκέψεις στα χωριά του νομού όλη την εβδομάδα ενώ την Παρασκευή 20 Γενάρη έχει προγραμματισθεί πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7μμ.

 

Εξάλλου, την Δευτέρα 23 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μηχανημάτων στην  πλατεία της Αγίας Τριάδας, στις 12 το πρωί και στη συνέχεια το κομβόι θα κατευθυνθεί στην ΕΟ Άργους- Κορίνθου την οποία θα κλείσει με μπλόκο στο ύψος του Ινάχου ποταμού.

Την ίδια ώρα, με συλλαλητήριο που οργανώνει η «Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων» στις 23 Ιανουαρίου, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, «ανοίγει» για το 2017 η αυλαία των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανούσος Σταυριανουδάκης, «οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους, αντιδρώντας στις πολιτικές των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν και στις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, αλλά και το ζωικό κεφάλαιο, από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού για αποζημιώσεις των πληγέντων.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ), για όλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων με συσκέψεις και συνελεύσεις στις κοινότητες: Άνω και Κάτω Παυλιάνα – Άγιο Ματθαίο – Αγίους Δέκα – Γιαννάδες – Βαλανιό – Καρουσάδες –  Νυμφές –  Αυλιώτες – Βελονάδες –  Λευκίμμη –  Περιβόλη –  Αργυράδες . 

Η  πλήρη ανάπτυξη των κινητοποιήσεων, όπως επισημαίνει, εμπεριέχει:

  • Στήσιμο μπλόκου με παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κομβικό σημείο του νησιού.

•  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών με πορεία μηχανοκίνητων προς την πόλη της Κέρκυρας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αργολίδας έχει ως εξής:

«Ο αγώνας που κάνουμε, εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες, αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ, επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Μόνο το νέο έτος καλούμαστε να πληρώσουμε:

  • Αυξημένες από 23,1% έως 27,3% ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που μέχρι το 2022 σταδιακά θα τριπλασιαστούν.
  • Διπλάσιο σχεδόν φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής από το 13% ανεβαίνει στο 22%. Βαρύς θα πέσει πάνω μας ο «φορολογικός πέλεκυς» και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ μετά από πέντε χρόνια θα αρχίσουν να πληρώνουμε και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Αυξημένο από 13% σε 24% τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.
  • Ειδικό φόρο στο κρασί.
  • Πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα.

Εκτός από τα παραπάνω, που είναι καινούργια, καλούμαστε να πληρώσουμε και τα παλιά χαράτσια, όπως τα διογκωμένα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό ρεύμα, τα «μπιλιετάκια» στους ΤΟΕΒ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. Φορτωνόμαστε όλα αυτά τα βάρη, όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, αλλά και τους αποκλεισμούς απ’ αυτές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Σε όλα τα παραπάνω, είχαμε την φετινή ακαρπία στις ελιές και τις ζημιές από την ελλιπή δακοκτονία με ευθύνη και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις ζημιές από χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, πάγους, χιονιάς.

Οι δήθεν ευνοϊκές εξαγγελίες του Υπουργείου-Κυβέρνησης

Οι πληρωμές στην ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα, είναι πληρωμές που δικαιούνται οι αγρότες. Αφορούν σε χρήματα που δικαιούμασταν και δεν μας τα χάρισε η κυβέρνηση. Οι όποιες εξαγγελίες για αποζημιώσεις (χαλάζι, πλημμύρες, παγετός-χιονιάς) στο φυτικό κεφάλαιο και την παραγωγή, είναι υποσχέσεις που κολλάνε στον αντιδραστικό οδηγό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ καθώς και στην πικρή εμπειρία των προηγούμενων χρόνων. Η Κάρτα του Αγρότη που θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας(προκαταβολή ενισχύσεων), είναι προς όφελος των τραπεζιτών, που θα τσεπώνουν προκαταβολικά τα υψηλά επιτόκια και όχι των αγροτών. Οι διαρροές της κυβέρνησης ότι το 90% των αγροτών δεν πληρώνει φόρο, είναι ψέμα αφού αν και κερδίσαμε πέρυσι στα μπλόκα αφορολόγητο όριο όπως και οι εργάτες, εν μέρει καταργείται από την φορολόγηση μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης, ανεξαρτήτως αν έχουμε εισόδημα ή όχι.

Καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού από Υπουργείο-Κυβέρνηση

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες που γίνονται στην περίοδο που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Στόχο έχουν να περάσουν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματά του, ότι οι αγρότες δεν έχουν πληγεί από τα μνημόνια. Μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και να υποκινήσει το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργώντας ρήγμα στη συμμαχία που, ως μικρομεσαίοι αγρότες, θέλουμε να έχουμε με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

Φοβάται τα μπλόκα σαν το διάβολο το λιβάνι

Γι αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πρόθυμους στο “διάλογο, σε συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιους απ’ αυτούς. Η συνάντηση του Υπουργού με τους μεγαλύτερους σε τζίρο συνεταιρισμούς σχετίζεται και με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να στηριχθούν και να ενισχυθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, οι “νέοι” καπιταλιστικοί συνεταιρισμοί, αλλά και με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, ν’ αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στήνοντας “νέους μηχανισμούς” με “παλιά υλικά” και με την  προσπάθεια για συγκρότηση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην ίδια κατεύθυνση γίνονται και οι συναντήσεις με εκπροσώπους μεγαλοαγροτών εκπροσωπώντας τα συμφέροντά τους, δηλαδή να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Βάζουμε εμπρός τις μηχανές

Ας μην έχει την αυταπάτη ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι θα πετύχουν εύκολα το ξεκλήρισμά μας. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει, πλέον, την εμπειρία και οι αγωνιζόμενοι αγρότες, μαζί με τους συμμάχους μας, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις κυβερνητικές τρικλοποδιές.

O Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), καλεί τα μέλη του, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αργολίδα, να βγουν μπροστά και δυναμικά. Οργανώνουμε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά όλη την εβδομάδα και την Παρασκευή 20 Γενάρη, πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7μμ.

Μόνο με μπλόκα, όπως αποφασίσαμε, μετά από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη, μπορούμε να έχουμε κάποιο όφελος. Αφήνουμε στη άκρη, αυτούς που σκόπιμα καλλιεργούν ότι μόνο με διάλογο θα γίνει κάτι. Δουλεύουν για τα δικά τους οφέλη.

Σε διάλογο θα πάμε και δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, κάτω και από την πίεση του αγώνα, ώστε να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες κοινής συμπόρευσης με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους και τα εργατικά τους σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, την νεολαία, τους μαθητές και φοιτητές, τις γυναίκες μας. Όλοι εμείς, έχουμε πληγεί από την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των βιομήχανων, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών.

Την Δευτέρα 23 Γενάρη, παρατάσσουμε και μαζεύουμε τα μηχανήματά μας, στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στις 12 το πρωί και ύστερα με κομβόι, στήνουμε μπλόκο αντίστασης στο ξεκλήρισμά μας, στην ΕΟ Άργους- Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού. Στην Αργολίδα εμείς, σε όλη την Ελλάδα οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι αγρότες.

Τα μπλόκα δεν θα είναι μόνο της αγροτιάς, αλλά όλων!»

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας αναφέρει τα εξής: 

Η θέληση μας για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας καλύτερες μέρες, είναι πιο μεγάλη από τα εμπόδια που μας βάζει με τις αντι-αγροτικές πολιτικές  και τούτη η κυβέρνηση με τους σύμμαχούς της, ντόπιους και ξένους.

Αυτό ήταν το μήνυμα της μικρομεσαίας αγροτιάς πέρυσι τέτοιον καιρό με τον μεγαλειώδη αγώνα των μπλόκων που ξεδιπλώθηκαν από άκρου σε άκρου της χώρας, αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά από εκατοντάδες  εκπροσώπους ομοσπονδιών,  συλλόγων, επιτροπών αγώνα και μπλόκων των αγροτών στις 17 Δεκέμβρη στη Λάρισα.

Το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο που εκφράζει αυτήν τη θέληση και την υπερηφάνεια των μικρομεσαίων αγροτών απευθύνει κάλεσμα στις 23 Γενάρη σε όλον τον κόσμο της μικρομεσαίας αγροτιάς να συσπειρωθεί στα μπλόκα του αγώνα για να παλέψει ενάντια:

  Στα εξοντωτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές και υλοποιούνται με:

  • Τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.
  • Τον διπλασιασμό σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.
  • Την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και την κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
  • Την επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Την επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.
  • Την επιβολή τέλους επιτηδεύματος από το 2019.
  • Την κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

  Στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 – 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον – ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

  Στα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, στα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας δήλωσε παρών και σ αυτόν τον αγώνα, εκφράζοντας την θέληση των αγροτικών συλλόγων μελών της, που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από συσκέψεις και συνελεύσεις στα χωρία τους, κατέγραφαν την αγανάκτηση των αγροτών για τις ολέθριες συνέπειες που βιώνουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται, και την διάθεση τους να βάλουν εμπόδια σ αυτές τις πολιτικές. 

 Ο  αγώνας μας όμως χρειάζεται και συμμάχους. Και αν η κυβέρνηση έχει για συμμάχους της όλα τα παράσιτα που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, εμείς έχουμε συμμάχους όλους  αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, τους εργάτες και τους μικροεπαγγελματίες.

Έχουμε στο πλευρό μας, τη νεολαία που υπερασπίζεται τα όνειρα και το μέλλον της, το γυναικείο κίνημα που μάχεται για τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας και τους συνταξιούχους που παλεύουν για  μία ζωή με αξιοπρέπεια.

Μ΄ αυτούς συνοδοιπόρους ξεκινάμε, και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τους αγώνες που θα αναπτυχθούν στο νησί μας το επόμενο διάστημα:

  • Τη Δευτέρα 16 Γενάρη και ώρα 18:30, η Ο.Α.Σ.Κ. προσκαλεί σε κοινή σύσκεψη στη μικρή αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας όσους συμπορευθήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε αγώνες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, συνταξιούχους, ανέργους.
  • Στις 21 και 22 Γενάρη 2017, ημέρες έναρξης των αγώνων των αγροτών, η ΟΑΣΚ, οι αγροτικοί σύλλογοι και δεκάδες αγρότες θα παρευρίσκονται μαζικά στην συνεδρίαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στο νησί μας.

Η ένταξη στην ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου, του θέματος που αφορά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Κέρκυρα, είναι αποτέλεσμα και προαπαιτούμενο της κινητοποίησης της Ο.Α.Σ.Κ. τον Ιούλη του 2016. Διόλου τυχαία δεν είναι φυσικά η επιλογή της συγκεκριμένης συνεδρίασης για να γίνει η συζήτησή τους, από τους διοικούντες την Περιφέρεια.

  • Για όλο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες κλιμακίων της ΟΑΣΚ και των Αγροτικών Συλλόγων με συσκέψεις και συνελεύσεις στις κοινότητες: Άνω και Κάτω Παυλιάνα – Άγιο Ματθαίο – Αγίους Δέκα – Γιαννάδες – Βαλανιό – Καρουσάδες – Νυμφές –  Αυλιώτες – Βελονάδες –  Λευκίμμη –  Περιβόλη –  Αργυράδες . 

Η  πλήρης ανάπτυξη των κινητοποιήσεων εμπεριέχει:

  • Στήσιμο μπλόκου με παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κομβικό σημείο του νησιού.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών με πορεία μηχανοκίνητων προς την πόλη της Κέρκυρας.

Με παρακαταθήκη τον ηρωικό αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών του 2016 που είχε και ως αποτέλεσμα την κατάκτηση του αφορολόγητου που ευνόησε την φτωχή αγροτιά:

Παλεύουμε ενωμένοι και βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά, με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κέρκυρας όπως:

  Αγροτική Οδοποιία.

  Χαμηλή τιμή στο Νερό για τη λαϊκή και αγροτική κατανάλωση.

  Αποτελεσματική Δακοκτονία για όλο το Νησί.

  Αγροτικούς  γιατρούς στα χωρία και καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες  στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.  

  Άμεση εξόφληση των επιδοτήσεων που παραμένουν ακόμη μέχρι σήμερα απλήρωτες. 

  Κατασκευή και συντήρηση των αλιευτικών καταφυγίων.

  Αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από την χαλαζόπτωση.

Διεκδικητικό πλαίσιο πάλης

Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είναι:

  Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

 Για την Ασφάλιση – Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.

 Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

 Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

 Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

 Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

 Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις

– Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση

– Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία που έπληξε, κυρίως, παραγωγούς φρούτων.

–  Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.

–  Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.

–  Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.