Νέες εντάσεις έφερε το φορολογικό στη Βουλή

Ψηφίζεται το βράδυ ο νέος αναπτυξιακός νόμος
-Διαφήμιση-
Delegate

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, για το θέμα της είσπραξης των φορολογικών εσόδων κι ειδικά για τα καπνικά προϊόντα και το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Με αφορμή τη συζήτηση για τα φορολογικά έσοδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην εισαγωγή νομοσχεδίου για το λαθρεμπόριο.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με αφορμή επίκαιρη επερώτηση 44 βουλευτών της ΝΔ, μ΄ επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι το φορολογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δυσμενές κι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι υπόλοιποι βουλευτές, και ορισμένοι αναφέρθηκαν εκτενώς στη ραγδαία αύξηση των αγροτικών συντελεστών( πετρέλαιο, ασφαλιστικές εισφορές) ο Χρήστος Σταϊκούρας αλλά κι ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρήστος Δήμας, ο οποίος μίλησε για 17 δις ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε πως τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι πενιχρά σε ό, τι αφορά στις λίστες. Ειδικά για τις λίστες της φοροδιαφυγής, ο Δημήτρης Σταμάτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είχαν παραδοθεί επί Σαμαρά αλλά δεν αξιοποιήθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκαναν βουλευτές της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι ο άλλοτε κυβερνητικός αρμόδιος για το λαθρεμπόριο (επί πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) Παναγιώτης Νικολούδης είχε υποσχεθεί ότι με την πάταξη του λαθρεμπορίου θα μπουν στα ταμεία, 2 δις ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων και 1 δις ευρώ από το λαθρεμπόριο στα καπνά.

Ο Θανάσης Βαρδαλής από πλευράς ΚΚΕ, σημείωσε πως αυτό το διάστημα έφυγαν πάνω από 140 δις ευρώ από τη χώρα, με διάφορα φορολογικά τερτίπια.  Ο ένας στους 2 Έλληνες τόνισε πως έχει εγκαταλείψει τις ρυθμίσεις, γιατί δεν μπορεί να τις αποπληρώσει.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για «90.000 λιγότερους δικαιούχους του ΕΚΑΣ…». «Φέρατε και τον αναπτυξιακό, θα βρέχει επενδυτές», είπε. Μίλησε για καθυστερήσεις και τόνισε πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για το λαθρεμπόριο. «Μικρά πράγματα έχετε κάνει…».

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης μίλησε για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών  της τάξης του 70%, για σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας , σε σημείο ορισμένα να έχουν μέχρι και διπλασιαστεί. Κατέθεσε σχετικά στοιχεία και ανακοίνωσε μάλιστα πως εισήχθη, όπως είχε προαναγγείλει, και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από το ΠΟΤΑΜΙ ανέφερε πως «αποικία χρέους έχει γίνει αποικία φόρων», η χώρα μας ενώ έκανε λόγο για ασυμβατότητα στην εφαρμογή του νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων είπε ότι πολλά ζητήματα ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις ενώ η ιχνηλασιμότητα πάει για το 2019, βάσει του νέου νομοσχεδίου.

 Από πλευράς των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος υποστήριξε πως επί 40 και πλέον χρόνια δεν έγινε εισαγωγή για το πλαστικό χρήμα και τόνισε πως ήρθε «πυρηνική βόμβα και μας έσκασε στα χέρια». Υποστήριξε πως και παραπάνω έλεγχοι έγιναν , με βάση τ΄ αριθμητικά στοιχεία, και τα έσοδα ήταν τουλάχιστον τα διπλά.

Σε παντελώς εσφαλμένη κατεύθυνση είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης κι έκανε λόγο για λαϊκίστικη ρητορική, ο Μάριος Γεωργιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

«Κάνατε πολιτικές παρεμβάσεις για τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τρύφωνας Αλεξιάδης γεγονός για το οποίο, ο Δημήτρης Σταμάτης, βουλευτής της ΝΔ, διαμαρτυρήθηκε έντονα. «Οι δικοί μας φίλοι και τα στελέχη δεν ελέγχονται», ανέφερε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Σε ό, τι αφορά στη σύγκριση 2014-15 σημείωσε πως «ευθύνομαι εγώ πρώτος για τις καθυστερήσεις στο υπουργείο Οικονομικών».«Εμείς δεν φέραμε τροπολογίες για τριγωνικές συναλλαγές» ,ανέφερε ο κ.Αλεξιάδης κι ο κ.Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα «άμα φέρει τροπολογία τέτοια κι εγώ θα την ψηφίσω». «Γιατί επιβλήθηκαν 20 δις ευρώ μέτρα. Η αλήθεια είναι πως η οικονομία γύρισε σε ύφεση», ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας.

Άννα Στεργίου