Ο δάκος «καίει» τους παραγωγούς της Κρήτης

Εκτός από τις διαδικασίες δακοκτονίας, προβληματίζουν και τα περιορισμένα κονδύλια

Μετά την ανομβρία και τους νοτιάδες που δημιούργησαν πρόβλημα στην καρποδεσία, έρχεται και ο δάκος να «αποτελειώσει» τους παραγωγούς ελαιολάδου της Κρήτης, που εξηγούν ότι οι φόβοι τους έχουν να κάνουν με την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Όπως εξηγεί ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης, «οι διαδικασίες έχουν αργήσει, ενώ ακόμη πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τα κονδύλια. Μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν περισσότεροι από δύο ψεκασμοί, όταν τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος όρος ήταν πέντε. Αυτό και μόνο αρκεί για να βγάλουμε συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ο παραγωγός που ήδη έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα». Η καθυστέρηση των διαδικασιών για τη δακοκτονία, άλλωστε, αποτελούσε εδώ και χρόνια ζητούμενο, ακόμη και τις εποχές που δεν ήταν τόσο μεγάλη, όπως φέτος. «Συνήθως ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην πήξη του πυρήνα της ελιάς. Εδώ και χρόνια λέμε ότι, για να καταπολεμήσουμε τον δάκο, θα έπρεπε ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται πριν από αυτήν τη φάση για να μειώνουμε τους πληθυσμούς. Όπως όλα δείχνουν, φέτος όχι κατά την πήξη του πυρήνα, αλλά ούτε και μετά την πήξη δεν θα γίνουν οι ψεκασμοί», διευκρίνισε ο κ. Καμπιτάκης που εξέφρασε την οργή του για το πόσο επιδερμικά, όπως λέει, αντιμετωπίζονται από την πολιτεία τα προβλήματα που αφορούν τους παραγωγούς.

«Φέτος, τόσο στην ελιά όσο και στα αμπέλια, έχουμε πρωιμότητα και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι πρώτοι ψεκασμοί. Καλό θα ήταν η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες, γιατί θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τον δάκο φέτος», εξήγησε ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

  • Κάλια Πετσαλάκη