Ο 18χρονος Τρικαλινός δημιουργός του geabit

Η συσκευή του δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να πληροφορείται εξ αποστάσεως για όλα όσα συμβαίνουν στο χωράφι του

Αν και ο ίδιος δεν έχει άμεση σχέση με τη γεωργία, εντούτοις ζώντας σε αγροτική περιοχή των Τρικάλων έβλεπε και βίωνε καθημερινά την αγωνία των παραγωγών να επισκέπτονται τα χωράφια τους για να ελέγξουν τις καλλιέργειες και τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν εκεί. Διάνοια ο ίδιος στην τεχνολογία των υπολογιστών και τις ψηφιακές πλατφόρμες – εφαρμογές στα κινητά, σκέφτηκε να κατασκευάσει μια συσκευή που θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, ώστε ο αγρότης να έχει εξ αποστάσεως όποια πληροφορία θέλει.

Τα κατάφερε και από τότε τα ξένα πανεπιστήμια τον πολιορκούν, προκειμένου να σπουδάσει σε αυτά, προσφέροντας τις τεράστιες γνώσεις του στο ερευνητικό τους έργο. Ο λόγος για τον 18χρονο Βαγγέλη Καραθάνο, τον δημιουργό του geabit, μιας συσκευής που καταγράφει και αναμεταδίδει τις περιβαλλοντικές συνθήκες, που επικρατούν στην καλλιέργεια ενός αγρότη. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφει τη θερμοκρασία, την υγρασία αέρα και χώματος, την ηλιοφάνεια, τη βροχή, το χιόνι, το χαλάζι και την ταχύτητα του αέρα. Όλες αυτές οι πληροφορίες στέλνονται στον server (διακομιστή), έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες μέσω ίντερνετ από υπολογιστή ή κινητό.

Από εκεί και πέρα, η τεχνητή νοημοσύνη που έχει αναπτυχθεί αναλύει τα δεδομένα, έτσι ώστε ο παραγωγός να πάρει το μέγιστο από τις πληροφορίες που συλλέγονται, π.χ. πότε πρέπει να ποτίσει (πόσο νερό χρειάζονται τα φυτά, σε πραγματικό χρόνο) και να ψεκάσει με φυτοφάρμακα, ενώ το geabit μπορεί να προβλέπει και ασθένειες. Με αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης ξέρει τι συμβαίνει στην καλλιέργειά του σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή μέσω κινητού ή υπολογιστή και δεν χρειάζεται να είναι εκεί. Επίσης, η συσκευή, σε περίπτωση που αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μπορεί να ειδοποιήσει την πυροσβεστική για να προλάβει τα χειρότερα.

Συσκευή τεχνητής νοημοσύνης για το χωράφι
Συσκευή τεχνητής νοημοσύνης για το χωράφι

Τέλος, το geabit είναι χρήσιμο και για την επιστήμη, καθώς θα καταγράψει δεδομένα σε πολύ μεγάλο βαθμό που θα προάγουν την έρευνα σε πολλούς τομείς και που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τα φυτά.

Σήμερα, ο Βαγγέλης είναι φοιτητής του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι έκανε περήφανους την οικογένειά του, τον παππού του, Βαγγέλη Παπαευθυμίου, γεωπόνο, αλλά και τους καθηγητές του στο 3ο Λύκειο, οι οποίοι τον παρότρυναν να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.