Ο άνθρωπος τροφοσυλλέκτης, αγρότης, επιστήμονας

Ο άνθρωπος τροφοσυλλέκτης, αγρότης, επιστήμονας
-Διαφήμιση-
Delegate

Η τοπική Ομάδα του Πελίτι Κομοτηνής πραγματοποίησε στις 21 Οκτωβρίου στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τη διατροφή μας και τα δηλητήρια που ρίχνονται στη γη, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της ομάδας να ευαισθητοποιεί τους καταναλωτές αλλά και τους αγρότες για θέματα διατροφής. Στην εκδήλωση μίλησαν ο γεωπόνος Ευάγγελος Μακρής για τη βελτίωση του εδάφους με Ενεργούς Μικροοργανισμούς και ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Μπούντας για την εξέλιξη της τροφής. Ο κ. Μπούντας ξεκίνησε αναφερόμενος στην τροφή από την εποχή που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης και κυνηγός, συνέχισε με την εποχή που έγινε αγρότης κι άρχισε να επιλέγει την τροφή του και να διατηρεί τους σπόρους μέσα από την ανακάλυψη της γεωργίας κι έφτασε στα υβρίδια και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Ο κ. Μακρής αναφέρθηκε στην ανακάλυψη των ΕΜ το 1968 από τον Ιάπωνα καθηγητή Dr. TERUO HIGA, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία. Εξήγησε πώς επιδρούν στην γη και μίλησε για τις χρήσεις τους. Αναφέρθηκε στον ρόλο των ΕΜ στον καταρροϊκό πυρετό καθώς όταν παρατηρήθηκε ότι τα αντιβιοτικά προκαλούσαν παρενέργειες πειραματίστηκαν με τους ΕΜ στην κτηνοτροφία και τις αντιμετώπισαν. Μίλησε για την χρήση τους στην μελισσοκομία καθώς βελτιώνει την άμυνα των μελισσών και αφιέρωσε μέρος της εισήγησής του στην χρήση τους στην υγεία. Μίλησε για τα συμπληρώματα διατροφής και την συνχορήγησή τους με βότανα καθώς πολλαπλασιάζουν τις ιδιότητές τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν δωρεάν σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες: μεγάλη ντομάτα Άνω Βυρσίνης, μελιτζάνα πράσινη, πιπεριά κέρατο, ξυλάγγουρο (ατζούρι), μαρούλι, πλατύφυλλο βασιλικό, καλέντουλα, ρόκα, πεπόνι Βραγιάς και μαϊντανό.

Επίσης, στην εκδήλωση έγινε ενημέρωση για τη συμβολική δίκη κατά της Μονσάντο που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 14 με 16 Οκτωβρίου στην Χάγη της Ολλανδίας.