Ο εμβολιασμός περιόρισε την οζώδη

Επιδημιολογική μελέτη της EFSA δείχνει πως σταμάτησε η εξάπλωση της νόσου

Ο εμβολιασμός περιόρισε την οζώδη

Στον εμβολιασμό των βοοειδών εστιάζει η επιστημονική κοινότητα για τον περιορισμό της οζώδους δερματίτιδας. Όπως προκύπτει από επιδημιολογική μελέτη, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε συνεργασία με χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο μαζικός εμβολιασμός των βοοειδών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την περίοδο 2015-2016 κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση της νόσου.

Ο ιός της οζώδους, που κατά το παρελθόν είχε ανιχνευτεί μόνο στη Νότια και στην Ανατολική Αφρική, επιβεβαιώθηκε το 2013 στην Τουρκία, μέσω και της οποίας αργότερα εξαπλώθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτές, η Ελλάδα ήταν η πρώτη της ΕΕ που προσβλήθηκε από τη νόσο τον Αύγουστο του 2015. Αμέσως, σύμφωνα με τη μελέτη, ξεκίνησε εκστρατεία επείγοντος εμβολιασμού, που συνεχίζεται κυρίως στα νότια της χώρας και στα νησιά.

Το 2016 κρούσματα καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε έντεκα περιοχές της Ελλάδας, με τη νόσο να κλείνει έναν κύκλο επτά μηνών. Ο εμβολιασμός με ομόλογο στέλεχος ξεκίνησε πέριξ των πληγεισών περιοχών και, στη συνέχεια, στη μη πληγείσες δημιουργήθηκαν ζώνες ασφαλείας, οι οποίες επεκτάθηκαν προοδευτικά. Όταν η ασθένεια πέρασε τη ζώνη, αποφασίστηκε να γίνουν εμβολιασμοί σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα και σε δεύτερη φάση να εξεταστούν τα νησιά, όπου ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις αρχές του 2017. Μία συνολική πολιτική αντιμετώπισης της νόσου στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις εφαρμόστηκε σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ζώων. Η μετακίνησή τους και ο έλεγχος των φορέων της ασθένειας, τα μέτρα βιοασφάλειας και η ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελούν, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Μαθηματικό μοντέλο

Την επιδημιολογική μελέτη παρήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η EFSA χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο για την προσομοίωση της εξάπλωσης της νόσου, σύμφωνα με διαφορετικά μέτρα ελέγχου. Ακολούθησε τρεις βάσεις δεδομένων, που αφορούσαν περίπου 3.600 κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν μολυνθεί και περίπου 200.000 εκμεταλλεύσεις διάσπαρτες σε 36 περιοχές. «Παρά τη δύσκολη κατάσταση, όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη συλλογή στοιχείων επέδειξαν υψηλό επίπεδο δέσμευσης και συνεργασίας», δήλωσε ο Αλεσάντρο Μπρόγλια, κτηνίατρος, στέλεχος της EFSA. Για να ολοκληρώσουν την ανάλυσή τους, οι εμπειρογνώμονες συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας και του Κοσόβου.

Προληπτικά μέτρα και αντιμετώπιση

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, αν και δεν κατεγράφη κανένα κρούσμα, ακολουθήθηκαν προληπτικά μέτρα, όπως ενημερωτικές εκστρατείες, όχι όμως σε όλες και προληπτικός εμβολιασμός. Για παράδειγμα, η Ρουμανία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο μόνο εάν επιβεβαιωθεί κρούσμα. Στις υπόλοιπες χώρες, όπου η νόσος έκανε την εμφάνισή της από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016, ο εμβολιασμός των βοοειδών, η απαγόρευση της μετακίνησης των ζώων και η επικαιροποίηση των μέτρων βιοασφάλειας εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Διαφοροποίηση υπάρχει ως προς τη θανάτωση των ζώων, καθώς η Ελλάδα και η Βουλγαρία ακολουθούν την πολιτική της «πλήρους θανάτωσης», δηλαδή όλων των βοοειδών σε μονάδα όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα, ενώ οι πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία, και Τουρκία προχωρούν στη θανάτωση μόνο των μολυσμένων ζώων. Αντίθετα, η Αλβανία, το Κόσοβο και η Ρωσία δεν εφαρμόζουν αυτή την πολιτική.