Το νομοσχέδιο για το εμπόριο

γράφει ο Νίκος Λάππας

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την «εμπορία νωπών». Σε αυτό, εκτός των άλλων, συμπεριλαμβάνονται η εξόφληση των τιμολογίων των παραγωγών και των μικρών προμηθευτών από τις αλυσίδες λιανικής και τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και η υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης του γάλακτος και ζητήματα ιχνηλασιμότητας του κρέατος.

emporio-frouta-laxanikaΤο νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, την τακτική των σούπερ μάρκετ να πουλάνε νωπά κηπευτικά, εισπράττοντας την ίδια ημέρα (ακόμη και πολλαπλάσιο τίμημα) από τον καταναλωτή σε μετρητά, την ώρα που εξοφλούν τον αγρότη με πολύμηνη καθυστέρηση.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος είναι η πάταξη των ελληνοποιήσεων, διότι αυτήν τη στιγμή, ενώ ο κτηνοτρόφος και ο παραγωγός γαλακτοκομικών προσπαθούν να διατηρήσουν τις προδιαγραφές και την ταυτότητα ενός προϊόντος, καλούνται συχνά να ανταγωνιστούν το εισαγόμενο «ελληνοποιημένο» προϊόν, που μπορεί να έχει παραχθεί με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά του.

Σε μία περίοδο έντονης έλλειψης ρευστότητας, ο στρεβλός χαρακτήρας της λειτουργίας της αγοράς, τείνει να έχει πλέον και νέες πρωτόγνωρες παρενέργειες. Όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του φύλλου 98 της «ΥΧ», πολλοί παραγωγοί θερμοκηπίων, για παράδειγμα, επιλέγουν τις καλλιέργειες συχνά με γνώμονα τον τρόπο πληρωμής ή διακίνησης του κάθε προϊόντος και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τις δομές εμπορίας του.

Συνεπώς, το τελικό περιεχόμενο που θα λάβει ο Νόμος, όταν ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, καθώς και η πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι διατάξεις του, μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Όχι σε κάποιους οριακούς παραγωγικούς κλάδους, αλλά στα φρούτα, τα κηπευτικά, το γάλα, το κρέας. Δηλαδή στη μισή και πλέον παραγωγή της Ελλάδας.