Ο παράφωνος Τράμπ και το 97% της κλιματικής αλλαγής

Ο παράφωνος Τράμπ και το 97% της κλιματικής αλλαγής
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το προηγούμενο Σάββατο, 22 Απριλίου, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε πολλά σημεία του πλανήτη για την επιστήμη.

Σε 600 πόλεις, καμία όμως ελληνική, διοργανώθηκαν πορείες, για τη λεγόμενη υπεράσπιση της άποψης του 97%, δηλαδή την άποψη του μεγάλου αυτού ποσοστού των ειδικών επιστημόνων, που θεωρούν ότι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή είναι ο άνθρωπος και οι ενέργειές του, και όχι ο τρόπος λειτουργίας της φύσης, που πιστεύει το υπόλοιπο 3%. Το δυστύχημα βέβαια είναι, ότι με την άποψη του 3% συντάσσεται ο πρόεδρος Τραμπ και τα στελέχη του. Δηλαδή, εκείνοι που εισηγούνται την αναίρεση όλων των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, στα πλαίσια της Διεθνούς Συνθήκης για το Κλίμα, που αφορά βέβαια και τον πρωτογενή τομέα.

-Διαφήμιση-

Επιστήμονες

Οι συμμετέχοντες, κατά βάση, υπερασπίστηκαν την άποψη ότι «επιστημονικές παρατηρήσεις σε όλον τον κόσμο αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα», όπως τονίζει ο τύπος της Ουάσιγκτον, που φιλοξένησε την κεντρική εκδήλωση. Μια άποψη την οποία προσυπογράφουν οι 18 σπουδαιότεροι επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί φορείς των ΗΠΑ, και στηρίζεται πρωτίστως στα στοιχεία της NASA.

Τα ερωτήματα, όμως, που αναδεικνύονται, είναι πολύ ευρύτερα. Η θέση, που έγινε και αίτημα πολλών συμμετεχόντων, ότι η επιστήμη πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις των πολιτικών, απέκτησε πολλαπλές αναγνώσεις. Όπως αναφέρει το Politico για παράδειγμα, για τους λόγους αυτούς συμμετείχε στις εκδηλώσεις με «97 συμμετέχοντες» η «Συμμαχία του Cornell», του πανεπιστημιακού φορέα που χρηματοδοτείται κυρίως από το ίδρυμα Gates, λόγω της δράσης του υπέρ των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Γιατί, ας μην λησμονούμε, όσοι προασπίζονται αυτές τις τεχνολογίες, συχνά καταφεύγουν στο επιχείρημα της «επιστημονικής ορθότητας».

-Διαφήμιση-
Delegate