Γιαννάκος Περδικάρης: Ο ελαιώνας διέξοδος από την κρίση

Ο Γιαννάκος Περδικάρης από την Αρκαδία εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξει όποιος θέλει να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα

Ο ελαιώνας διέξοδος από την κρίση

Στον πρωτογενή τομέα και στην παραγωγή βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών βρήκε διέξοδο από την οικονομική κρίση ο 30χρονος νέος αγρότης, Γιαννάκος Περδικάρης, από την Αρκαδία.

Αν και έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη για τη γεωργία, αφού προέρχεται από αγροτική οικογένεια, δοκίμασε την τύχη του και σε άλλα επαγγέλματα λόγω των σπουδών του στην ηλεκτρολογία. Ωστόσο, τον κέρδισε η ενασχόλησή του με τη φύση και, όπως μας εξηγεί, δεν ήταν μια απόφαση λόγω της κρίσης, αλλά μια συνειδητή επιλογή ζωής.

«Το 2008 αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου και να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα, συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση. Έχω 170 στρέμματα ελαιοδέντρων στην περιοχή Στόλος Κυνουρίας από τα οποία παράγω βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές Καλαμών και χονδροελιές», μας λέει ο κ. Περδικάρης και προσθέτει: «Πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση, που μου προσφέρει τη δυνατότητα να έχω μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αξιοποίησα το πρόγραμμα νέων αγροτών το 2009 και παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγομαι και εγώ στη ‘‘γενιά’’ των αδικημένων, αφού κόπηκαν χρήματα από το ποσό που είχε οριστεί αρχικά, εντούτοις αποτέλεσε για μένα μεγάλο εφόδιο».

Ως πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αρκαδίας, προτείνει στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρώτης εγκατάστασης, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο, και να στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες. «Κατά τη γνώμη μου, είναι λανθασμένη η επιλογή να επενδύσει κάποιος σε πολυδιαφημιζόμενες μοντέρνες καλλιέργειες, όπως το ιπποφαές και το γκότζι μπέρι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νέων εδώ στην περιοχή που επένδυσαν πολλά χρήματα σε αυτές τις καλλιέργειες και, επειδή δεν είχαν πού να τις διαθέσουν, καταστράφηκαν οικονομικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προγράμματα νέων αγροτών, τονίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η μεγάλη γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες στην υλοποίησή τους. Ωστόσο, θεωρεί πως αποτελούν μεγάλο βοήθημα για το ξεκίνημα ενός νέου αγρότη, όπως και τα Σχέδια Βελτίωσης που του δίνουν τη δυνατότητα να «στήσει» ή να εξελίξει την επιχείρησή του με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.