Νέοι αγρότες: Δίκοπο μαχαίρι η μείωση του χρόνου υλοποίησης

Δίκοπο μαχαίρι η μείωση του χρόνου υλοποίησης στο νέο πρόγραμμα νέων αγροτών

Το ενδιαφέρον των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα μονοπωλεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών, που αναμένεται να προκηρυχθεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων– τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στην προδημοσίευση της προκήρυξης αναφέρεται πως μεταξύ των προϋποθέσεων ένταξης είναι η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου «με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη». Επίσης, σημειώνεται ότι «μετά το πέρας της επίτευξης των δεσμευτικών στόχων και δεσμεύσεων του Υπομέτρου 6.1 και την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει μακροχρόνιες υποχρεώσεις».

Στο προηγούμενο πρόγραμμα νέων αγροτών, μεταξύ των προϋποθέσεων ήταν το ότι οι νέοι γεωργοί που κρίνονταν δικαιούχοι όφειλαν να επιτύχουν τις δεσμεύσεις τους εντός 5 ετών, ενώ δικαιούχοι που θα αθετούσαν τις μακροχρόνιες συμβατικές τους υποχρεώσεις, μετά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας από την ημερομηνία ένταξής τους, χωρίς να συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας, απεντάσσονταν από το πρόγραμμα.

Στις αλλαγές αυτές δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι αυτή η μείωση των ετών που υποχρεούνται να παραμείνουν οι νέοι στην πρωτογενή παραγωγή στην ουσία δεν βοηθά τον κλάδο, αφού μπορούν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και κάποιοι που βλέπουν τα πριμ των ενισχύσεων ως ευκαιρία «να αρπάξουν τα λεφτά και να φύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σε σχετική ερώτησή μας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης αναφέρει: «Πιστεύω ότι η προηγούμενη δέσμευση για την πενταετία ήταν σωστότερη. Όσο περισσότερο μένει κάποιος στη γεωργία, τόσο περισσότερα κίνητρα δίνουμε στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδήγησαν το ΥΠΑΑΤ στις αλλαγές αυτές, όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια δέσμευσης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί; Για το θέμα αυτό, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον προϊστάμενο της Β1 Μονάδας της Ειδικής Υπηρεσίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Μανέτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχει κάποια τεράστια αλλαγή όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης, καθώς στο νέο πρόγραμμα η καλλιέργεια του τέταρτου έτους θα ελέγχεται το πέμπτο, άρα ουσιαστικά ο παραγωγός παραμένει στο επάγγελμα και τον πέμπτο χρόνο. Αυτό που αλλάζει είναι η μακροχρόνια δέσμευση, ότι δηλαδή μετά την πενταετία δεν υπάρχει δέσμευση παραμονής μέχρι την δεκαετία». Και προσθέτει: «Με τα παλιά δεδομένα υπήρχε μια γραφειοκρατία 5 ετών επιπλέον (υποβολή δικαιολογητικών παραμονής στο επάγγελμα).

Η λογική, επίσης, που μειώθηκαν τα έτη παραμονής έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρόγραμμα νέων αγροτών είναι ένα πρόγραμμα start up (ενισχύσεις εκκίνησης επιχειρήσεων), όπως δηλαδή και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ (δεν υπερβαίνουν τα 5 έτη). Μόνο όταν κάνεις επενδυτικό έργο, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης θα υπάρχουν μακροχρόνιες υποχρεώσεις. Στόχος του μέτρου είναι να παραμείνει κάποιος στο επάγγελμα όσο χρόνο δίνεται αυτό το πριμ. Θα ήταν καταχρηστικό να ζητήσεις με ένα πριμ 17.000 – 22.000 ευρώ να μείνει κάποιος δεκαετία στο επάγγελμα. Από εκεί και πέρα, είναι στην ευχέρεια του αγρότη.

Χρήστος Διαμαντόπουλος