Ηγουμενίδης: «Ντρέπομαι να μεταφέρονται ασθενείς σε αγροτικές καρότσες»

Ηγουμενίδης: «Ντρέπομαι να μεταφέρονται ασθενείς σε αγροτικές καρότσες»
-Διαφήμιση-
Delegate

Την ανάγκη να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση στην υγειονομική κάλυψη των ορεινών μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών, αντί να μεταφέρονται με αγροτικές καρότσες στα νοσοκομεία οι ασθενείς, επεσήμανε στην έκθεση, που παρουσίασε ο γιατρός – βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ Κώστας Κοντογεώργος τόνισε ότι υπάρχουν ορεινές περιοχές που είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά, όπως συμβαίνει στο δήμο Αγράφων, με συνέπεια οι ασθενείς να κινδυνεύουν, αν δεν συμβεί γρήγορα. Σημείωσε πως ενώ υπάρχουν κέντρα υγείας, δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και τόνισε ότι χρειάζεται οδική περιφερειακή σύνδεση των ορεινών όγκων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι χρειάζεται να υπάρξει ευελιξία στον τρόπο μεταφοράς των ασθενών αλλά και στο θέμα των ιατρείων, που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές. «Ως γιατρός και ως βουλευτής ντρέπομαι να υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρονται στα νοσοκομεία σε αγροτικές καρότσες», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ηγουμενίδης.

-Διαφήμιση-

Ο ίδιος εξήγησε ότι το ΕΚΑΒ για να λειτουργήσει θέλει να συμπληρώνονται όλες οι βάρδιες, ενώ δεν συμβαίνουν καθημερινά περιστατικά. «Δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να ζητά 17 άτομα για να λειτουργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρότεινε όπου υπάρχει έλλειψη οδηγών στα ασθενοφόρα, να υπάρξει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, που έχουν οδηγούς, π.χ. Πυροσβεστική. Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία, ώστε να αξιοποιείται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου χρειάζεται είτε στη μεταφορά του ασθενούς είτε μέσα στο αγροτικό κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι όπου υπάρχει ζήτημα απομόνωσης και χρειάζεται άμεση μεταφορά ασθενών, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα πτητικά μέσα του στρατού.

Άννα Στεργίου