Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του ΠΑΑ θέλει η περιφέρεια Θεσσαλίας

Έτοιμος δηλώνει ο διοικητικός μηχανισμός των περιφερειών για την υλοποίηση των δράσεων, που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αλλά και ανήσυχος για την καθυστέρηση που παρατηρείται από το ΥΠΑΑΤ στην έναρξη των χρηματοδοτούμενων δράσεων.

Πρόσφατα, η ΕΝΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, «ενώ οι αιρετές περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν το 37,1% των πόρων του ΠΑΑ 2014-20, μέχρι σήμερα στις περιφέρειες έχει εκχωρηθεί μόλις ένα μέτρο: οι Νέοι Αγρότες. Ωστόσο, ούτε η αξιολόγηση των αιτήσεων χιλιάδων νέων αγροτών προχωρά με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έχει σοβαρούς λόγους να πιέζει για την άμεση εκχώρηση των μέτρων του ΠΑΑ στις περιφέρειες, καθώς στη Θεσσαλία χιλιάδες παραγωγοί και επιχειρήσεις θα ενισχυθούν οικονομικά από την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «πρέπει να βγουν γρήγορα οι προκηρύξεις, ώστε σταδιακά να παροχετευτεί ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία».

Το πρώτο χρονικά πρόγραμμα που έχει εκχωρηθεί στις περιφέρειες και «καίει» τη Θεσσαλία είναι το Μέτρο 6.1, που αφορά τους νέους αγρότες. Μια δράση, στην οποία έχουν επενδύσει αρκετοί αγρότες, καθώς στην ΠΕ Λάρισας έχουν υποβληθεί 1.800 αιτήσεις, ενώ τα χρήματα επαρκούν για 1.200 περίπου. Το μέτρο αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των φακέλων.

Το επόμενο σημαντικό μέτρο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το 4.1, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, στα οποία το επιδοτούμενο ποσοστό στήριξης αυξάνεται από 40% σε 50%. Η προδημοσίευση αναμένεται τέλη του μήνα και η προκήρυξη της πρόσκλησης τον Ιούνιο.

Πολύτιμη η εμπειρία από προηγούμενες δράσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με βάση και την προεργασία που έχει κάνει η ΔΑΟΚ, επενδύει πολλά και στο Μέτρο 4.2 που αφορά τις επενδύσεις σε μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών και μη προϊόντων, λόγω του μεγάλου αριθμού οινοποιείων, τυροκομείων και άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων, που με τη δράση τους δίνουν μια προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα του κάμπου. Τέλος, η εμπειρία που έχει αποκομίσει η περιφέρεια στην υλοποίηση του Leader, αλλά και στα εγγειοβελτιωτικά έργα (υδατοδεξαμενές, ταμιευτήρες) θα αξιοποιηθεί πλήρως από τον υπηρεσιακό μηχανισμό ως προς τη διαχείριση των αντίστοιχων δράσεων του νέου.