Νέα επίσκεψη του Μπόλαρη στην «7 Grapes»

Σταφύλι από το Κιάτο, στην Αγγλία

Τις εγκαταστάσεις συσκευασίας και αποθήκευσης του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 Grapes», στο Κιάτο, επισκέφτηκε την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, σε συνέχεια της συνάντησης με τον πρόεδρό του Μάρκο Λέγγα. Κατά την συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με την ηγεσία και τους παραγωγούς-μέλη του πρωτοπόρου εξαγωγικού συνεταιρισμού παρουσιάστηκε η δραστηριότητα και συζητήθηκαν τα προβλήματα της εταιρείας.

Κρίσιμη αρχή λειτουργίας του Συνεταιρισμού αποτελεί το κίνητρο συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας από τον παραγωγό, ενώ η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού, που προσκομίζει ο συγκεκριμένος παραγωγός στο συσκευαστήριο. Η συσκευασία που γίνεται διαθέτει σήμανση ιχνηλασιμότητας, που φτάνει μέχρι τον παραγωγό και το αγροτεμάχιο.

Τα μέλη της Πήγασος-7grapes επισήμαναν το γεγονός, ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν πολλά αγροτικά προϊόντα μόνο με την ένδειξη «προϊόν εισαγωγής» και ζήτησαν την αντίδραση της Κυβέρνησης για την προστασία παραγωγού και καταναλωτή. Αναφέρθηκαν στο υψηλό κοστολόγιο φυτοπροστατευτικών, φυτορυθμιστικών και λιπασμάτων, στην αξιοποίηση της ακαλλιέργητης γεωργικής γης της περιοχής, καθώς και στα προβλήματα άρδευσης της περιοχής σε σχέση με τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και του υπό κατασκευή φράγματος του Ασωπού.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός επισκέφθηκε τους χώρους συσκευασίας και αποθήκευσης των σταφυλιών αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την επιμελημένη δουλειά. Η Πήγασος-7grapes είναι πιστοποιημένη για να συσκευάζει σε μικρή συσκευασία καταναλωτή για πολλές αλυσίδες λιανικής υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών της Ευρώπης.

Ο Μάρκος Μπόλαρης στην συνεργασία με τους σταφυλοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους και την Διοίκηση της Πήγασος επισήμανε τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ των συνεταιρισμένων παραγωγών, της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του θέματος, που θέτει η κλιματική αλλαγή, δηλαδή τη διαχείριση του νερού ως εθνικού αγαθού. Σημείωσε ότι για την διαχείριση και συνεπή αξιοποίηση του νερού απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το υπάρχον δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες γεωργίας ακριβείας και στις απαιτήσεις των παραγωγών. Υπογράμμισε ότι υπάρχει και εκδηλώνεται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση ενός καθοριστικού παράγοντα αύξησης του κόστους παραγωγής, όπως αυτό τέθηκε από τους σταφυλοπαραγωγούς, δηλαδή του υψηλού κόστους των φυτοπροστατευτικών και φυτορυθμιστικών ουσιών καθώς και των λιπασμάτων. Τόνισε ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχει συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Υγείας και υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθετική αντιμετώπισή του.