Επιτέλους! Αγροτική επανάσταση, ειρηνική, με σύγχρονα μέσα (upd)

Νέος Φορέας: Eνωμένοι αγρότες και συνεταιριστές χτίζουν το αύριο

Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο και οι αγρότες από Κρήτη και Δυτική Ελλάδα τάσσονται δίπλα στον νέο φορέα κάνοντας ακόμα πιο μαζική πλέον τη συμμετοχή των αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας σε αυτόν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypaithros.gr την Τετάρτη 2 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στην Κρήτη αλλά και τη Ζάκυνθο από όπου όπως μας δηλώνουν οι συμμετέχοντες σε αυτές η συμμέτοχή στο νέο φορέα αλλά και η αποδοχή του είναι καθολική.

Κρήτη

Στρατάκης
Ανδρέας Στρατάκης

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Ανδρέας Στρατάκης – Πρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου, Χρήστος Μπαρλιάς – πρόεδρος της πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας, Νικίστρατος Χαροκόπος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνης όπου και συνομίλησαν με τους περισσότερους συνεταιρισμούς από όπου και προέκυψε ότι συνηγορούν στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέο σχήματος. Σύμφωνα με όσα μας

N. Χαροκόπος: Είμαστε σε μια νέα αρχή
Νικίστρατος Χαροκόπος

έκαναν γνωστά οι συνεταιριστές που επισκέφθηκαν στο νησί όλοι τάχθηκαν δίπλα στον νέο φορέα που δημιουργείται και εξέφρασαν την απόλυτη συμφωνία τους ως προς το νέο καταστατικό όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες από την Κυριακή 31/7 έως σήμερα στο νησί πραγματοποιήθηκε πλήθος συναντήσεων με αγρότες και συνεταιρισμούς. «Οι αγρότες μας υποδέχθηκαν με χαρά και μας μίλησαν για τα προβλήματά τους. Αυτό που

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα
Πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστος Μπαρλιάς

μας τόνισαν είναι ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο νέο φορέα και εύχονται να δημιουργηθεί σύντομα αφού τον θεωρούν ως την τελευταία ελπίδα για την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος και της πρωτογενούς παραγωγής», συμπλήρωσε στο ypaithros.gr ο κ. Στρατάκης.

Οι συναντήσεις στην Κρήτη θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε τοπικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν και όσοι ακόμα συνεταιρισμοί δεν κατέστη δυνατό αυτό το τριήμερο.

Ιόνια Νησιά

Εκτός όμως της Κρήτης σε εγρήγορση είναι οι αγρότες και συνεταιριστές και στα Ιόνια Νησιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας πληροφορούν, την Κυριακή 31/7 και τη Δευτέρα, 1/8 πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και στη Ζάκυνθο ενώ για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί ανάλογες συζητήσεις στην Ένωση Κέρκυρας, Λευκάδας και Κεφαλονιάς. Έχουν προηγηθεί συζητήσεις με τις Ενώσεις Μεσολογγίου, Άρτας και Ιωαννίνων. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να υπάρξει μια έκθεση συνεργιών που μπορούν να επιτευχθούν σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Ηπείρου και Ιόνια Νησιά) ούτως ώστε ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος του νέου φορέα ώστε να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τάση του αγροτικού και συνεταιριστικού τομέα.  

Βασίλης Παρόλας: Γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας-Πρέβεζας
Βασίλης Παρόλας: Γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας-Πρέβεζας

Μιλώντας με τον κ. Βασίλη Παρόλα, Γενικό Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και Αντιπρόεδρο της Cogeca μας δήλωσε σχετικά: «στη Ζάκυνθο έγινε μια συζήτηση σε πολύ κλίμα που έγινε αναφορά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνεταιριστικό κίνημα».  Και πρόσθεσε: «Επιπλέον εστιάσαμε στην προσπάθεια που κάνουμε για την περιφερειακή ανάπτυξη του νέου φορέα. Πρόκειται να καταστήσουμε ένα πρόγραμμα δράσεων πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Από αυτό θα προκύψουν όλες οι συνέργειες πράξεων που προωθούμε. Συνέργειες για ανάπτυξη και μείωση κόστους. Αυτός είναι ο κύριος άξονας μας».  

Η σύσκεψη της Θεσσαλονίκης

Το προηγούμενο διάστημα σημαντικές εξελίξεις στη διαδρομή αυτή –που η ΥΧ» παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς– αποτέλεσαν οι δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 27/7 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς) και την Τρίπολη (στα γραφεία του ΑΚΣΑ «Η ΕΝΩΣΗ») με τη συμμετοχή περίπου 80 εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων. Η «ΥΧ» βρέθηκε και στις δύο αυτές συσκέψεις και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες, προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα, αλλά και τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Πελοπόννησο υπήρξε συμφωνία και, μάλιστα, ζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας για τη σύνταξη και την ψήφιση του νέου καταστατικού, ώστε στη συνέχεια να εκλεγεί η διοίκηση του νέου φορέα.

Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ
Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ

«Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ημέρα για το συνεταιριστικό κίνημα. Ομόφωνα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε και προχωρούμε. Θεωρώ ότι δυναμώνει το συνεταιριστικό κίνημα, ότι ισχυροποιείται και κάνω έκκληση σε όλους, σε όλη την Ελλάδα, να πλαισιώσουν τον Σύνδεσμο που δημιουργούμε και όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε: «Να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο, αυτό είναι το σημαντικότερο. Ευχαριστώ όλους όσοι ήταν εδώ, αγνοί συνεταιριστές, που αγαπούν το κίνημα, που παλεύουν για τον αγροτικό τομέα και τον αγροτικό κόσμο. Όλοι ξεκάθαρα είπαν ότι κάτι νέο δημιουργήθηκε και προχωρά και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».

Χρήστος Γιαννακάκης, προέδρος της Venus Growers»
Χρήστος Γιαννακάκης, προέδρος της Venus Growers»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Χρήστου Γιαννακάκη, προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers», ο οποίος τόνισε: «Ο πρώτος κύκλος επαφών και συναντήσεων ήταν η προσπάθεια και η αναζήτηση να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα. Οι συνθήκες ωρίμασαν και απόψε ο κύκλος αυτός έκλεισε για να ξεκινήσει ο νέος για την αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος. Επιτέλους, στον συνεταιριστικό χώρο θα υπάρχει ένα εργαλείο έκφρασης, ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στους κοινοτικούς, απέναντι σε κάθε τρίτο. Νομίζω ότι είναι μια ευτυχής στιγμή για όλους τους συνεταιριστές και όλο το συνεταιριστικό κίνημα. Όλοι οι συνεταιριστές που υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη, και οι οποίοι είναι κυρίως από τον βορειοελλαδικό χώρο, βάζουν τα θεμέλια για να χτιστεί κάτι καινούργιο».

Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης
Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης

Την αισιοδοξία του για το μέλλον του νέου φορέα εξέφρασε και ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «σε συνέχεια των άλλων συσκέψεων και συγκεντρώσεων, με σκοπό την ίδρυση ενός Συνδέσμου για να εκπροσωπηθεί ο αγροτικός χώρος, οι οργανώσεις, οι συνεταιρισμοί και οι συνεταιριζόμενοι αγρότες, απόψε (σ.σ. 27/7) στη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν ότι πρέπει να συνενωθεί ο αγροτικός χώρος και να ξεκινήσουν τα ιδρυτικά μέλη και η ίδρυση αυτού του Συνδέσμου. Παρευρέθηκαν περισσότερες από 40 οργανώσεις, υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη οι 39 οργανώσεις και συνεταιρισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί θα στείλουν τις αποφάσεις των ΔΣ και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η διαγραφή τους από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Απόψε έγινε το νέο ξεκίνημα της ίδρυσης του φορέα, απόψε από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ο καινούργιος Σύνδεσμος, αλλά και η ενότητα».

Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πελεκάνος
Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πελεκάνος

Στην ανάγκη να αφήσουν πίσω το παλιό και να προχωρήσουν με ενότητα αναφέρθηκε και ο Νίκος Στεργίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πελεκάνος. «Νομίζω πως δίνουμε ένα παράδειγμα για την ενότητα και την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, γιατί πραγματικά σήμερα είμαστε στο σημείο μηδέν. Δίνουμε το μήνυμα ότι πάμε μπροστά με έναν καινούργιο φορέα, με άλλες λογικές και αισιοδοξία. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά, εάν τα λάθη του παρελθόντος δεν διαγραφούν και δεν τελειώσουν», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Στεργίου.

Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της «ΖΕΥΣ» Ακτινίδια ΑΕ - Οργάνωση Παραγωγών
Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της «ΖΕΥΣ» Ακτινίδια ΑΕ – Οργάνωση Παραγωγών

Χρόνια στην επιχειρηματική δράση, ο Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της «ΖΕΥΣ» Ακτινίδια ΑΕ – Οργάνωση Παραγωγών, συμμετείχε στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης δίνοντας το δικό του στίγμα: «Εγώ δεν είμαι συνεταιριστής, ή είμαι συνεταιριστής υπό μια άλλη έννοια. Νομίζω ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να είναι αποτελεσματικός και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε, να το συζητήσουμε και να το πιστέψουμε. Διαφορετικά, με ευχολόγια δεν γίνεται δουλειά. Θεωρώ, λοιπόν, πως η συγκυρία είναι δύσκολη, με την έννοια ότι συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα στο εξωτερικό και εμείς δεν πρέπει να παράγουμε μόνο για τη χώρα μας, αλλά να είμαστε εξωστρεφείς και εξαγωγικοί κι αυτό απαιτεί μια συντονισμένη οργάνωση, γιατί θα πρέπει να έχουμε τα ίδια όπλα στη φαρέτρα, όπως έχουν οι άλλοι», μας είπε.

Παύλος Αραμπατζής, πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών
Παύλος Αραμπατζής, προέδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών

Σε κλίμα ενότητας ήταν και οι δηλώσεις του Παύλου Αραμπατζή, προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια νέα αρχή, ένα καινούργιο ξεκίνημα και πιστεύω ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, ως πρωτεργάτες του νέου αυτού εγχειρήματος, πιστεύουμε ότι θα δώσει κάτι θετικό, ενωτικό και αισιόδοξο και κυρίως με προοπτικές για όλο τον αγροτικό κόσμο και τον αγροτικό τομέα». Με τη σειρά του ο Βασίλειος

Βασίλειος Ρουφός, πρόεδρος ΕΑΣ Ξάνθης
Βασίλειος Ρουφός, πρόεδρος ΕΑΣ Ξάνθης

Ρουφός, πρόεδρος ΕΑΣ Ξάνθης, πρόσθεσε: «Αυτό που έγινε σήμερα είναι καλό για τον συνεταιριστικό χώρο, αλλά και για τον αγρότη μεμονωμένα. Επειδή είμαι και εγώ αγρότης, θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα χωρών όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας που δουλεύουν με άλλους ρυθμούς».

Χρήστος Μουλάς, πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων
Χρήστος Μουλάς, πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Μουλάς, πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων, τόνισε ότι: «Οι αγρότες και το συνεταιριστικό κίνημα έχουν ανάγκη κάτι νέο που να εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγροτικό κόσμο, να έχει δυνατή φωνή και ενωμένο να διεκδικήσει και να πρωτοστατήσει στην ανάταση του αγροτικού τομέα της χώρας μας».

Στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αναφέρθηκε ο

Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος ΑΣ Γρεβενών
Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος ΑΣ Γρεβενών

Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος ΑΣ Γρεβενών, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ΠΑΣΕΓΕΣ έκλεισε τον κύκλο της. Νομίζω πως είναι ευκαιρία να αλλάξουμε λογικές και ιδέες, να πάμε σε καινούργια πράγματα και να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που υπάρχουν στην πατρίδα μας και στην ΕΕ. Να βάλουμε μπροστά τα προϊόντα που παράγουμε και όχι τις πολιτικές».

Ευάγγελος Γιαννάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Λόφου Μηλιάς Κατερίνης
Ευάγγελος Γιαννάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Λόφου Μηλιάς Κατερίνης

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Γιαννάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Λόφου Μηλιάς Κατερίνης, σημείωσε: «Ο νέος φορέας πρέπει να δημιουργηθεί, και μάλιστα γρήγορα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι τελειωμένη και μαζί με αυτήν είμαστε και εμείς».

Διονύσιος Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας Πιερίας
Διονύσιος Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας Πιερίας

Ο Διονύσιος Φόλιος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας Πιερίας, αντιδήμαρχος Δήμου Δίον – Ολύμπου, πρόσθεσε μιλώντας στην «ΥΧ»: «Πρέπει να συνεργαστούμε με ομόνοια, ενότητα και μια δυναμική, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικά, να αποκτήσουν υπεραξία».

 Πέτρος Παπανικολάου, πρόεδρος στον ΑΣ Πιερίας
Πέτρος Παπανικολάου, πρόεδρος στον ΑΣ Πιερίας

Για νέα αρχή έκανε λόγο ο Πέτρος Παπανικολάου, πρόεδρος στον ΑΣ Πιερίας, σημειώνοντας: «Είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσει κάτι θετικό. Έχουμε χρόνια στο συνεταιριστικό κίνημα και βλέπουμε ότι το παλιό έχει τελειώσει κι ότι πρέπει να γίνει ένα νέο ξεκίνημα». Ο

Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Δρυμού
Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Δρυμού

Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης, πρόεδρος Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Δρυμού, πρόσθεσε ότι «το βασικότερο από όλα είναι να υπάρχει ειλικρίνεια, γιατί μόνο με ειλικρίνεια και συνεργασία μπορεί να υπάρξει κάτι με προοπτική και μέλλον για τον αγροτικό χώρο».

Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Α΄ Χαλάστρας
Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Α΄ Χαλάστρας

Επιπλέον, ο Λεωνίδας Κουιμτζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Α΄ Χαλάστρας, σημείωσε ότι «η δημιουργία του νέου φορέα είναι αναγκαιότητα. Είμαστε νέοι άνθρωποι μπορούμε ακόμα να δουλέψουμε, αλλά όταν έρθουν τα παιδιά μας, τι θα γίνει; Θα σβήσει η αγροτική παραγωγή; Για τον λόγο αυτόν, είμαστε εδώ και θέλουμε να το συνεχίσουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και η αγροτική παραγωγή, γιατί είναι η βιομηχανία της χώρας».

Στέφανο Νταούκα, πρόεδρο της Κοινοπραξίας ΚΑΣΟ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
Στέφανο Νταούκα, πρόεδρο της Κοινοπραξίας ΚΑΣΟ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Μιλώντας και με τον Στέφανο Νταούκα, πρόεδρο της Κοινοπραξίας ΚΑΣΟ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τόνισε: «Η δημιουργία του νέου φορέα αποτελεί μια νέα αγροτική ανάγκη που υπάρχει, προκειμένου να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες συνθήκες του ανταγωνισμού και της αγοράς».

Χρήστος Τσομπάνος, πρόεδρος ΑΣ Σίνδου
Χρήστος Τσομπάνος, πρόεδρος ΑΣ Σίνδου

Ο συνάδελφός του, Χρήστος Τσομπάνος, πρόεδρος ΑΣ Σίνδου, συμπλήρωσε: «Εμπιστευόμαστε τον νέο φορέα, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά και το συνεταιριστικό κίνημα. Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να βάλουμε πίσω το παλιό και φθαρμένο».

Η σύσκεψη της Τρίπολης

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση από δεκάδες συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών στην Τρίπολη στα γραφεία του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι συνεταιρισμών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κάποιοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν έστειλαν επιστολές για συστράτευση στον Νέο Φορέα Αγροτών και Συνεταιρισμών.

Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣΑ «Η ΕΝΩΣΗ»
Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣΑ «Η ΕΝΩΣΗ»

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΑΚΣΑ «Η ΕΝΩΣΗ», Θανάσης Τσιοτίνας, ο οποίος, αφού ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δημιουργία του καταστατικού του νέου φορέα, μίλησε για την αναγκαιότητά του, αλλά και για τις αλλαγές που θα φέρει στον αγροτικό χώρο. «Η επιχειρηματική διάσταση και οι καινοτομίες που πρέπει να εισάγουμε στον χώρο μας σε συνάρτηση με την παρέμβαση που θα γίνει στον τομέα των εισροών αποτελούν θεμέλιο λίθο στο νέο που φτιάχνουμε», τόνισε ο κ. Τσιοτίνας. Επίσης, δήλωσε ότι ο αγροτικός τομέας πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ο πυλώνας της οικονομίας, ο οποίος μπορεί να τραβήξει τη χώρα από το τέλμα της κρίσης και να τη βάλει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, βασισμένη στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Τσιοτίνας πρόσθεσε ακόμα πως οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις με κοινωνικό πρόσημο και έτσι πρέπει να παραμείνουν, ενώ μίλησε επίσης για «μειοψηφία ατόμων που δεν θέλουν τον νέο φορέα και προσπαθούν ώστε ο χώρος να παραμείνει στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια».

Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας
Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Στο ίδιο ενωτικό κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων συνεταιριστών που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Τρίπολης. «Υπάρχει ένας προβληματισμός με αυτό που γίνεται σήμερα με αυτό που έγινε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής για το υπουργείο. Άρα, πρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στη σύσταση και στην υπογραφή του καταστατικού με τις αλλαγές που έχουμε επισημάνει», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης.

Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 Grapes»
Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 Grapes»

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 Grapes», τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις στη δημιουργία του νέου φορέα. «Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να αποκτήσουμε φωνή μέσα στο υπουργείο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και για τη δημιουργία των αξόνων που θα ακολουθήσουμε για την επόμενη, ώστε να κερδίσουμε όσα μπορούμε περισσότερα για τους αγρότες-κτηνοτρόφους», υπογράμμισε στην «ΥΧ».

Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας
Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας

Απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους του αγρότες και συνεταιριστές ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας, είπε: «Έχουμε καταλήξει στο καταστατικό και χρειάζεται μικροδιορθώσεις. Όσοι πιστεύουν στο νέο που φτιάχνουμε πρέπει να έρθουν μαζί μας».

Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου
Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου

Για την ανάγκη να γίνουν γρήγορα βήματα, όσον αφορά την ίδρυση του νέου φορέα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου: «Το παλιό απαξιώθηκε και απέτυχε. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ίδρυση του νέου φορέα και να αρχίσουμε να δρομολογούμε τις εξελίξεις και όχι απλά να είμαστε θεατές σε ένα έργο που παίζεται για εμάς χωρίς εμάς».

 Παναγιώτης Παγάνης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας
Παναγιώτης Παγάνης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Τέλος, ο Παναγιώτης Παγάνης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Μεσσηνίας, τόνισε στην «ΥΧ»: «Πάνω από όλα είμαστε ακέφαλοι. Βρεθήκαμε πριν από έξι μήνες για 45 μέρες στον δρόμο και δεν είχαμε κάποιον να μας αντιπροσωπεύσει και να αντιδράσει στα μέτρα της κυβέρνησης. Το νέο όργανο που φτιάχνουμε σήμερα πρέπει να το στηρίξουμε, ώστε να είναι η δυνατή και καθαρή φωνή μέσα στο υπουργείο και στην ΕΕ, όπου εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις».

των Αφροδίτης Χρυσοχόου και Χρήστου Διαμαντόπουλου