Μ. Μπόλαρης: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και εξαγωγές

Διήμερη επίσκεψη σε μεταποιητικές μονάδες και συναντήσεις με παραγωγούς έκανε ο Μ. Μπόλαρης στην Θράκη

Για αλλαγή κλίματος στον αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση στην ποιότητα, την μεταποίηση και την τυποποίηση,  με στόχο ν’ αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να ωφεληθεί ο Έλληνας παραγωγός, ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η εθνική οικονομία,  έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης από την Κομοτηνή. Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Θράκη στις 10 και 11 Οκτώβρη, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τις πρυτανικές αρχές και είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για την ανάπτυξη και τις δράσεις του Πανεπιστημίου. Στην συνάντηση και σε όλη την περιοδεία του τον συνόδευαν οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά.

mpolarispolitopoylos

«Αλλάζουμε κλίμα στον αγροδιατροφικό τομέα»

Παρούσες στην συνάντηση ήταν η πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Καλλιόπη Ραδόγλου και η πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ Ευγενία Μπεζιρτζόγλου ενώ τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρύτανης Θανάσης Καραμπίνης. Ο κ. Μπόλαρης έκανε λόγο για συνεργασία ουσίας με τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου, με το πέρας του διαλόγου. «Η συζήτηση εστιάστηκε στην δυνατότητα συμβολής του ΔΠΘ στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας και την μεγάλη πρόκληση του αγροδιατροφικού τομέα. Το πανεπιστήμιο κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε συνέργειες του πανεπιστημίου, του παραγωγικού και του αγροδιατροφικού τομέα, της κυβέρνησης και του υπουργείου ώστε να έχουμε μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.Μ. Μπόλαρης: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και εξαγωγές

Μιλώντας για τις μεταποιητικές μονάδες που επισκέπτεται το διήμερο ο κ. Μπόλαρης τόνισε: «Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι πεποίθηση της κυβέρνησης η αλλαγή κατεύθυνσης, το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού προτύπου και οι δυνατότητες για την άμεση ανταπόκριση είναι στον αγροδιατροφικό χώρο. Η Θράκη είναι ένας τόπος με εξαιρετική παράδοση και προϊόντα ποιότητας στα οποία ενσωματώνει καινοτομίες». Τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο στον αγροδιατροφικό τομέα, θυμίζοντας ότι αυτό μετέφερε και ο πρωθυπουργός στην συνάντηση με τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν.

Ο λευκός χρυσός της Θράκης

Αμέσως μετά ο κ. Μπόλαρης μετέβη στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής όπου επισκέφθηκε μεταποιητικές μονάδες που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, αρχής γενομένης από τα Εκκοκκιστήρια Θράκης ΑΒΕΕ (Όμιλος ΑΚΚΑ) όπου ξεναγήθηκε επισταμένα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σταμάτη Κουρούδη, ενώ συνομίλησε και με τον κ. Ακκά. «Βρισκόμαστε στην καρδιά της Θράκης την ώρα που εισκομίζεται ο «λευκός χρυσός», το βαμβάκι της Θράκης σ’ ένα σύγχρονο εκκοκκιστήριο που εφαρμόζει στρατηγικές  ποιότητας. Στόχος για το υπουργείο και την παραγωγική βάση της χώρας μας είναι η αλλαγή κατεύθυνσης στην καλλιέργεια του βαμβακιού, η ποιότητα». Ο κ. Μπόλαρης εξήγησε ότι επιτυγχάνοντας ένα ποιοτικό προϊόν μπορούν να γίνουν ακριβές εξαγωγές αλλά και να υπάρχει η απαραίτητη πρώτη ύλη για την κλωστοϋφαντουργία με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας. «Το ποιοτικό προϊόν σημαίνει ότι αμείβεται καλύτερα ο παραγωγός, δημιουργούνται θέσεις εργασίας αλλά και ξανακερδίζουμε θέσεις εργασίας από τον μεγάλο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

Μ. Μπόλαρης: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και εξαγωγές

Απαντώντας σε ερώτηση του www.ypaithros.gr για το εθνικό σχέδιο δράσης για το βαμβάκι, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση κι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την νέα Διεπαγγελματική Βάμβακος. Μπροστά μας έχουμε μια ισχυρή πρόκληση και θ’ ανταποκριθούμε». Σχολίασε ότι σε πολλά προϊόντα, όπως είναι και το βαμβάκι, εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές, γι’ αυτό απαιτείται αλλαγή κατεύθυνσης. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση συζητούν και με ομάδες παραγωγών από την Θράκη, την Θεσσαλία, την Μακεδονία.

Τσάι του βουνού…. μέχρι και Βοστώνη

Επόμενος σταθμός ήταν η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, το ζυθοποιείο που έστησε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος παρασκευάζοντας αρχικά μπύρα και στη συνέχεια κρύο τσάι του βουνού. Ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο και το βυνοποιείο κι ενημερώθηκε για την συμβολαιακή γεωργία που εφαρμόζεται με παραγωγούς τόσο για το κριθάρι όσο και για το τσάι του βουνού, το οποίο σύντομα θα πιστοποιηθεί ως βιολογική καλλιέργεια. Ο κ. Μπόλαρης έδειξε ενδιαφέρον για την συμβολαιακή καλλιέργεια ενώ είπε ότι γνωρίζει καλά το τσάι του βουνού. Ανέφερε μάλιστα στον Δ. Πολιτόπουλο ότι ένας φίλος του, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης του είπε το περασμένο καλοκαίρι ότι η Ελλάδα μετά την κρίση είναι γνωστή για δύο πράγματα στην Βοστώνη, την κρίση και το …  τσάι του βουνού.

Μ. Μπόλαρης: Χρειάζεται ειδική μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και εξαγωγές

Θετικά διακείμενος απέναντι στην συμβολαιακή καλλιέργεια ο κ. Μπόλαρης σχολίασε ότι έχει εγκαταλειφθεί μέρος της αγροτικής καλλιεργήσιμης γης και θεωρούν πρόκληση ν’ αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της κάθε περιοχής. Μένοντας στον αγροδιατροφικό τομέα, είπε ότι χρειάζεται να προταχθεί και να πιστοποιηθεί η ποιότητα στα προϊόντα και να ενσωματωθεί η καινοτομία στην παραγωγική διαδικασία. «Χρειάζεται ειδική μέριμνα για επώνυμα προϊόντα και εξαγωγές».