«Να ενισχυθεί το ΕΛΚΕΘΕ» ζήτησαν βουλευτές της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας

«Να ενισχυθεί το ΕΛΚΕΘΕ» ζήτησαν βουλευτές της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Την ανάγκη να ενισχυθεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που ασχολείται με το θαλάσσιο περιβάλλον και κυρίως με  τη θαλάσσια τεχνολογία, την υδροβιολογία, τη γεωαρχαιολογία, και τις υδατοκαλλιέργειες, επεσήμαναν βουλευτές που μετέχουν στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισηγητική του έκθεση, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ , Αντώνης Μπαλωμενάκης, το ΕΛΚΕΘΕ παράγει σημαντικό ερευνητικό και πρακτικό έργο και χρειάζεται να ενισχυθεί σε προσωπικό, καθώς οι ερευνητές είναι μεγάλοι ηλικιακά. Επικαλούμενος και εισηγήσεις εκπροσώπων του φορέα τόνισε πως θα μπορούσε κάλλιστα ο ερευνητικός φορέας θα μπορούσε να επεκταθεί και σε θέματα υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά. και να υπάρξει βελτίωση στα θέματα γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν την ερευνητική δομή και δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Κυβερνητικοί και μη βουλευτές, που μετέχουν στην Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας τόνισαν πως καθώς το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο στις υδατοκαλλιέργειες εξ ου και πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέχρι στιγμής το ΕΛΚΕΘΕ ασχολείται συστηματικά με τις υδατοκαλλιέργειες, που αφορούν 336 μονάδες εκτροφές και άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με περίπου 18.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, έχει αναπτύξει τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως είναι η ανάλυση της γενετικής υγείας και ο προσδιορισμός των «γονέων» στις υδατοκαλλιέργειες.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate