Ν. Μαλλιάκας: Οι ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα περνούν από ψηφιακά μονοπάτια

Διευθυντής Καινοτομίας και Υπηρεσιών Δεδομένων Wind Ελλάς

Tις ευκαιρίες που γεννά για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η τεχνολογία μεταφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής Καινοτομίας και Υπηρεσιών Δεδομένων της Wind Ελλάς, Νίκος Μαλλιάκας. Εκφράζοντας την άποψη ότι οι γεωργικές τεχνολογίες μπορούν να καταστήσουν την πρωτογενή παραγωγή πιο παραγωγική και βιώσιμη, ο κ. Μαλλιάκας, σε συνέντευξή του στην «ΥΧ», εξηγεί πώς ένα smartphone ή ένα tablet, σε συνδυασμό με ένα «πακέτο» δεδομένων, μπορούν να εξελιχθούν σε πολύτιμο εργαλείο για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Ο ίδιος τονίζει ότι η τεχνολογία είναι ήδη κυρίαρχη στην ατζέντα πολλών Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι το online κανάλι μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές διαβατήριο εξωστρέφειας για τον κλάδο.

Διεθνώς, τα ψηφιακά εργαλεία έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στην παραγωγική διαδικασία. Στον ελληνικό αγροτικό τομέα;

Οι γεωργικές τεχνολογίες είναι πλέον σαφές ότι έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν την πρωτογενή παραγωγή πιο παραγωγική και βιώσιμη. Ήδη, πολλοί θεωρούν την τεχνολογία ως τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων. Νέες τάσεις, όπως το cloud computing –πρακτικά οι εφαρμογές που μέχρι τώρα «έτρεχαν» στους υπολογιστές μιας επιχείρησης, πλέον «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο– αρχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγής. Πλέον, μία επιχείρηση δεν χρειάζεται απαραίτητα να επενδύσει σε εξοπλισμό και το μόνο που απαιτείται είναι μία αξιόπιστη και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι cloud υπηρεσίες, στις οποίες στηρίζεται, για παράδειγμα, η γεωργία ακριβείας, είναι προσβάσιμες από κάθε είδους συσκευή, όπως ένα smartphone. Η μείωση του κόστους λειτουργίας είναι εντυπωσιακή, όπως και η βελτίωση του επιπέδου ευελιξίας.

Στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, ήδη τεχνολογικές εφαρμογές που «τρέχουν» στο κινητό του αγρότη χάρη σε δίκτυα 4G, τα οποία προσφέρουν υψηλές ταχύτητες, του δίνουν τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος παραγωγής, να αυξήσει την ποιότητα των προϊόντων και να γίνει, τελικά, πιο ανταγωνιστικός.

Μπορούν τα ψηφιακά εργαλεία να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα;

Η ψηφιακή καινοτομία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης γεωργίας στην ΕΕ και, φυσικά, στη χώρα μας. Η γεωργία ακριβείας, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους, αύξηση του εισοδήματος, εξορθολογισμό της χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων και αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του νερού για άρδευση. Παράλληλα, προσφέρει ένα εργαλείο για να επιλυθεί το πρόβλημα του κόστους, ώστε να εξασφαλιστούν σαφή πλεονεκτήματα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και να καταστούν οι εκμεταλλεύσεις πιο ανθεκτικές.

Ήδη, σήμερα υπάρχουν ελληνικές αγροτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται με το smartphone ή το tablet ανά χείρας, αντλώντας από τη συσκευή τους από οδηγίες για τη λίπανση και την άρδευση της καλλιέργειας μέχρι προειδοποιήσεις για τη διαχείριση επερχόμενων καιρικών και άλλων κινδύνων. Για παράδειγμα, μέσω smartphone ή tablet, σε συνδυασμό με τη χρήση «έξυπνων» αισθητήρων, το χωράφι ενημερώνει πότε είναι η ώρα για πότισμα, υποδεικνύοντας μάλιστα και τις ακριβείς ανάγκες σε νερό ή «επικοινωνεί» με τον παραγωγό, για να ενημερώσει πόσο και τι είδους λίπασμα χρειάζεται.

Απαιτείται η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων των παραγωγών

Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα;

 Η τεχνολογία είναι ήδη κυρίαρχη στην ατζέντα πολλών Ελλήνων αγροτών, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι το online κανάλι μπορεί να φέρει, για παράδειγμα, ένα εξαιρετικό μέλι από τις πλαγιές ενός ελληνικού βουνού στο ψηφιακό ράφι κορυφαίας αλυσίδας του λιανεμπορίου στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.

Η δημιουργία νέων ευκαιριών για ανάπτυξη και απασχόληση στις αγροτικές περιοχές δεν μπορεί παρά να περνά από ψηφιακά μονοπάτια. Η επένδυση στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών μπορεί να προωθήσει την ανανέωση και, τελικά, την ανάπτυξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

Η συρρίκνωση των διαθέσιμων γαιών, η περιβαλλοντική απώλεια και η υποβάθμιση, οι ελλείψεις νερού, η αυξημένη ενεργειακή ζήτηση και η εμφάνιση νέων παρασίτων είναι ζητήματα στα οποία η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Αυτό που απαιτείται, βέβαια, είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων των παραγωγών, ειδικά για τους νέους και τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

Ποιοι είναι οι άξονες της στρατηγικής της Wind, για να καλύψει τις αυξημένες επικοινωνιακές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα;

Η βελτίωση των ευρυζωνικών δικτύων στις αγροτικές περιοχές αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Με αυτό το σκεπτικό, η Wind, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα σε επικοινωνία, προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν πρόσβαση σε προνομιακές τιμές και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Προσφέροντας τις υπηρεσίες και την τεχνολογία μας σε ειδικές τιμές μόνο για τους αγρότες, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και να δώσουμε ώθηση στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.

Ως εταιρεία, υλοποιούμε ένα στρατηγικό πλάνο, επενδύοντας μέσα στην επόμενη πενταετία πάνω από μισό δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία (VDSL και οπτικές ίνες). Ήδη, η εκτίμηση είναι ότι το 2018 η Wind θα είναι σε θέση να παρέχει ευρυζωνικές ταχύτητες μέσω κινητού στο 100% της ελληνικής επικράτειας.

Συνέντευξη στην Νατάσα Φραγκούλη