«Νέοι Ορίζοντες» στο Γεωπονικό δίνουν εφόδια για επανένταξη

Σημαντική είναι η προσπάθεια για την επανένταξη των κρατουμένων, που αποφυλακίζονται, μέσω της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Νέοι Ορίζοντες», που έχουν στενή και άμεση συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά και μέσω του φορέα «Επάνοδος». 

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, κατά τη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, υπό την προεδρία της βουλευτού Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ήταν από εκείνα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που ήρθαν να βοηθήσουν ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.  

Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Νέοι Ορίζοντες» είναι ο Παναγιώτης Φραγκιάς και οι μετέχοντες στο συνεταιριστικό σχήμα ασχολούνται με υπηρεσίες καθαρισμού χώρου και συντήρησης πρασίνου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναλύθηκαν προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την επανένταξη των αποφυλακισμένων, οι οποίοι, αν δεν έχουν οικογένεια να τους περιμένει ή ανθρώπους δίπλα τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν καν, πολύ περισσότερο να βρουν εύκολα δουλειά και κατά συνέπεια να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Όπως ειπώθηκε, η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία πολλαπλασιάζοντας τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα Κέντρα Επαγγελματικής και Δημιουργικής Απασχόλησης, ώστε ν΄ αρθούν τα εμπόδια ενώ σημαντική προσπάθεια  έγινε με το νόμο 4430/2016.

Ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε στην επιτροπή πως παρότι υπάρχουν κρατούμενοι, οι οποίοι εκπαιδεύονται πάνω στο επάγγελμα του παραγωγού στις Αγροτικές Φυλακές, αδυνατούν να το εξασκήσουν, αν δεν υπάρχει γη, να καλλιεργήσουν ή ζωικό κεφάλαιο.   

Η «Επάνοδος», με πρόεδρο την πανεπιστημιακή δασκάλα του Παντείου, Χριστίνα Ζαραφωνίδου, υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίστηκε στη συνεδρίαση,  αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας στην Ελλάδα(πλην του μη κρατικού «Ονήσιμου»), που καλείται να ενισχύσει το σταθερό βήμα της επανένταξης και να ανατρέψει την κυκλική πορεία (φυλακή, αποφυλάκιση, αποκλεισμός, λοιπά προβλήματα, πάλι φυλακή). Στόχος της «Επανόδου», είναι με άξονα την αποστασιοποίηση από την εγκληματικότητα, η επανασύνδεση με την οικογένεια, την αγορά εργασίας, την εκπαιδευτική εργασία και το κοινωνικό περιβάλλον.