Μπρόκολο-Κουνουπίδι: Αλλού… «κλαίει» κι αλλού… «γελάει»

Διαφορετικές αποχρώσεις θα έχει η εικόνα φέτος στην καλλιέργεια μπρόκολου και κουνουπιδιού, αλλά και ο απολογισμός που άφησε η περσινή σεζόν, ο οποίος επέδρασε καταλυτικά για τις νέες φυτεύσεις.

Από τις πιο πρώιμες παραγωγές στη χώρα δίνει η περιοχή του Έβρου, ξεκινώντας το μάζεμα μέσα στον Αύγουστο. «Φέτος, σε ό,τι αφορά τον συνεταιρισμό, οι παραγωγοί μας φύτεψαν 30% περίπου περισσότερα στρέμματα, κυρίως με μπρόκολο, φτάνοντας συνολικά τα 400», μας λέει ο Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Άρδας», αναφερόμενος στην αυξανόμενη δυναμική της καλλιέργειας. Ο ίδιος αποδίδει αυτή την τάση στο δίκτυο διακίνησης που έχει συστήσει η Ομάδα και στις υψηλές προδιαγραφές που προσφέρει, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής. Οι αποδόσεις αυτή την περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 1.000 και 1.300 κιλών/στρέμμα, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρσι, που ήταν 1.500 κιλά/στρέμμα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Σεπτέμβρη.

Διαβάστε ακόμη: Μπρόκολο – Κουνουπίδι: Σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές

Διακινώντας κυρίως στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε μεγάλη αλυσίδα, αλλά και στην Κύπρο και λιγότερο στη Βουλγαρία, διατήρησε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Τιμές «καλές, τέτοιες που να καλύπτουν το κόστος του παραγωγού και να αφήνουν μεροκάματο στον παραγωγό. Είναι μια δίκαιη τιμή, για μια καλλιέργεια με κόστος 500 ευρώ/στρέμμα», μας λέει χαρακτηριστικά.

Καλύπτει τα κενά η Τρίπολη

Στα τελειώματα βρίσκονται οι παραγωγοί στην Τρίπολη, που λόγω των κλιματικών συνθηκών η περιοχή έχει το πλεονέκτημα να δίνει παραγωγή στο «κενό» των καλοκαιρινών μηνών (από τα μέσα Ιουνίου), όταν γίνονται οι μεγαλύτερες εισαγωγές. Στην περιοχή, τα σταυρανθή κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια. Φέτος, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν στα 55-70 λεπτά για το μπρόκολο και στα 50-60 για το κουνουπίδι. Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τρίπολης «Η Ένωση» έχει διακινήσει από την αρχή της σεζόν 150 τόνους μπρόκολο και 200 τόνους κουνουπίδι, ενώ η παραγωγή σταματάει με τους πρώτους παγετούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, ο συνεταιρισμός διαθέτει την τεχνογνωσία και την τεχνολογική υποδομή συντήρησης, συσκευασίας και εμπορίας, κάτι που προσδίδει υπεραξία στα συγκεκριμένα κηπευτικά, μέρος της οποίας καρπώνεται και ο παραγωγός. Αυτό, κατά συνέπεια, αναμένεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την καλλιέργεια. Ήδη, μάλιστα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά, συζητείται να προχωρήσει σε κάποια μορφή συμβολαιακής του ίδιου του συνεταιρισμού με παραγωγούς, καθώς καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον από αγορές του εξωτερικού.

Δυναμική είσοδος στο κουνουπίδι από τον ΘΕΣγη

Με καλές αποδόσεις και ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή μπρόκολου και κουνουπιδιού για τον ΘΕΣγη, που έχει μπει στην καλλιέργεια μπρόκολου εδώ και 4 χρόνια με 600 στρέμματα, ενώ φέτος ξεκίνησε και την καλλιέργεια κουνουπιδιού με 200 στρέμματα, με στόχο να εδραιωθεί στρατηγικά η συγκεκριμένη καλλιέργεια και να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου. Ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται προσεχές δίμηνο, ενώ στόχος του συνεταιρισμού είναι να επιτευχθεί συνεχόμενη παραγωγή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και σε αυτό εστιάζει και ο σχεδιασμός του. Οι αποδόσεις στο μπρόκολο κινούνται στα 1.400-1.600 κιλά/στρέμμα, ενώ η τιμή του στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ήταν 70 λεπτά, και αυτόν τον καιρό κινείται στα 50 λεπτά το κιλό. Στους 2 τόνους/στρέμμα κινούνται οι αποδόσεις για το κουνουπίδι και η τιμή του διαμορφώνεται στα 35 λεπτά. Η συμβολαιακή του ΘΕΣγημε τον Μπαρμπα-Στάθη, όπως τονίζουν οι άνθρωποι του συνεταιρισμού, εξασφαλίζει σταθερή ροή και διάθεση των προϊόντων, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τους μήνες της μεγάλης προσφοράς. Οι ίδιοι σημειώνουν: «Μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, όχι μόνο στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά, υπάρχει σταθερότητα για τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της παραγωγής. Είναι μια σημαντική συνεργασία για εμάς, η οποία έχει εδραιωθεί και αναπτύσσεται διαρκώς».

Επικεντρώνεται στο μπρόκολο ο Μαραθώνας

Έχοντας προγραμματίσει μετά τον Νοέμβριο και μέχρι και τον Φεβρουάριο –καιρού επιτρέποντος– τον μεγάλο όγκο της παραγωγής τους, οι καλλιεργητές στον Μαραθώνα ξεκίνησαν με μικρότερες ποσότητες των πρώιμων την παραγωγή τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές εξελίσσονται ικανοποιητικά, αν και μειωμένες σε σχέση με το ξεκίνημα, καθώς πλέον μπαίνουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά. Οι εκτάσεις διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι, 4.000-5.000 στρέμματα, ενώ, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος, το μπρόκολο φαίνεται να κερδίζει έδαφος τελευταία, έναντι του κουνουπιδιού, γιατί έχει περισσότερη ζήτηση στην αγορά, ενώ, όταν κόβεται, το κοτσάνι πετάει βλαστάρια και μπορούν να κοπούν και πιο μετά, ακόμα και για 2,5 μήνες. Επιπλέον, έχει σχεδόν πάντα καλύτερη τιμή, με εξαίρεση κάποιες περιόδους που μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη το κουνουπίδι. «Προσωπικά», μας είπε χαρακτηριστικά, «πέρσι έβαλα 10.000 κουνουπίδια και φέτος μόνο 4.000, ενώ υπερδιπλασίασα, από τα 3.000 στα 8.000, τα μπρόκολα».

Αρνητικό πρόσημο στα Μέγαρα και στην Εύβοια

Λιγότερες φυτεύσεις κατά 30% βλέπει, τόσο στις πρώιμες καλοκαιρινές όσο και στις φθινοπωρινές στην περιοχή των Μεγάρων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων-Ομάδα Παραγωγών, Γιώργος Παπαβασίλης, τις οποίες αποδίδει στην περιορισμένη ρευστότητα από την πλευρά των παραγωγών. «Πέρσι “μπήκαν μέσα”. Έβαλαν πολλά και στο τέλος τα φρεζάρανε», σημειώνει. Ωστόσο, η παραγωγή που ξεκίνησε με μικρές ποσότητες προς τα τέλη Αυγούστου μπήκε «με το δεξί», με το μπρόκολο στα 85-90 λεπτά στον παραγωγό και το κουνουπίδι στα 60-70 λεπτά. Αυτή την περίοδο η τιμή έχει πέσει, όπως και στις περισσότερες περιοχές, λόγω της πιο αυξημένης προσφοράς, στα 60-70 και 40 λεπτά/κιλό αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της ΕΑΣ Εύβοιας, Κώστας Τζαβάρας, κάνει λόγο για τάση μείωσης των συνολικών στρεμμάτων που καλλιεργούνται με μπρόκολο και κουνουπίδι στην Εύβοια. «Αυτή τη στιγμή ο μισός κάμπος είναι άδειος, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα να φυτέψει», μας είπε χαρακτηριστικά. «Φέτος, από εδώ και πέρα θα καλλιεργηθούν γύρω στα 4.000 στρέμματα με αυτά τα προϊόντα, όταν πέρσι ήταν πάνω από 10.000 στρέμματα».