Μπρόκολο-κουνουπίδι: Στα 70 λεπτά τα πρώιμα λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής

brokolo_kounoupidi

Στα μέσα του Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή μπρόκολου και κουνουπιδιού στις παραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ αυτές τις ημέρες στην αγορά έχουν διοχετευτεί τα πρώτα πρώιμα.

Σιγά σιγά μπαίνουν στην παραγωγή και τα Μέγαρα, με τα πρώτα μπρόκολα και κουνουπίδια να έχουν ξεκινήσει με υψηλή τιμή για τον παραγωγό. «Τα πρώτα που βγαίνουν τώρα στην αγορά αποδίδουν 0,60-0,70 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό», μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων-Ομάδα Παραγωγών, Γιώργος Παπαβασίλης. Η καλλιέργεια, όπως επεσήμανε, είναι ικανοποιητική, ενώ αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η συγκομιδή των πρώιμων κουνουπιδιών και μπρόκολων στον Νομό Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15-20 Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, όπως μας λέει ο Αλέξανδρος Βάρσος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες. «Δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες, όπως μπορεί να συμβεί σε άλλα κηπευτικά. Είναι ανθεκτικά, αλλά έχουν μία ιδιαιτερότητα. Εάν έρθει η παραγωγή και έχουμε νοτιά με υψηλή θερμοκρασία, ασυνήθιστη για την εποχή, τότε γίνονται όλα μαζί και είναι πιθανό να πάνε χαμένα και να μην μπορείς να τα διαθέσεις».

Η τιμή μπορεί να είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό, αρκεί, όπως σημειώνει, «να μην έρθουν όλα μαζί στην παραγωγή. Για παράδειγμα, ένα κουνουπίδι πιάνει από 0,60 έως 1,2 ευρώ το κιλό. Αν, όμως, υπάρχει υπερπαραγωγή, τότε μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να το πουλήσουμε 0,50 ευρώ το κομμάτι, που θα ζυγίζει 2 κιλά». Επίσης, ο Αλ. Βάρσος, σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, επισημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ έχει λίγα εργατικά, μια και, όπως λέει χαρακτηριστικά «αν, για παράδειγμα, για να μαζέψεις 100 κιλά χόρτα χρειάζονται δύο άτομα και μιάμιση ώρα, τα 100 κιλά κουνουπίδι μαζεύονται μέσα σε 20 λεπτά».

Διαβάστε ακόμη: Μπρόκολο – Κουνουπίδι: Σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές

Μειωμένη παραγωγή, ακόμα και της τάξης του 50%, αναμένεται να έχει η Εύβοια, η οποία θα αρχίσει να συγκομίζει μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Μειωμένη, όμως, αναμένεται να είναι και η καλλιέργεια, η οποία οφείλεται, σύμφωνα με τον Κώστα Τζαβάρα, αντιπρόεδρο της ΕΑΣ Εύβοιας, «στα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και ενώ θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί 1.200 με 2.000 στρέμματα, φέτος ούτε 300 στρέμματα δεν θα καλλιεργηθούν».

Αποδόσεις

Ικανοποιητικές αποδόσεις έχουν τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα. Στη χώρα μας, οι τυπικές αποδόσεις για το κουνουπίδι είναι μεταξύ 1,5 με 2,5 τόνους το στρέμμα, με δυνατότητα να φτάσει έως τους 3 τόνους/στρέμμα (περίπου 2.500 ανθοκεφαλές) και για το μπρόκολο μεταξύ 1-1,5 τόνο/στρέμμα, φτάνοντας έως και τους 2 τόνους/στρέμμα.

Η παραγωγή κουνουπιδιού και μπρόκολου στη χώρα μας γίνεται από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου με ανοιξιάτικη φύτευση, ή κατά τα τέλη του φθινοπώρου με φύτευση τον Αύγουστο. Πιο απαιτητικό ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες θεωρείται το κουνουπίδι, ενώ το μπρόκολο, χάρη στη σημαντική διατροφική του αξία, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.