Νέες δεσμεύσεις Αποστόλου για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί εντός 2017

Στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, επανέλαβε ο Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και στο δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο.

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών τα οποία απέδωσε στο γεγονός ότι «η φορολογία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι ιδιαίτερη για φέτος».

Αναλυτικά τα βασικά στοιχεία της συνέντευξης, όπως δημοσιεύθηκαν από το ραδιοφωνικό σταθμό:

Δημοσιογράφος: Προαναγγείλατε την κατάργηση του ΕΦΚ για το κρασί. Πότε προβλέπετε να γίνει αυτό;

Β. Αποστόλου: “Εχουμε δεσμευθεί να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρίν φτάσουμε στο τέλος του 2017.”

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι εφόσον ήταν δέσμευση και του Πρωθυπουργού, η κατάργηση να είναι σε συννενόηση, εκτός από το ΥΠΟΙΚ και με τους εταίρους.

Β.Αποστόλου: “Είναι εύκολη η συνεννόηση όταν προσφέρεις κάποιο αντίμετρο. Στον αγροτικό χώρο έχουμε δυνατότητες, δεν είναι όμως ακόμη η ώρα να ειπωθούν. Τα ελληνικά κρασιά, ένας χώρος με εξαιρετική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, έχουν ήδη ξεπεράσει πολλά ευρωπαικά σε ποιότητα, αλλά και όσον αφορά την είσοδό τους σε ξένες αγορές. Αυτό συνδυάζεται και με κίνητρα προώθησης του κρασιού που δίνουμε η Κομισόν και εμείς, μέσω ειδικού προγράμματος.”

Δημοσιογράφος: Ετοιμάζετε τα λεγόμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α) και εξηγείτε τις σκέψεις σας και μέσω περιοδειών στη χώρα. Μπορείτε κωδικοποιημένα, να μας πείτε σε τι αναφέρονται αυτά;

Β.Αποστόλου: “Τα ΠΑΑ είναι ένα σύνολο μέτρων για την επόμενη 5ετία. Η κοινοτική συμμετοχή είναι γύρω στα 4,7 δις και άν υπολογίσουμε Δημόσιο και ιδιώτες, αγγίζουμε τα 5,7 δισ.

Η κοινοτική συμμετοχή είναι στο 70%. Το 37,5% αυτών των πόρων έχει δοθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κάνοντας πράξη αυτό που λέμε αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση.

Σε συνεννόηση μαζί τους έχουμε κρατήσει τη στρατηγική κατεύθυνση υλοποίησης μέτρων, που προυποθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία. Σημείο αναφοράς μας είναι η προστιθέμενη αξία. Να προσπαθήσουμε έχοντας μια παραγωγή που θέλουμε εμείς πχ στη σχέση φυτικής-ζωικής παραγωγής να ανατρέψουμε την ισορροπία υπέρ της ζωικής, διότι εκεί είναι οι μεγάλες μας ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες στο χώρο της διεθνούς αγοράς. Το έλλειμμά μας στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προιόντων είναι στο γάλα, το κρέας, τις ζωοτροφές κλπ.

Εχουμε μιαν ευελιξία αναφορικά με τη διαχείρησή τους, δηλαδή ποιό προιόν, ποιό κλάδο, αλλά κάνουμε μετακινήσεις, όμως βασική μας αναφορά είναι η ύπαιθρος, η μεταποίηση, η βιολογική γεωργία κλπ. Κάθε μέτρο έχει τη δική του χαρακτηριστική αναφορά και μιλάμε για 48 μέτρα. Ηδη, έχουν προκηρυχθεί πολλά κόστους που φτάνει στο 1,75 δισ. Εχουμε και ανειλημμένες υποχρεώσεις από το πρόγραμμα της περασμένης χρονιάς, δεν πήραμε όλα τα χρήματα δεν ολοκληρώθηκαν κάποια έργα που όμως δεν θα τα αφήσουμε στη μέση. Οπου πάμε συζητάμε και αυτό ενδιαφέρει όλους είναι το αύριο . Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού μας, τι θα γίνει με τη κοινή αγροτική πολιτική και τα δικαιώματα, θα συνεχιστούν ή όχι; Αυτά τα προβλήματα απασχολούν και όλο τον αγροτικό πληθυσμό της ΕΕ. Το προνόμιο της ποιότητας και διεισδυτικότητας των ελληνικών προιόντων στις διεθνείς αγορές, προσπαθούν να οικειοποιηθούν άλλες χώρες με παραπλήσια προιόντα ή προιόντα μαιμού.”

Δημοσιογράφος: Και είχαμε επιτυχίες όπως με τη φέτα. Αλλά όλα αυτά αποτελούν μέρος των σχεδιαζομένων ή καλύτερα των αρξαμένων 13 Συνεδρίων Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Β.Αποστόλου: “Ο κόσμος, αλλά και η ίδια η Περιφερεικαή Αυτοδιοίκηση αισθάνεται ότι μετέχει στην προσπάθεια αυτή. Εμείς, όπου πάμε, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής είτε με κοινοτικούς πόρους, είτε με πόρους που θα αναζητηθούν μέσω της Ευρωπαικής Τράπεζας.”

Δημοσιογράφος: Πότε να περιμένουμε τη δημιουργία Αναπυξιακής Τράπεζας;

Β.Αποστόλου: “Μέχρι τέλους της χρονιάς θα είμαστε έτοιμοι, όπως έχει πεί και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.Οπως όμως λέω στους δημάρχους ότι δεν θα πρέπει να έχουν κατά νου πώς θα απορροφήσουν αυτά τα χρήματα για κατασκευή καμπαναριών, πλατειών, πεζοδρομίων, ούτε και σε κάθε αυλή να υπάρχει και από ένα τρακτέρ. Στόχος είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία μέσω μεταποίησης που πρέπει να γίνει όπως πχ στην περίπτωση του λαδιού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική υπόσταση του ελληνικού λαδιού και το 80% να φεύγει χύμα στο εξωτερικό και από αυτό μάλιστα το 80% να είναι παρθένο ελαιόλαδο,ενώ στις άλλες ανταγωνίστριες χώρες είναι το 40%.”

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές: “Εχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κλίμα, όπως φαίνεται εσωτερικά και στις διεθνείς αγορές.Πρέπει να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τα επιτόκια μάλλον θα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα του 2014.

Απόψεις, όπως αυτή που εξέφρασε ο κ Στουρνάρας, σε μιαν ώρα κατά την οποία γίνεται μια προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς, δεν βοηθούν.Οχι βέβαια ότι δεν έπρεπε να διατυπωθούν.”

Κάποιοι, προσπαθούν με συνεχείς αντιστάσεις, όπως είπατε, (σσ ο δημοσιογράφος μίλησε για δικαστικούς, καναλάρχες, επαγγελματικές ομάδες) να δημιουργήσουν καταστάσεις σε μιαν ώρα που όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε κάποια διαφορετική πορεία.”