Οι Νέοι Αγρότες και η χρηματοδοτική ρευστότητα

γράφει ο Νίκος Λάππας

«Οι νέοι φέρνουν το πάθος, την καινοτομία και τη ζωντάνια στον αγροτικό τομέα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο J. Maes, πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης των Νέων Αγροτών CEJA.

Για να γίνει, όμως, αυτό πραγματικότητα και στην Ελλάδα, πρέπει η χώρα να περάσει σε μία κανονικότητα. Αυτό φιλοδοξεί να επιτύχει το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετά το μνημόνιο, που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ροδόπη: Απάντηση Αποστόλου σχετικά με το πρόγραμμα δάσωσης αγροτικών γαιώνΈνα σχέδιο που θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα και που για να τα επιτύχει προκρίνει, εκτός των «κλασικών μέτρων αγροτικής πολιτικής», παρεμβάσεις στο σύστημα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, για παράδειγμα, ή δράσεις που απασχολούν πλέον όλη την Ευρώπη. Σε αυτές αξίζει να αναφερθούν τα Εθνικά Σχέδια για την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.

Ειδικά για τη σημασία αυτής της δεύτερης δράσης και την εξέλιξη της προκήρυξής της, καταθέτει στην «ΥΧ» τις απόψεις του ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης.

Όμως, η ένταξη των νέων στο αγροτικό επάγγελμα, όπως παρουσιάζεται και στο τελευταίο φύλλο της «ΥΧ», προϋποθέτει, εκτός των άλλων, και χρηματοδοτική ρευστότητα. Γιατί, δυστυχώς, όπως αναφέρεται και σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα καλύπτεται κυρίως από τις άμεσες ενισχύσεις και από τον ενδοοικογενειακό ή φιλικό δανεισμό, που μπορεί να διαθέτει ένας αγρότης.

Όμως, βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις σε εξοπλισμούς και τεχνικές ή σε δενδρώδεις καλλιέργειες, στους οποίους προσπαθούν να στραφούν πολλοί παραγωγοί σήμερα, δεν μπορούν να υπάρξουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις.