Ο Μπατίν και το θαυματουργό kale

Ένα δυναμικό θερμοκήπιο στη Ροδόπη, με πλήθος κηπευτικών άριστης ποιότητας

Ο Μπατίν και το θαυματουργό kale
-Διαφήμιση-
Delegate

Ο Μπατίν Μεχμέτ Τζουτζέ δημιούργησε το 1992 ένα θερμοκήπιο 3,5 στρεμμάτων στην Αρίσβη Ροδόπης και μέσα από δύο σχέδια βελτίωσης επεκτάθηκε στα 11,5. Το δουλεύει με τη γυναίκα και την κόρη του, αλλά στα χωράφια του, έκτασης 100 στρεμμάτων, όλα με καλλιέργειες κηπευτικών, χρειάζονται κι άλλα χέρια.

Τα χειμερινά λαχανικά του θερμοκηπίου είναι ντομάτα, αγγουράκι, πιπεριές, μαρούλια, ρόκα, αντίδια, σέλινο, μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος. Προμηθεύει λαχανικά σε εμπόρους και πηγαίνει σε τρεις λαϊκές αγορές στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή επί 28 ολόκληρα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες τον γνωρίζουν και εκτιμούν την ποιότητα των προϊόντων του.

Ο Μπατίν και το θαυματουργό kaleΣτο θερμοκήπιο καλλιεργεί όλα τα χειμερινά είδη λαχανικών και διαρκώς πειραματίζεται για να καλύπτει και να προλαβαίνει τις ανάγκες των καταναλωτών. Φέτος, έβαλε το kale, μια ποικιλία λάχανου, που αποτελεί σύγχρονη υπερτροφή, καθότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά. «Το είδα στην τηλεόραση, ρώτησα αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και το δοκίμασα. Ο κόσμος ρωτάει τι είναι και πώς μαγειρεύεται. Προσωπικά, το τρώω ωμό και το συνδυάζω με το μαρούλι. Κάποιοι πελάτες που έζησαν στη Γερμανία και την Αμερική μού λένε ότι το βάζουν στο φούρνο και γίνεται σαν τσιπς».

-Διαφήμιση-
Delegate

Ο Μεχμέτ Τζουτζέ είναι ευχαριστημένος από τη διάθεση του προϊόντος, η δουλειά όμως είναι κουραστική και προκύπτουν συχνά αβαρίες. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, η ξηρασία τούς ανάγκασε να ποτίζουν διαρκώς. «Στο χωράφι υπάρχουν γεωτρήσεις, ποτίζουμε με το τρακτέρ και το κόστος ανεβαίνει λόγω του πετρελαίου». Στην Αρίσβη έχουν νερό, αλλά είναι πολλά τα έξοδα της άρδευσης.