Ο παραγωγός που έμαθε τους Λαρισαίους να τρώνε μοσχάρι γάλακτος

Διαθέτει απευθείας τα προϊόντα της μονάδας του μέσω του κρεοπωλείου

Ο παραγωγός που έμαθε τους Λαρισαίους να τρώνε μοσχάρι γάλακτος
-Διαφήμιση-
Delegate

Ο Αποστόλης Μωραΐτης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Νομού Λάρισας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου, ανέκαθεν φώναζε για τη διαφορά της τιμής στο γάλα και στο κρέας από τον παραγωγό στην αγορά, με κερδισμένους τους περίφημους μεσάζοντες. Όταν διαπίστωσε ότι η πολιτεία δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αποκαταστήσει την αδικία, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Να καθετοποιήσει την παραγωγή του, δηλαδή να διαθέτει το κρέας που παράγει απευθείας στον καταναλωτή (το γάλα το δίνει στην ΕΒΟΛ, από την οποία είναι ικανοποιημένος για τη στήριξή της στους παραγωγούς).

Αξιοποιώντας τη μονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής που διαθέτει στον Κραννώνα Λάρισας (ιδρύθηκε το 1989, αλλά εκσυγχρονίστηκε και μετεγκαταστάθηκε το 1996), με 350-400 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και παράγωγα αυτών, άνοιξε το 2009 στη Λάρισα το δικό του κρεοπωλείο. Η ανταπόκριση του κόσμου από την αρχή ήταν εντυπωσιακή για όλα τα είδη κρέατος που διατίθεντο, με το μοσχαράκι γάλακτος όμως να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ένας κλάδος με μέλλον και συμβουλεύει τους συναδέλφους του, που θέλουν να παραμείνουν και να επενδύσουν στη ζωική παραγωγή, «να τολμήσουν, να μη φοβηθούν την ατελείωτη γραφειοκρατία, μα με επιμονή και επιμονή να διαθέσουν οι ίδιοι, είτε μέσω συνεταιρισμών, απευθείας τα προϊόντα τους στην αγορά. Πόσω μάλλον στην επαρχία, όπου οι προσωπικές σχέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο και στις αγορές». Αντίστοιχη θετική ανταπόκριση είχε στο καταναλωτικό κοινό και η πρόσφατη διάθεση βουβαλίσιου κρέατος, που φέρνει από τις λίμνες Κερκίνης και Βόλβης. Σε αυτό συνέβαλε και η σύζυγός του, που κατάγεται από τη Χαλκιδική, αφού η οικογένεια Μωραΐτη είχε «ιδίαν άποψη» για τη νοστιμιά του ελληνικού βουβαλιού. Και μια και μιλάμε για την οικογένεια Μωραΐτη, η επιχείρηση έχει μέλλον και προοπτική, καθώς η κόρη τους είναι πτυχιούχος Τεχνολογίας Τροφίμων και ο γιος τους στο 2ο έτος της ίδιας σχολής.