Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων

Υπερψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, παρά τις επί μέρους αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κυρίως για το άρθρο 19 το οποίο τελικά αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, υπέρ  τάχθηκαν επί της Αρχής οι κυβερνητικοί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, η Ένωση Κεντρώων. Επιφυλάξεις εξέφρασαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενώ εναντιώθηκαν η Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.  

Κυβερνητικοί βουλευτές αλλά και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ενώ η κριτική που έγινε αφορούσε και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ , καθώς περιλαμβάνονται διατάξεις και για τους παραδοσιακούς φούρνους και στη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξαν καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις (άρθρο 19) για επιχειρηματίες που μπήκαν στον αναπτυξιακό νόμο με πλαστά έγγραφα.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου  σημείωσε πως ήδη έχουν υποβληθεί 50 επενδυτικά σχέδια κι είναι άλλα 1.050 σε διαδικασία υποβολής ενώ διαβεβαίωσε πως όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις θα είναι έτοιμες ως το Μάρτιο με την πιλοτική έναρξη του συστήματος.

Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα , υποστήριξε ο υπουργός, μειώνεται το γραμμάτιο κόστους σύστασης κατά 70% ενώ η υπηρεσία αυτή θα διατίθεται δωρεάν και θα υπάρχουν πρότυπα καταστατικά με αποτέλεσμα η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου για την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας ή ΕΠΕ να καταστεί προαιρετική.

Επιπλέον, τόνισε, στην πλατφόρμα θα αναρτηθούν πρότυπα καταστατικά, μέσω των οποίων η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου για την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας ή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, θα καταστεί προαιρετική. Υποστήριξε πως μειώνεται το κόστος και τα έσοδα από την ηλεκτρονική σύσταση εταιριών θα εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό και θα διατίθεται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που απευθύνονται στην επιχειρηματικότητα.

Σημείωσε πως το παρόν νομοσχέδιο  προβλέπει την χορήγηση κλειδαρίθμων TAXIS στις νεοσυσταθείσες εταιρίες, καθώς και την διεκπεραίωση της διαδικασίας εγγραφής των ιδρυτών, όπου αυτό απαιτείται, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης , γνωστό ως ΕΦΚΑ.

Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις της κυβέρνησης» και  «μετεκλογικές αυταπάτες» έκανε λόγο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για ιδεοληψίες και κωλυσιεργία. Ο ίδιος καταλόγισε προχειρότητα μιλώντας για νομοσχέδιο στο γόνατο και υποστήριξε πως η κυβέρνηση  τώρα φέρνει διατάξεις από την Γ εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ αλλά την ίδια στιγμή η χώρα μας κατρακυλά στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί καταργείται η διάταξη για την υποχρέωση βυτιοφόρων καυσίμων να φέρουν GPS, μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε για τον εντοπισμό των οχημάτων,  που κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων, γεγονός το οποίο αντέκρουσε ο υπουργός.

Εναντίον των νομοσχεδίων που θέλουν οι δανειστές, τάχθηκε ο Μανόλης Συντυχάκης, εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Ηρακλείου. Παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις εισηγήθηκαν θετικά και οι εκπρόσωποι  των άλλων κομμάτων Γιώργος Αμυράς (ΠΟΤΑΜΙ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων) για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.