Νέα ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους σε πτηνοσφαγείο στην Τανάγρα

Νέα ταλαιπωρία για τους εργαζόμενους σε πτηνοσφαγείο στην Τανάγρα
-Διαφήμιση-
Delegate

Φρένο κι αλλαγή νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις, που, ενώ δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους βρίσκουν τρόπους οι ιδιοκτήτες τους, ν΄ αλλάζουν χέρια, δίχως να τηρούν την εργατική νομοθεσία, ζήτησε να υπάρξει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μ΄ επίκαιρη ερώτηση του, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Γιώργο Κατρούγκαλο, με αφορμή την υπόθεση γνωστής πτηνοτροφικής επιχείρησης, στην Τανάγρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφική επιχείρηση, η οποία είχε άλλον ιδιοκτήτη αρχικά, έχουν περάσει πολλές περιπέτειες, χωρίς να μπορούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και σημείωσε πως ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων (Ηλεκτρονική ,Athens Ledra , Πυρσός κ.ά.).

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «πρακτικά το πτηνοσφαγείο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον πρώτο εργοδότη», δηλαδή «στους αδερφούς Λειβαδίτη, στη συνέχεια εκμισθώθηκε το ακίνητο αυτό στην ΑΛΚΟΤ, συμφερόντων του ομίλου Ζούρα και υπήρξε τελική υπομίσθωση από την τελευταία  εταιρία «Νιτσιάκος»».

-Διαφήμιση-

Ο κ. Κατσώτης τόνισε πως τώρα η συζήτηση που γίνεται είναι για να λάβει ο επιχειρηματίας τις εγκαταστάσεις των πτηνοσφαγείων στην Τανάγρα αλλά δίχως τους εργαζόμενους της επιχείρησης του κ.Ζούρα. Ανέφερε  πως «ο κ.Νιτσιάκος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα σφαγεία, χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους» και τόνισε χαρακτηριστικά πως ο επιχειρηματίας «σήμερα διαδίδει ότι δεν ανοίγει τα πτηνοσφαγεία, επειδή δεν τον αφήνει το ΠΑΜΕ».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε γενικότερα για «συνθήκες εργασιακής ζούγκλας» αλλά υποστήριξε πως τα όρια των αρμοδιοτήτων  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και γενικότερα του υπουργείου Εργασίας είναι περιορισμένα. Σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, στην προκειμένη περίπτωση «η νομική βάση της υπόθεσης εν όψει των ισχυρισμών της «Νιτσιάκος ΑΕ» ότι δεν αποτελεί διάδοχο των προηγούμενων εταιριών αλλά απλώς υπεκμίσθωσε το ακίνητο, στο οποίο βρίσκεται το πτηνοσφαγείο».

Άννα Στεργίου