NEUROPUBLIC: Νέες συμφωνίες για επέκταση του δικτύου ευφυούς γεωργίας

Το ενδιαφέρον του κοινού της ΔΕΘ προσέλκυσαν gaiasense και Neurocode

Δυναμικό παρών έδωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών, πληροφοριακών συστημάτων και προϊόντων τεχνολογίας πληροφορικής, NEUROPUBLIC, στην 83η ΔΕΘ. Η εταιρεία συμμετείχε στην έκθεση, με σκοπό την παρουσίαση των καινοτόμων υπηρεσιών της. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσία της είχε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, που αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση για τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η πρωτοποριακή τεχνολογία Neurocode της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην έκθεση, έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών όχι μόνο του γεωργικού κλάδου, αλλά και των τεχνολογιών, ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές για την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών. O Θοδωρής Ζωγράφος, υπεύθυνος marketing gaiasense, μίλησε στην «ΥΧ» για την αποδοχή που είχαν οι παρουσιάσεις των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας στην 83η ΔΕΘ, αλλά και τη μεγάλη συμβολή τους στην ανάπτυξη των παραπάνω κλάδων.

Ποια ήταν η παρουσίαση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών;

Κεντρικό ρόλο στην παρουσία μας στην έκθεση είχε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την παροχή έγκυρων και εμπεριστατωμένων συμβουλών στους αγρότες σχετικά με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών τους, μέσω του συνδυασμού των νέων τεχνολογιών με την επιστημονική γνώση, την εμπειρία των γεωργικών συμβούλων, καθώς και την αξιοποίηση πληροφοριών και δεδομένων που συλλέγονται από διάφορες πηγές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν από τους αγρο-μετεωρολογικούς τηλεμετρικούς σταθμούς του δικτύου gaiasense, οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς τις ατμοσφαιρικές και εδαφικές συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι. Στελέχη της εταιρείας ήταν στη διάθεση των επισκεπτών για να περιγράψουν τα επιμέρους τμήματα, αλλά και τη λειτουργία του σταθμού.

Παράλληλα, στο περίπτερο της εταιρείας παρουσιάστηκαν ποσοτικοποιημένα τα σημαντικότερα από τα οφέλη που αποκομίζουν οι παραγωγοί από το σύστημα gaiasense, όπως η εξοικονόμηση του αρδευτικού νερού, η μείωση του αριθμού των ψεκασμών για την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών της καλλιέργειας, καθώς και ο εξορθολογισμός της εφαρμογής λιπασμάτων.

Ποια είναι τα οφέλη αυτού του δικτύου για τον αγρότη;

Με την αξιοποίηση των σταθμών του δικτύου, οι αγρότες μπορούν να έχουν εικόνα της καλλιέργειάς τους από απόσταση και να ενημερώνονται έγκαιρα για τις καλλιεργητικές εργασίες που πρέπει να πραγματοποιήσουν. Περισσότεροι από 200 τέτοιοι σταθμοί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εγκατεστημένοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και υποστηρίζουν τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες της χώρας, όπως ελιά, σταφύλι (επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο), ροδάκινο (επιτραπέζιο και συμπύρηνο), βαμβάκι, κ.ο.κ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη εγκατάσταση Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) στην Ελλάδα.

Ο παραγωγός μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο από τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της παραγωγής του μέσω του gaiasense, αφιερώνοντάς τον σε άλλες καλλιεργητικές εργασίες, αφού πλέον μπορεί να έχει την εικόνα του χωραφιού του μέσω ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, από όπου και αν βρίσκεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος του δικτύου για τους παραγωγούς και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σημαντική είναι η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής, η μείωση της υπολειμματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, που αποτελούν και το εξαγωγικό του διαβατήριο για τις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Τι νέο παρουσιάσατε στη φετινή ΔΕΘ;

Στο περίπτερό μας στη φετινή ΔΕΘ παρουσιάσαμε στο ευρύ κοινό το νέο μας πρόγραμμα Neurocode ή Γεννήτορα Κώδικα, όπως λέγεται. Πρόκειται για ακόμα μία καινοτομία της εταιρείας, μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς πληροφορικής μας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το Neurocode βοηθά στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, απλουστεύοντας τη διαδικασία και μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο που χρειαζόταν μέχρι πρότινος, καθώς μεγάλο μέρος του παραγόμενου νέου κώδικα παράγεται αυτόματα. Μέσω της προσέγγισης που ακολουθεί, επιτυγχάνεται κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας, περιορισμός λαθών και σφαλμάτων στον κώδικα, ευκολότερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ενιαία αρχιτεκτονική εφαρμογών και υιοθέτηση κοινών προτύπων για τους χρήστες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καθώς πλέον η ποιότητα των προγραμμάτων έχει αναβαθμιστεί, ο χρόνος παράδοσης των εφαρμογών έχει μειωθεί έως και 75% και το κόστος για την ανάπτυξη εφαρμογών έχει περιοριστεί σημαντικά.

Τι αποκομίσατε από την παρουσία σας στην έκθεση, ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού;

Η ΔΕΘ 2018 αποτέλεσε για εμάς μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε και να παρουσιάσουμε τις καινοτόμες λύσεις μας σε ένα ετερογενές κοινό, που έδειξε ενδιαφέρον τόσο για το τεχνολογικό όσο και για το επιχειρησιακό κομμάτι των υπηρεσιών μας. Μεταξύ του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που είχαμε συμπεριλαμβάνονται αγρότες και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, γεωπόνοι και γεωργικοί σύμβουλοι, καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέσα από αυτή την επαφή με τους επισκέπτες της έκθεσης αναμένονται νέες συνεργασίες και επέκταση του δικτύου του gaiasense σε νέες περιοχές και νέες καλλιέργειες, μέσω συνεργασιών με καινοτόμους συνεταιρισμούς και έμπειρους Έλληνες ερευνητές.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τον τηλεμετρικό σταθμό και τα χαρακτηριστικά του διάφοροι τεχνολογικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γεωργίας, αλλά και μηχανικοί διάφορων ειδικοτήτων, ενώ ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη γεωργία ή την τεχνολογία διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο νέες τεχνολογίες βελτιώνουν την παραδοσιακή γεωργία, παράγοντας ασφαλέστερα τρόφιμα και μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον.