ΝΔ: Έρχονται μπιλιετάκια από το πρόγραμμα δάσωσης αγροτικών γαιών – ρυθμίστε αγροτικές οφειλές

Ανά στρέμμα και κυβικό νερού το τέλος άρδευσης για τους αγρότες

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει παραγωγοί της Φλώρινας, του Ρεθύμνου και της Λάρισας με το πρόγραμμα δάσωσης αγροτικών γαιών, κατά τον αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικού, βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ, Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος ζητά να ενταχθούν οι αγρότες σε καθεστώς ρύθμισης 100 ή περισσότερων δόσεων των οφειλών.

Η υπόθεση αυτή έχει παλιές ρίζες στη Φλώρινα και το πρόβλημα εντοπίζεται ήδη από το 1995 με το νόμο 2080 περί δάσωσης γεωργικών γαιών. Τότε εντάχθηκαν, όπως λέει, περίπου 600 ιδιώτες καλλιεργητές με πάνω από 2.000 αγροτεμάχια. Τα πρώτα χρόνια δηλαδή από το 1992 δίνονταν κανονικά στους δικαιούχους μετά από έλεγχο που γινόταν από υπαλλήλους του Δασαρχείου.

Όμως, κατά τον κ.Αντωνιάδη, με κύρια ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Νομού Φλώρινας  δεν δόθηκαν στους δικαιούχους οι προβλεπόμενες από την Κοινοτική Οδηγία οικονομικές ενισχύσεις (προφασιζόμενη έλλειψη προσωπικού), με αποτέλεσμα να χαθούν οριστικά  για τα  έτη από το 2005 και εντεύθεν διότι στις ενισχύσεις της Ε.Ε δεν ισχύει αναδρομικότητα πέραν του έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα εισοδήματα από την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, που παραμένει από τους λίγους που δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις.

Η υπόθεση αυτή σκόνταψε και στο θέμα της απώλειας δενδρυλλίων, λόγω της παγωνιάς, που επικρατεί από καιρό σε καιρό στην περιοχή ή λ.χ. της ξηρασίας στο Ρέθυμνο και υπήρξε μια νομική στρέβλωση ότι τα δενδρύλλια που αντικαθίστανται, πρέπει να είναι ίδιας ηλικίας με τα υπόλοιπα.

Το 2011 με έγγραφο που διαβιβάστηκε από την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, δινόταν μία τριετής παράταση δηλαδή έως το 2014 για φύτεμα δενδρυλλίων εκεί όπου υπήρχαν απώλειες. Αυτό έγινε ύστερα από πολιτική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας μη λαμβάνοντας υπόψη αυτό το έγγραφο, προχώρησε σε επιτόπιους ελέγχους από αναρμόδιες επιτροπές (απλοί υπάλληλοι της υπηρεσίας) αντί της σύστασης επιτροπών μη δημόσιας δασοπονίας και χωρίς να παρέλθει ο χρόνος που όριζε η ίδια με το προηγούμενο έγγραφο της, σαν να μην υπάρχει συνέχεια στη δημόσια διοίκηση, ζητώντας παράλληλα την αναπλήρωση με δένδρα ίσης ηλικίας, δηλαδή 15 ετών και άνω.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, σημειώνει πως για όποιον έχει έστω και βασικές γνώσεις κηπουρικής και γεωπονίας,  δέντρα ηλικίας 15 ετών είναι πολύ δύσκολο να «πιάσουν». Υποστηρίζει πως υπήρξαν προβλήματα ως προς τη διαδικασία των ενστάσεων και σημειώνει ότι εκδικάστηκαν από δευτεροβάθμιες αναρμόδιες επιτροπές οι οποίες συστάθηκαν παρατύπως από τη υπηρεσία, αντί να εξετάζονται από επιτροπές μη δημόσιας δασοπονίας.

Κατά τον κ.Αντωνιάδη , με την ΚΥΑ 800/16-1-2015 εναρμονίστηκε η χώρα μας με το καθεστώς που ισχύει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά δεν υπήρξε αναδρομικότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αγρότες δυο ταχυτήτων προ του 2015 και μετά. Επιπλέον, αναφέρει πως ο έλεγχος των φυτειών στις ΠΕ Καστοριάς και Γρεβενών έγινε με τη νέα ΚΥΑ, ενώ για τους νομούς Φλώρινας, Λάρισας, Ρεθύμνου, έγινε με την παλαιά.

Ο κ.  Αντωνιάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου έχει αποστείλει εκατοντάδες αποφάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οποίες αν δεν εξοφληθούν, μετά την παρέλευση ενός μηνός θα αποσταλούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Η συνέχεια θα έχει τραγικά αποτελέσματα με τις δεσμεύσεις περιουσιών κλπ σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει την περιοχή μας. 
Επιπλέον τονίζει πως η Δ.Ο.Υ Φλώρινας με τη σειρά της ξεκίνησε να αποστέλλει γραμμάτια οφειλής και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία αυτοδικαίως προβαίνει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων φτωχών αγροτών. Και ζητά να ληφθεί μέριμνα για όσους αγρότες αθέλητα βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς διευκολύνσεων.