Ν’ απαγορευτεί η βάρβαρη συνθήκη σίτισης εκτροφής πάπιας ή χήνας για την παραγωγή φουά – γκρα, ζητούν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ν’ απαγορευτεί η βάρβαρη συνθήκη σίτισης εκτροφής πάπιας ή χήνας για την παραγωγή φουά – γκρα, ζητούν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
-Διαφήμιση-
Delegate

Το εκλεκτό έδεσμα (φουά-γκρα) αλλά και οι βάρβαρες συνθήκες σίτισης πάπιας ή και χήνας με στόχο την απόκτησή του έφτασε στη Βουλή, με Επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Ευάγγελο Αποστόλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς και Σταύρος Αραχωβίτης και ζητούν την απαγόρευσή του, αφού δε συνάδει με τις αρχές της ευζωίας, που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα με την Οδηγία περί απαγόρευσης της αναγκαστικής σίτισης. 

Όπως επισημαίνουν, το foie-gras (φουά-γκρά), τροφή προερχόμενη από το συκώτι πάπιας ή χήνας, αποτελεί μια ακόμη μορφή βάρβαρης κακοποίησης ζώων που λαμβάνει χώρα σε ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες ευρωπαϊκών κρατών. Τα ζώα υποβάλλονται με τη βία σε αναγκαστική σίτιση για δύο με τρείς εβδομάδες, προκειμένου το συκώτι τους να πρηστεί έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος. Τα ασθενή πλέον ζώα δυσκολεύονται να σταθούν, να περπατήσουν και να αναπνεύσουν και μέσα σε συνθήκες αφόρητου πόνου θανατώνονται προκειμένου το συκώτι τους να πουληθεί ως έδεσμα πολυτελείας.

Κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής σίτισης, τονίζουν,  η θνησιμότητα των πτηνών αυξάνεται κατά περίπου 10 έως 20 φορές, ενώ οι σοβαρές συνέπειές της στην υγεία των ζώων αυτών έχουν επισημανθεί τόσο από την Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και την Καλή Διαβίωση των Ζώων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SCAHAW), όσο και από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge.

-Διαφήμιση-

Ήδη, σημειώνουν, πολλά ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία κ.α.) έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης (force feeding) πτηνών για την παραγωγή foie-gras, η οποία επιτρέπεται πλέον μόνο στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Ισπανία.

Μάλιστα, τονίζουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προφορικές δηλώσεις στελεχών της θεωρεί ότι με τις γενικές διατάξεις της Οδηγίας 98/58/ΕΚ η παραγωγή foie-gras με τη μέθοδο της αναγκαστικής σίτισης είναι απαγορευμένη στην Ε.Ε. με την εξαίρεση των παραπάνω 5 κρατών μελών της που παρήγαγαν foie-gras με τη μέθοδο αυτή το 1999.  

Κρίσιμη όμως, όπως λένε,  για την de facto παύση της πρακτικής της αναγκαστικής σίτισης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού 543/2008/ΕΕ. Στο άρθρο 1, παράγραφος 3 του παραπάνω Κανονισμού προβλέπεται ελάχιστο απαιτούμενο βάρος συκωτιού των ζώων (300 γραμμάρια για το συκώτι πάπιας και 400 γραμμάρια για το συκώτι χήνας),  προκειμένου να θεωρηθεί ως foie-gras, βάρος που είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς τη διαδικασία της αναγκαστικής σίτισης.

Με την κατάργηση του ελάχιστου απαιτούμενου βάρους, τονίζουν, θα θεωρούνται πλέον ως foie-gras και συκώτια ζώων που δεν έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση, καθιστώντας πλέον περιττή αυτή την απαράδεκτη πρακτική.

Οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Αγροτικού Σταύρος Αραχωβίτης και ο εκ της οικολόγων,  Γιώργος Δημαράς σημειώνουν πως τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρώπης στα δικαιώματα των ζώων και στην κατάργηση κάθε μορφής κακοποίησης και κακομεταχείρισής τους, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στα εθνικά Κοινοβούλια που ζητούν την καθολική απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης των ζώων στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρωτούν να πληροφορηθούν πότε σκοπεύει το υπουργείο να εφαρμόσει την Οδηγία 98/58 ΕΚ , που αφορά στη ρητή απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης ζώων στην ελληνική κτηνοτροφία αλλά και της  εισαγωγής στη χώρα μας προϊόντων, όπως το φουα γκρά, οι οποίες εφαρμόζουν αναγκαστική σίτιση των πτηνών.

Κατά δεύτερο λόγο ρωτούν αν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση του Κανονισμού 543 2008 ΕΕ και συγκεκριμένα την αφαίρεση από την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της αναφοράς σε ελάχιστο απαιτούμενο βάρος του συκωτιού των πτηνών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων φουά – γκρα, κάτι που θα τερματίσει τη de facto εφαρμογή της αναγκαστικής σίτισης των ζώων.

Επιπλέον, αν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει κάθε ανάλογη πρόταση, που θα αποσκοπεί στην καθολική απαγόρευση της αναγκαστικής σίτισης ζώων για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άννα Στεργίου