Ο καιρός «διέλυσε» το φιστίκι Αιγίνης

Το 2016, οι φιστικοπαραγωγοί κατάφεραν να περισώσουν μόλις το 1/8 της παραγωγής του 2015

Ο καιρός «διέλυσε» το φιστίκι Αιγίνης

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν βρεθεί οι φιστικοπαραγωγοί της Αίγινας, οι οποίοι φέτος είδαν την παραγωγή τους να αποδεκατίζεται. Όπως ανέφεραν στην «ΥΧ» οι καλλιεργητές, η σοδειά σε όλο το νησί έφτασε με δυσκολία τους 50 τόνους, ενώ η αντίστοιχη το 2015 ήταν πάνω από 600 τόνους!

«Η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, που έγιναν αντιληπτές από εμάς, έχουν δείξει πόσο καταστροφικές είναι για την καλλιέργεια της φιστικιάς», μας λέει ο Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι το 2013 υπήρξε ολική καταστροφή για την καλλιέργεια και το 2016, που επίσης είχαν μεγάλη ζημιά λόγω μη καρποφορίας, η παραγωγή «έπεσε» στους 50 τόνους.

Ο καιρός «διέλυσε» το φιστίκι ΑιγίνηςΗ άνοδος της θερμοκρασίας και μάλιστα τους χειμερινούς μήνες είναι επιζήμια για την καλλιέργεια. Όπως εξηγεί ο κ. Αλυφαντής, η φιστικιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, το οποίο «πέφτει σε λήθαργο τον χειμώνα. Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να “σπάσει” ο λήθαργος χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των -7 βαθμών Κελσίου, για περίπου 700 ώρες, όλο τον χειμώνα. Σύμφωνα με καταγραφή των θερμοκρασιών που πραγματοποιούμε τα τελευταία 10 χρόνια, η θερμοκρασία στην Αίγινα δεν έχει πέσει πότε κάτω από τους -7 για περισσότερες από 300 ώρες. Απ’ ότι φαίνεται, η φιστικιά έχει προσαρμοστεί σε αυτή την ιδιαιτερότητα του κλίματος της Αίγινας. Όμως, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει γίνει πιο έντονο το φαινόμενο. Πέρσι, οι ώρες αυτές περιορίστηκαν στις 180 και σε συνδυασμό με την εξάντληση των δέντρων από την αυξημένη παραγωγή του 2015, είχε ως αποτέλεσμα να πάθουμε μια ζημιά μεγάλη».

Οι παραγωγοί φιστικιού, όταν απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν, όπως είχαν κάνει αντίστοιχα και το 2013, έλαβαν αρνητική απάντηση. «Ο ΕΛΓΑ μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει ζημιές από αυτά τα αίτια, δηλαδή των μη χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά μόνο από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρα και χαλάζι. Τα τελευταία 100 χρόνια όμως, που καλλιεργούμε φιστικιές στην Αίγινα, έχουν σημειωθεί μόλις δύο καταστροφές από πλημμύρες και μία από χαλάζι. Το γεγονός είναι ότι εμείς πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ, αλλά αυτός δεν μας αποζημιώνει», σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΣ. Ο Αγροτικός Σύλλογος, από την δική του πλευρά, προκειμένου να βρεθεί λύση, έχει έρθει σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, φορείς και ιδρύματα. «Πρέπει να βρούμε, μέσα από επιστημονική έρευνα, πώς μπορούμε να κάνουμε καλλιεργητικές παρεμβάσεις που να μειώσουν την ζημιά ή να την εξαλείψουν. Συνάμα, προσδοκούμε να ενταχθούμε στα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του 2017, ώστε να πραγματοποιηθεί η έρευνα και να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα».