Νέοι Αγρότες, αναδιάρθρωση γεωργίας, τόνωση κτηνοτροφίας οι προτεραιότητες Αποστόλου για το επόμενο διάστημα

Β. Αποστόλου: Ξεκινάει αύριο Τετάρτη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους αγρότες
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η αναγκαιότητα  προστασίας των αγροτών από εμπόρους, οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα αγοράζουν την παραγωγή από ιδιώτες ή και συνεταιρισμούς και τη λυμαίνονται με προκαταβολές, αλλά στο τέλος καταλήγουν να αφήνουν «φέσια», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα αγροτικά προϊόντα.

Βουλευτές, που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ διακομματικής συναίνεσης για ζητήματα που ταλανίζουν την αγροτική παραγωγή και θέτουν νέα προβλήματα στους αγρότες, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και για τους παραγωγούς αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου αναφέρθηκε στους 4 βασικούς πυλώνες στρατηγικής που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η τωρινή κυβέρνηση:

  • Αύξηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων για τους Νέους Αγρότες, ώστε να μπουν νέοι άνθρωποι στο αγροτικό επάγγελμα και μείωση των δεικτών γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού.
  • Αναδιάρθρωση της Γεωργίας – Μείωση κόστους παραγωγής (ενεργειακό, πόροι ΠΑΑ κ.ά.)
  • Τόνωση της κτηνοτροφίας και των προϊόντων της ώστε να ανατραπούν οι δείκτες 70- 72% -28-30% (αντιστοιχία Γεωργίας /Κτηνοτροφίας) και να μειωθεί το διατροφικό έλλειμμα.
  • Αύξηση των μεγεθών μέσα από την τόνωση του υγιούς συνεταιρισμού και των συλλογικών σχημάτων.
-Διαφήμιση-
Delegate

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε λόγος και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά και το εργόσημο, γιατί υπάρχουν προβλήματα ειδικά σε αγροτικές περιοχές των συνόρων με τις τουριστικές βίζες ενώ έχουν καθυστερήσει και παρεμβάσεις για την αλιεία. Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα να προχωρήσει το κομμάτι των ελληνοποιήσεων με την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, που σήμερα είναι διάσπαρτοι σε διάφορα υπουργεία ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα υποδομής όχι μόνο τα καθαρά αγροτικά αλλά και υποδομών της υπαίθρου, ώστε να μπορούν νεαρά ζευγάρια να παραμείνουν στην ύπαιιθρο.  

Ειδικότερα, η  τέως υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε πως δεν δούλεψαν τα μητρώα εμπόρων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι έρμαια κάθε εμπόρου και ζήτησε να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, που προβλέπει αποπληρωμή εντός σύντομου χρόνου, ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα του αγρότη από τις αλυσίδες του εμπορίου.

Ο υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της κάρτας του Αγρότη επισημαίνοντας ότι εξασφαλίζει ρευστότητα κι αναμένεται το επιτόκιο να είναι κάτω του 5% και ίσως φτάσει κοντά στο 4% και επέμεινε πως προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζονται και συνεταιριστικές τράπεζες. Έθεσε και το ζήτημα των ανακτήσεων , που πρέπει να διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι την άνοιξη ενώ μίλησε και για το ζήτημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω σχημάτων Ομάδων Παραγωγών με τη μορφή τοπικών συμπράξεων, για φωτοβολταϊκά συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργου Κασαπίδη, τέτοιου είδους συζητήσεις να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα 3 ή 4 μηνών με στόχο τη βελτίωση των μεγεθών της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας.