Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν και τα παιδιά με προβλήματα όρασης…

Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν και τα παιδιά με προβλήματα όρασης...

Ένας ναυτικός και μια μηλιά μπορούν να χτίσουν ένα σχολείο αλλιώτικο; Η παρουσίαση του βιβλίου της εκπαιδευτικού, Αναστασίας Κατσούγκρη «Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στο χρόνο», η οποία διδάσκει σε  σχολείο Ειδικής Αγωγής άνοιξε πολλά πεδία, για το πώς και το γιατί τα παιδιά δεν διαβάζουν αλλά και πως μπορούμε να τα ξεσηκώσουμε ν’ αλλάξουν ρότα.

Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν και τα παιδιά με προβλήματα όρασης...

Έδωσε ιδέες ώστε το διάβασμα να γίνει ελκυστικό χρησιμοποιώντας ως παιδαγωγικό μέσο το παραμύθι αλλά και τη δυνατότητα μέσω της γραφής μπράιγ, να ωφεληθούν και παιδιά με προβλήματα όρασης.

Άνοιξε κυρίως όμως το διάλογο και για το σύγχρονο σχολείο, που θέλουμε αλλά και για το ελληνικό παιδικό βιβλίο, που δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο για την ψυχαγωγία ή την στείρα αναπαράσταση μύθων ή γεγονότων.

Με το συγκεκριμένο βιβλίο, η συγγραφέας, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του, στο θέατρο «Χυτήριο» στις 7/2 αναδημιουργεί πάνω στην ελληνική πλούσια λαϊκή παράδοση, πατώντας σε γνώριμα πρότυπα και ανατρέποντάς τα, αφού η σχέση του Οδυσσέα με τη θάλασσα παραπέμπει στον Όμηρο και στον Έλληνα ναυτικό. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, οι διάλογοι είναι καθημερινοί και αποβλέπουν στο ταξίδι των παιδιών στον κυκλαδικό πολιτισμό την εποχή του Χαλκού.

Πρωταγωνιστές του παραμυθιού, δυο παιδιά ο Οδυσσέας και η Καλυψώ, φίλοι, που διδάσκουν μέσα από τις απορίες τους, τι συνέβαινε στη Θήρα, την περίοδο που αναπτύχθηκε ο κυκλαδικός πολιτισμός. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη το σχολείο να ξαναγίνει ελκυστικό για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, που προσφέρει η τεχνολογία, καθώς δομήθηκε πάνω στις ανάγκες, τα πρότυπα και τις δυνατότητες μιας άλλης εποχής.  

Πέρα από τη φιλία, η μαγική μηλιά, που έχει σημαίνοντα ρόλο στο παραμύθι, είναι το μέσο- σύμβολο της ελληνικής γεωργίας και λαϊκής παράδοσης, που τα παιδιά ταξιδεύουν στο χρόνο και τους πολιτισμούς. Ήδη προγραμματίζεται η δημιουργία παραμυθιού, που θ’ αφορά στο μινωικό πολιτισμό.  

Με την ωραία εικονογράφηση της Αλεξάνδρας Τσόλκα και την πρωτοτυπία της Αναστασίας Κατσούγκρη από τις εκδόσεις Ιβίσκος να δημιουργηθεί βιβλίο που είναι γραμμένο και σε μπράιγ, για παιδιά με προβλήματα όρασης, ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας όχι μόνο για όσους μικρούς φίλους βομβαρδίζονται καθημερινά με εικόνες από το μιντιακό τοπίο αλλά και για παιδιά, που σχηματίζουν εικόνες με την ψυχή τους. 

Η σοφή Μηλιά παραπέμπει συμβολικά στην ελληνική αλλά και στη χριστιανική παράδοση με τα μήλα των Εσπερίδων και το μήλο της Εύας και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ταξιδέψουν και να μάθουν, για όλα αυτά, μέσα από τον πιο εύκολο για τον αναγνώστη αλλά τον πιο δύσκολο για το συγγραφέα, τον τρόπο του παραμυθιού.