Καινοτομία και νέες τεχνολογίες δίνουν μπόνους στους υποψηφίους της Μεταποίησης

Από 13 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τη Δράση 4.2.2, έως 50% η ενίσχυση

Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι παραγωγής και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι στοιχεία που μπορούν να δώσουν προβάδισμα στα επενδυτικά σχέδια των δικαιούχων της Δράσης 4.2.2, εξασφαλίζοντάς τους το μάξιμουμ της μοριοδότησης, όπως προκύπτει από την Πρώτη Πρόσκληση, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η δράση, όπως είναι γνωστό, αφορά στη στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη, με τελικό προϊόν μη γεωργικό. Η έναρξη για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης στο ΠΣΚΕ θα σημάνει στις 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου, με δυνατότητα οριστικοποίησης από 20 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται επενδύσεις από μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τα αξιοποιούν ως πρώτη ύλη για την περαιτέρω μεταποίησή τους.

Ειδικότερα, η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δύναται να ενισχυθούν με κατώτατο ύψος προϋπολογισμού τα 600.000 ευρώ και μέγιστο έως 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης ανέρχονται έως 50% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης.

Τα «χρυσά» μόρια

Το ανώτατο όριο μοριοδότησης (δηλαδή 20 μόρια) λαμβάνεται ανά κριτήριο επιλογής και περιλαμβάνει:

  • Την επεξεργασία προϊόντων πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας ή βιολογικής εκτροφής ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών.
  • Την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ζωικών προϊόντων προερχομένων από ειδικές εκτροφές προϊόντων, που φέρουν χρήση σήμανσης «νησιωτικό» και «ορεινό» σε συσκευασίες που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, ή προϊόντων που παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ή προϊόντων που φέρουν εθνικά σήματα πιστοποίησης σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% των παραγομένων προϊόντων.
  • Ποσοστό δαπανών σχετικών με την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και εγκατάσταση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (π.χ. ISO 14.000, EMAS) σε ποσοστό ³ 30% .
  • Ή ποσοστό δαπανών σχετικών με τη χρήση ή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), (φωτοβολταϊκά, βιοντίζελ, βιοαέριο κ.λπ.) για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων σε ποσοστό ³ 30%.
  • Το προϊόν να χαρακτηρίζεται ως καινοτόμο.
  • Υπάρχει ελλειμματικότητα μεταποίησης σε περιφερειακό επίπεδο και ο σχετικός τομέας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Περιφέρειας.
  • Ποσοστό ³ 30% δαπανών σχετικών με τη χρήση – εγκατάσταση – εφαρμογή συστήματος εξοικονόμησης ύδατος.
  • Με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου προβλέπεται η δημιουργία άνω των τεσσάρων νέων θέσεων απασχόλησης σε ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).
  • Ποσοστό ιδίων κεφαλαίων επί της ιδιωτικής συμμετοχής ≥ του 50%.
  • Ή ποσοστό κεφαλαίων με προέλευση από το εξωτερικό επί της ιδιωτικής συμμετοχής ≥ του 40%.
  • Ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό ≥ του 80% του συνόλου των πωλήσεων.

Κριτήρια βαθμολόγησης

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου που αφορά την καινοτομία είναι να τεκμηριώνεται η χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ως καινοτόμα προϊόντα μπορούν να θεωρηθούν: Προϊόντα χαμηλών θερμίδων, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, τρόφιμα χωρίς προσθήκη αυξητικών ορμονών, χωρίς προσθήκη τεχνητών χρωστικών, συντηρητικών και MSG (γλουταμινικό νάτριο), προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ζάχαρη ή αλάτι, με μειωμένα κορεσμένα λιπαρά, χωρίς trans λιπαρά, με ειδικές ιδιότητες (π.χ. τρόφιμα για διαβητικούς), κ.ά.

Όσο για την παραγωγική διαδικασία, χαρακτηρίζεται ως νέα ή προηγμένη όταν έχουμε χρήση ενός ή και περισσοτέρων των ακολούθων: Νέας τεχνολογίας στη συντήρηση και συσκευασία τροφίμων, φυσικών αντιμικροβιακών συστημάτων συντήρησης τροφίμων, τεχνολογίας πολλαπλών εμποδίων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραδοσιακών τροφίμων αλλά και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων ώστε να εμποδίζεται η δράση των μικροβίων και η αλλοίωση των τροφίμων, τεχνικών μικροβιολογικής εξέτασης τροφίμων, ασηπτικής επεξεργασίας και συσκευασίας, βιολογικών μεθόδων συντήρησης, κ.ά.

Τέλος, συσκευασία προϊόντων νέα ή προηγμένη νοείται μία συσκευασία τροποποιημένης – προστατευμένης ατμόσφαιρας, σε βιοπλαστικά ή «πράσινα πλαστικά», γυάλινες συσκευασίες κατεργασμένες με τιτάνιο, αλουμίνιο, ζιρκόνιο για αυξημένη αντοχή, ή που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για μείωση του πάχους, έξυπνες συσκευασίες (π.χ. χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες, δείκτες φρεσκότητας), διατήρησης φρεσκότητας, εύκολης συντήρησης-αποθήκευσης-χρήσης.

Μέχρι 18 Αυγούστου για τη Δράση 4.2.1

Εν τω μεταξύ, από τις 16/5 «τρέχει» η πρώτη πρόσκληση της Δράσης 4.2.1, που αφορά την στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη με τελικό προϊόν γεωργικό, με τη δημόσια ενίσχυση να ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο ΠΣΚΕ θα λήξει στις 18 Αυγούστου.

https://www.ypaithros.gr/atzenta-tou-ependiti/

Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού των αιτήσεων στήριξης δύναται να ανέρχονται από 600.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως και 75% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης. Τα ποσοστά αυτά δύναται να προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών.

Υπενθυμίζουμε ότι η δράση δεν περιλαμβάνει την ίδρυση ελαιοτριβείων.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιλέξιμη, όπως και για την Δράση 4.2.2., είναι κάθε νομική μορφή επιχείρησης που έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας, με εξαίρεση όσες λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

 

Σε αναμονή για το πρόγραμμα των αγροτών

Σε εκκρεμότητα παραμένει η δράση 4.2.3 (Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν γεωργικό ή μη γεωργικό, από επαγγελματίες αγρότες) καθώς θα προκηρυχθεί στο πλαίσιο των προκηρύξεων των περιφερειών για τα τοπικά προγράμματα του CLLD/Leader. Η δράση στόχο έχει τη διευκόλυνση της καθετοποίησης της γεωργικής παραγωγής εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους αγρότες, προκειμένου να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα ενισχυθούν επενδύσεις με ύψος προϋπολογισμού κάτω των 600.000 ευρώ.