Ντοκιμαντέρ για τα Πασχαλινά έθιμα στον Ίασμο Ροδόπης (βίντεο)

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου του νομού Ροδόπης παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ». Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογική δουλειά που έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου και αφορά στην καταγραφή των πασχαλινών εθίμων που διασώζονται σε βάθος χρόνου.

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με ίδια κεφάλαια του Συλλόγου που αφουγκράζεται το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που επικρατεί στο  γραφικό χωριό της Ροδόπης. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική καθώς οι συντελεστές μοιράστηκαν με τους συγχωριανούς τους την διαδρομή της υλοποίησης μιας όμορφης καταγραφής της ντόπιας παράδοσης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Μπούκας εξηγεί στην «ΥΧ» ότι στοχεύουν το ντοκιμαντέρ να μπει σε κάθε σπίτι Ιασμιωτών για να ενθυμούνται όλοι την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. «Τις θρησκευτικές τελετές στην εκκλησία πραγματοποίησε ο τότε εφημέριος του χωριού Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αμπατζίδης, με παράλληλο υπομνηματισμό της Μεγάλης Εβδομάδας από τον νυν εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Σταύρο Κολιούση. Τα κείμενα γράφτηκαν από τον Παναγιώτη Σπορίκη και τον Μόσχο Μυλωνά, δυο ενεργά μέλη του Συλλόγου».

Αφηγητής ήταν ο Γιώργος Δάφνης, εις εκ των εικονοληπτών μαζί με τον Ηλία Δάμο. Τα γυρίσματα έγιναν το Πάσχα του 2017, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων και φτάνοντας στο βράδυ της Ανάστασης. «Καταγράφονται η ζωή στο χωριό με τις συνήθειες, η ομορφιά και η γραφικότητα του τόπου, αποτυπωμένη από τους κατοίκους. Πρόκειται για μια παραγωγή υψηλού επιπέδου» σχολιάζει ο κ. Μπούκας που μοιράστηκε στην παρουσίαση τα συναισθήματα των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ διάρκειας 1.20’ ανέλαβε η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη.  

Το συνεργείο έζησε όλο αυτό το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ίασμο   για να καταγράψει το εκκλησιαστικό και το λαογραφικό μέρος της γιορτής κι ενσωματώθηκε στο δυναμικό του χωριού. Ανάμεσα σ’ αυτούς που μίλησαν για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ ήταν ο Αναστάσιος Μυλωνάς που είχε την ιδέα της καταγραφής των εθίμων του χωριού.