Ο θησαυρός του μύρτιλλου

Στο Αμύνταιο βρίσκεται μία από τις πρώτες φυτείες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα

Ο θησαυρός του μύρτιλλου

Η καλλιέργεια του μύρτιλλου και των μπλε μούρων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καλλιέργεια για την Ελλάδα, αλλά και μια εναλλακτική λύση για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με κάτι καινοτόμο.

Μία από τις πρώτες φυτείες, που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη χώρα μας, ανήκει στον κ. Πέτρο Καρυπίδη, ο οποίος ξεκίνησε την καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών πριν από οκτώ χρόνια, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της Πληροφορικής. Όπως ο ίδιος τονίζει, στο πλαίσιο του μαθήματος του, ήρθε σε επαφή με τα φρούτα αυτά και έκτοτε αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αντί να μείνει στις κλασικές εκτατικές, όπως το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Από το 2013 ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια μύρτιλλων και μπλε μούρων, έχοντας μια έκταση 4 στρεμμάτων με 5.000 φυτά στην περιοχή του Αμυνταίου στη Φλώρινα.

Ο κ. Καρυπίδης δημιούργησε την επιχείρηση ecoBlueberries και σε ό,τι αφορά τα άμεσα επενδυτικά σχέδιά του είναι η σταδιακή αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης στα 50 στρ., ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα επεκταθεί και στον τομέα της μεταποίησης, με απώτερο στόχο τις εξαγωγές προς την Ευρώπη. «Η καλλιέργεια και η κατανάλωση των μπλε μούρων στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα, αλλά το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Καρυπίδης.

Ωστόσο, οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιότητες και την αξία των συγκεκριμένων φρούτων και τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή.

Εδώ και δύο χρόνια, ο κ. Καρυπίδης λειτουργεί ένα αδειοδοτημένο φυτώριο, το μοναδικό στην Ελλάδα με πολλαπλασιαστικό υλικό εξ ολοκλήρου ελληνικό από τη δική του μητρική φυτεία. Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του μύρτιλλου είναι αρκετά απαιτητική, καθώς χρειάζεται όξινα εδάφη για να αναπτυχθεί. Έχει υψηλή αντοχή στο κρύο, ενώ αποτελεί ιδανική καλλιέργεια για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, αφού είναι αρκετά ανθεκτικό σε ασθένειες.