ΘΕΜΑ: Ο καιρός πλήγωσε το κάστανο

Μειωμένη η παραγωγή

Με μειωμένη παραγωγή κλείνει φέτος η χρονιά για το ελληνικό κάστανο, καθώς καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και η τιμή παραγωγού ήταν χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι -πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπως στην Αρκαδία. Το ελληνικό προϊόν, πάντως, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στο εξωτερικό, με την Ιταλία να αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό εξαγωγικό μας προορισμό.

Θεσσαλία

Στον Δήμο Αγιάς, οι καστανοπαραγωγοί μιλούν για δύσκολη χρονιά, καθώς οι συμφωνίες που κλείστηκαν με τους εμπόρους δεν θυμίζουν τις ικανοποιητικές τιμές του 2014 και του 2015. Φέτος όμως ανέβηκε και το κόστος παραγωγής, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ασθένειες. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 30%, ενώ μεγάλο ήταν το πρόβλημα με τα σκισμένα κάστανα, που υπολογίζονται στο 40 με 50% της συνολικής παραγωγής.

Όσον αφορά τις τιμές, η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε για την Α΄ ποιότητα στα 2,30 (ένα ευρώ λιγότερο από πέρυσι), στη συνέχεια έφτασε τα 2,70 και κάποιες ποσότητες δόθηκαν στο τέλος ακόμη και 3 ευρώ. Η Β΄ ποιότητα κυμάνθηκε από 1,30 ως 1,80 ευρώ, η Γ΄, από 0,30 – 0,50 και τα σκισμένα δόθηκαν από 0,60 ως 0,90 ευρώ. Μεγάλες ποσότητες, πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, έφυγαν για τη γειτονική Ιταλία και κάποιες για Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανία.

Δυτική Μακεδονία

Στα χωριά του Άνω Βοΐου του νομού Κοζάνης, από τις περιοχές του Πενταλόφου και έως τη Δαμασκηνιά, η φετινή παραγωγή του ορεινού κάστανου αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Η τιμή του κάστανου που έφυγε από τους παραγωγούς προς τους εμπόρους, από την περιοχή του Βοΐου, είναι γύρω στα 2-2,50 ευρώ/κιλό.

Στερεά Ελλάδα

Από την περιοχή της Εύβοιας μίλησε στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τους Στρόπωνες, Θανάσης Παπαϊωάννου: «Στις κοινότητες Στρόπωνες, Λάμαρη, Μετόχι, οι ποσότητες που παρήχθησαν έφθασαν τους 30 τόνους περίπου. Οι τιμές που πουλήθηκε το κάστανο κυμάνθηκαν από 1,50 έως 2 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος. Ένα μέρος της παραγωγής πωλείται στις τοπικές λαϊκές αγορές από τους ίδιους τους παραγωγούς. Υπάρχει μια μικρή κινητικότητα από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής για νέες φυτεύσεις».

Στα σύνορα Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, η καλλιέργεια δεν δίνει θετικά αποτελέσματα ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των κατοίκων για επενδύσεις. Την εικόνα της περιοχής μεταφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Αθανάσιος Καραγκούνης: «Η φετινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών, διότι η μείωση της παραγωγής έφθασε το 50%. Οι ποσότητες για την περιοχή της Σπερχειάδας και του Αγ. Γεωργίου έφτασαν περίπου τους 40 τόνους. Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής πουλήθηκε στις τοπικές αγορές, οι εμπορικές πράξεις χονδρικής πώλησης κινήθηκαν στα 1,80 έως 2 ευρώ/κιλό».

Ο καιρός πλήγωσε το κάστανο

Κρήτη

Απογοητευμένοι είναι οι καστανοπαραγωγοί στα Χανιά, καθώς όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιάννης Λουφαρδάκης, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών του νομού, λόγω του καύσωνα και της παρατεταμένης ανομβρίας η παραγωγή είναι μειωμένη φέτος κατά 50%. «Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή, και η παραγωγή έφτασε τους 500 τόνους, όταν πέρσι ήταν στους 1.000 τόνους», αναφέρει. Σημειώνεται ότι στην περιοχή (ορεινά χωριά των Δήμων Κισσάμου, Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά) τα καστανόδεντρα είναι 100.000 με 120.000 περίπου.

Ως προς τις τιμές, τα Α’ ποιότητας κάστανα έπιασαν τα 2,40 – 2,50 ευρώ/κιλό, όταν πέρσι ήταν 3 ευρώ/κιλό. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Λουφαρδάκης, φέτος λόγω της μικρής παραγωγής τα κάστανα θα διατεθούν μόνο στην εγχώρια αγορά (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Η εξωστρέφεια έσωσε την παρτίδα στην Πελοπόννησο

Μειωμένη κατά 30% περίπου εκτιμάται ότι θα είναι η παραγωγή κάστανου στην Αρκαδία, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που έπληξε το καλοκαίρι τα ορεινά ανατολικά του νομού. Μόνο στην Κυνουρία καλλιεργούνται 3.760 στρέμματα, ενώ στις συνορευόμενες κοινότητες της Λακωνίας 1.624 στρέμματα. Η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες.

Τη μειωμένη παραγωγή αντιστάθμισε, ωστόσο, η καλύτερη τιμή που έπιασαν σε σχέση με πέρσι οι παραγωγοί, καθώς οι εξαγωγές που ξεκίνησαν προς την Ιταλία –ήδη έχει σταλεί πάνω από το 50% του προϊόντος– πραγματοποιούνται φέτος για πρώτη φορά μέσω του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Θανάση Τσιοτίνα, τα Α’ ποιότητας κάστανα έπιασαν φέτος τα 2,20 ευρώ/κιλό. «Είναι ικανοποιητικά φέτος, και ως προς τις τιμές και ως προς τις ποσότητες που φεύγουν, σε αντίθεση με πέρσι που δεν ήταν καθόλου καλή εξαγωγική χρονιά», σημειώνει στην «ΥΧ» ο καστανοπαραγωγός Νικήτας Πανόπουλος.

Ψηλά παρέμεινε η ποιότητα στην Κεντρική Μακεδονία

Στα καστανοχώρια του νομού Κιλκίς, στον δήμο Παιονίας, η φετινή παραγωγή σε κάστανο ήταν ικανοποιητική. Στη Γρίβα, ειδικότερα, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή μεγάλου κάστανου, για το οποίο φημίζεται, η ποιότητα παρέμεινε υψηλή. Στην περιοχή της Γρίβας, της Καστανερής, της Κάρπης, του Πεντάλοφου και του Ομαλού, η φετινή τιμή του κάστανου ήταν μειωμένη συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και όπως τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρίβας και καστανοπαραγωγός, Γιώργος Μπακάλης, υπήρχε μια σχετική πτώση από το μέσο όρο.

Η έξτρα Α’ ποιότητα έφυγε από τον παραγωγό στα 2,40 ευρώ / κιλό, ενώ τα πολύ μικρά κάστανα και τα «σκασμένα» λόγω βροχών στα 70 λεπτά. Αντίστοιχα πέρσι, οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στα 2,60 και 1,00 ευρώ αντίστοιχα το κιλό, αν και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν αγγίξει και τα 3,50 ευρώ. Σχεδόν όλη η παραγωγή διατέθηκε στην ιταλική αγορά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιάννης Σάρρος, Γεωργία Μπόχτη