Νέα µέτρα για τη διαχείριση των περιοχών που έπληξε η Xylella

Εκτός από την Ιταλία, κρούσµατα έχουν καταγραφεί στη Γαλλία και στην Ισπανία

Νέα µέτρα για τη διαχείριση των περιοχών που έχουν µολυνθεί από το βακτήριο της Xylella fastidiosa ενέκρινε η ΕΕ. Το πλάνο προβλέπει την επαναφύτευση δέντρων σε µολυσµένες περιοχές και την προστασία µη µολυσµένων µνηµειακών ελαιοδέντρων. Εν τω µεταξύ, τα κρούσµατα µολυσµένων φυτών συνεχίζονται.

Ύστερα από σχετικό αίτηµα της Ιταλίας, η Μόνιµη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίµων Και Ζωοτροφών (PAFF) ενέκρινε το κείµενο που αφορά τα ευρωπαϊκά µέτρα έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εξάπλωσης του βακτηριδίου, κατά την τελευταία της συνάντηση στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Olive Oil Times, το νεοσύστατο σχέδιο προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα επαναφύτευσης των δέντρων σε τµήµατα της µολυσµένης περιοχής.
  • Το δικαίωµα να µην καταστραφούν µη µολυσµένα µνηµειακά ελαιόδεντρα εντός ζώνης 100 µέτρων από οποιοδήποτε φυτό έχει εξακριβωθεί ότι έχει µολυνθεί, µε την προϋπόθεση ότι προστατεύεται από τα έντοµα-φορείς του βακτηρίου και ελέγχεται τακτικά.
  • Τη δυνατότητα ελεύθερης διαχείρισης των τριών ποικιλιών αµπέλου Negroamaro, Primitivo και Cabernet Sauvignon, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ευπαθείς στην Xylella fastidiosa, από την οριοθετηµένη περιοχή.

Η θέσπιση των νέων µέτρων πραγµατοποιήθηκε στον απόηχο της ανίχνευσης νέων µολυσµένων φυτών στην ιταλική επαρχία του Μπρίντιζι. Σύµφωνα µε πρόσφατες διαγνώσεις του Φυτοϋγειονοµικού Παρατηρητηρίου της περιφέρειας της Απουλίας, από τις αρχές Οκτωβρίου το βακτήριο έχει εντοπιστεί σε δεκατέσσερις ελιές κοντά στο βόρειο όριο της ζώνης αποµόνωσης που έχει οριστεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η Xylella έχει κατευθυνθεί προς τον βορρά, συνεπώς η ζώνη θα πρέπει να επεκταθεί στο νότιο τµήµα της επαρχίας Μπάρι.

Τις τελευταίες ηµέρες, η ασθένεια έχει εγκατασταθεί στο «κατώφλι» της πόλης Φαζάνο, απειλώντας µια περιοχή όπου βρίσκονται τεράστιες αγροτικές εκτάσεις και υπεραιωνόβιες ελιές. Μάλιστα, είναι αρκετοί οι τροµοκρατηµένοι παραγωγοί που αντιδρούν σπασµωδικά στην προοπτική των αντιβακτηριακών ελέγχων, καθώς, µε την παραµικρή ένδειξη ανωµαλίας στις ελιές τους (σ.σ. συνήθως κάποια σηµάδια µαρασµού στα κλαδιά), δεν διστάζουν να «ακρωτηριάσουν» πολλές από αυτές.

Εκτός από την Ιταλία, αυτή την περίοδο η Xylella έχει καταγράψει κρούσµατα στη Γαλλία και στην Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή συνιστά σηµαντική αλλαγή στη γεωγραφική κατανοµή του επικίνδυνου παθογόνου βακτηρίου, το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή για τη γεωργία και το περιβάλλον της περιοχής της Μεσογείου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.